Κήπος και βεράντα: 5 μυστικά για εξωτερικούς χώρους

Και μπορεί να μην έχεις την βεράντα που πάντα ονειρευόσουν, όμως κάθε μικρό ή μεγάλο μπαλκόνι έχει προοπτικές να γίνει μια cozy γωνιά για να αράζεις

9 Μαΐου 2023

του/της Βασω Δημητράντζου

Και μπορεί να μην έχεις την βεράντα που πάντα ονειρευόσουν, όμως κάθε μικρό ή μεγάλο μπαλκόνι έχει προοπτικές να γίνει μια cozy γωνιά για να αράζεις

Οι μέρες έχουν μεγαλώσει, ο καιρός έχει ζεσταίνει και ήδη σκέφτεσαι πώς θα οργανώσεις τον κήπο ή τη βεράντα σου για να διασκεδάσεις με την οικογένειά σου, τους φίλους σου αλλά και πως θα το απολαύσεις μόνο σου.

Η δημιουργία μιας κομψής υπαίθριας όασης δεν απαιτεί τόσα πολλά. Μπορεί να είναι ένα μπαλκόνι, μια βεράντα, ένα μικρό αίθριο… οτιδήποτε!

Και μπορεί να μην έχεις την βεράντα που πάντα ονειρευόσουν, όμως κάθε μικρό ή μεγάλο μπαλκόνι έχει προοπτικές να γίνει μια cozy γωνιά για να αράζεις τα βράδια ή και τα πρωινά.

Ξέρουμε ότι έχεις όλη την καλή θέληση, πιθανότατα όμως στη μέση μπαίνει ένα κρίσιμο ερώτημα: «Πώς θα φτιάξω τον κήπο μου εύκολα για να απολαύσω τις ανοιξιάτικες μέρες».

Για να σε βοηθήσουμε να κάνεις την αρχή, συγκεντρώσαμε ορισμένες από τις κινήσεις και τα αντικείμενα-κλειδιά που μπορούν να γίνουν η βάση για μια μικρή όαση μέσα στην πόλη – ή οι λεπτομέρειες που θα την απογειώσουν.

Βάλτε χρώμα

Τι πιο ωραίο από το να διακοσμήσεις το χώρο σου με φυτά; Ενα mix & match λουλουδιών και πράσινων φυτών είναι πάντα η ιδανική λύση. Δώσε σημασία στις περιόδους ανθοφορίας για να έχεις πάντα χρώμα στον κήπο σου και μην παραλείψεις τα φυτά με ωραία φυλλώματα που δεν θα σε προδώσουν σε καμιά εποχή του χρόνου.

Εαν δεν έχετε αρκετό χώρο προμηθευτείτε μια ραφιέρα και βάλτε μικρές γλαστρούλες ή κασπώ με τα φυτά της αρεσκείας σας.

Για να δώσεις περισσότερο χρώμα στα φυτά σου μπορείς να βάλεις μέσα στις γλάστρες πολύχρωμες πέτρες.

Ένας εντυπωσιακός τρόπος να διακοσμήσετε τα φυτά είναι να τα κρεμάσετε πάνω σ’ ένα ξύλινο διαχωριστικό που φυσικά θα στηρίζεται καλά στον τοίχο. Για να θυμίζει το αποτέλεσμα ακόμα περισσότερο… όαση, προτιμήστε να τοποθετήσετε αναδυόμενα ή φυτά με κλαδιά που «πέφτουν» προς τα κάτω.

Τακτοποίησε τον χώρο σου

Επόμενο βήμα, μια ευρύχωρη ντουλάπα εξωτερικού χώρου, ικανή να χωρέσει τα πάντα. Από εργαλεία κήπου και χώμα έως και οτιδήποτε άλλο θέλεις να έχεις πάντα κοντά σου, χωρίς να το αφήνεις εκτεθειμένο στα στοιχεία της φύσης.

Ένα άνετο καναπεδάκι ή αίσθηση πολυτελείας

Αν το μπαλκόνι σου είναι αρκετά μικρό και δεν χωράει ολόκληρο σετ τραπεζαρίας δεν υπάρχει λόγος να στεναχωριέσαι. Μήπως ένα άνετο καναπεδάκι είναι μια ακόμα καλύτερη επιλογή; Σκέψου να γυρίζεις κουρασμένη από την δουλειά και να σε περιμένει το μπαλκόνι σου να το απολαύσεις! Συνδύασέ το με ένα μικρό τραπέζι και πέρνα υπέροχες στιγμές με φίλους ή και μόνη σου.

Αν πάλι αναζητάς να δώσεις έναν αέρα ανανεώσεις στα ήδη έπιπλα που έχεις, επέλεξε να αγοράσεις μαξιλάρια για τις καρέκλες σου ή για τον καναπέ σου.

Είσαι από τους τυχερούς που η βεράντα σου μοιάζει περισσότερο με γήπεδο ή έχεις κήπο; Ήρθε η ώρα να δημιουργήσεις. Σκέψου έξω από τα συνηθισμένα και επίλεξε είδη κήπου που είναι χρηστικά, αλλά αποπνέουν κι έναν αέρα πολυτέλειας.

Κούνια ή αιώρα

Διάλεξε μια κούνια, ή μια αιώρα για να χαλαρώνεις διαβάζοντας το αγαπημένο σου βιβλίο.

Εξίσου ευχάριστο στο μάτι και ακόμη πιο αναπαυτικό, ένα πουφ εξωτερικού χώρου.

Και μπορεί οι θερμοκρασίες αυτή την περίοδο να είναι ιδανικές, ωστόσο τους καλοκαιρινούς μήνες μάλλον δεν θα αντέχεις τη ζέστη και τον ήλιο, ειδικά τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες. Για να πετύχεις τέλεια σκιά και απολαυστική δροσιά ακόμη και τις πιο θερμές ώρες της ημέρας, επέλεξε μια ομπρέλα κήπου.

Φώτισε τη νύχτα

Αν θέλεις να απολαμβάνεις την αυλή ή τη βεράντα σου μετά τη δύση του ήλιου, τότε χρησιμοποίησε εξωτερικό φωτισμό. Ξέχασε τα κλασικά φώτα βεράντας και επίλεξε μικρά φαναράκια, γιρλάντες και επιτοίχια ή επιτραπέζια ρυθμιζόμενα φώτα που δημιουργούν μια ρομαντική ατμόσφαιρα

πηγη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024