Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θέλουμε κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ» (βίντεο)

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραχώρησε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

5 Μαΐου 2023

του/της Θεοφανία Μίγκου

Για τα ζητήματα της επικαιρότητας ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, συζήτησε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, με την Μάρα Ζαχαρέα.

 

 

Για τη μείωση του ΦΠΑ είπε ότι επιμένει πως πρόκειται για μέτρο που δεν θα λειτουργήσει. «Θα μειωθεί σταδιακά και στοχευμένα για όλα τα προϊόντα κατά τη διάρκεια της τετραετίας», είπε.

Για τη μεγάλη διαφορά από τον παραγωγό στο ράφι, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως όσοι λιγότεροι μεσάζοντες υπάρχουν, τόσο καλύτερες θα είναι οι τιμές. Είπε, ότι υπάρχουν πλατφόρμες αγροτών που πουλάνε απευθείας. Σημείωσε ότι πολλές τιμές για τους παραγωγούς έχουν αυξηθεί και έτσι οι υψηλές τιμές στον πρωτογενή τομέα βοηθούν και τις εξαγωγές.

Για την αύξηση των μισθών και τη δέσμευση για αύξηση των μισθών κατά 25%, είπε ότι χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις και μείωση της ανεργίας. Σημείωσε ότι όσο μειώνεται η ανεργία θα αναγκάζονται οι επιχειρηματίες να πληρώνουν περισσότερο. Συγκεκριμένα όπως είπε, «αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό, μειώσαμε φόρους και εισφορές και την επόμενη τετραετία θα συνεχίσουμε» και συμπλήρωσε πως όπως έχει δεσμευθεί θέλει εντός της τετραετίας τον κατώτατο μισθό κατ’ ελάχιστον στα 950 ευρώ. «Δώσαμε πολλά εκατομμύρια κατά την πανδημία», είπε σημειώνοντας πως χάρις σε αυτές τις κινήσεις οι επιχειρήσεις, τα μαγαζιά και ο τουρισμός κρατήθηκαν όρθιοι.

Για το κόστος της ενέργειας ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είχε αποτέλεσμα. Εξήγησε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου βρέθηκαν 10 φορές πιο πάνω. «Με τη συνολική αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας και με την προσπάθεια που κάνει η χώρα να απεξαρτηθεί από το φυσικό αέριο οι τιμές θα βαίνουν βελτιούμενες», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους καταναλωτές», εκτίμησε ότι «θα βοηθήσουν οι διεθνείς τιμές» και δεσμεύτηκε ότι το πλαίσιο στήριξης θα συνεχιστεί.

Τόνισε πως το πρόγραμμα της ΝΔ είναι κοστολογημένο, μίλησε για την αύξηση των μισθών και τη μείωση των φόρων. «Γι’αυτά δεσμεύομαι. Πρέπει να βελτιώσουμε και τη φορολογική συμμόρφωση. Έχουμε κάνει βήματα προόδου. Θα είμαστε πολύ αυστηροί», υπογράμμισε.

Για την ακρίβεια ανέφερε: «Η ακρίβεια αποτελεί την πρώτη ανησυχία και δικαιολογημένα των Ελλήνων, είναι παγκόσμιο φαινόμενο, αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ανάγκασε τις τράπεζες σε όλο τον κόσμο να αυξήσουν τα επιτόκια για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό. Δεν είναι «ακρίβεια Μητσοτάκη». Το καλάθι του νοικοκυριού δούλεψε, το market pass, η αύξηση μισθών και η τόνωση εισοδήματος από τη μείωση φόρων. Αυτό είναι ένα πρώτο ανάχωμα. Εκτιμώ και έχω τα στοιχεία του πληθωρισμού για τον Απρίλιο που είχαμε τον 5ο χαμηλότερο στην Ευρώπη, είναι ότι έχουμε δει τα χειρότερα και τα πράγματα θα πηγαίνουν καλύτερα. Εμείς θα εξακολουθούμε να είμαστε κοντά σε αυτούς που το έχουν ανάγκη».

«Το σύνταγμα ορίζει ότι το πρώτο κόμμα παίρνει την πρώτη εντολή. Το πώς θα την αξιοποιήσω θα εξαρτηθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα. Η επόμενη ημέρα της απλής αναλογικής είναι πολύ δύσκολο να δώσει κυβέρνηση. Εμείς δεν ήμαστε ποτέ θιασώτες της απλής αναλογικής», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για το ενδεχόμενο μετά τις πρώτες εκλογές να σχηματίζεται κυβέρνηση και ο κ. Ανδρουλάκης αποδεχθεί να είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωθυπουργός είπε ότι δεν μπορεί να απαντήσει. «Ο κ. Ανδρουλάκης δείχνει να έχει προσωπική εμμονή μαζί μου. Επιτίθεται συνέχεια με βαρύτατους χαρακτηρισμούς. Λέει ότι το πρόβλημα είμαι εγώ και όχι η ΝΔ. Δεν με έχει συναντήσει ποτέ. Εγώ ήθελα να τον συναντήσω. Έχουμε μεγάλες διαφορές με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη. Δεν χρειαζόμαστε την επόμενη ημέρα ασταθή κυβερνητικό σχηματισμό, χρειαζόμαστε σταθερή κυβέρνηση, μονοκομματική, όχι μονοχρωματική», συνέχισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι από τη στιγμή που θα εξασφαλίσει την αυτοδυναμία θα αξιοποιήσει τους καλύτερους, ενώ τόνισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθώ ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο που να μη στηρίζεται αμιγώς στους εκλεγμένους με τη ΝΔ βουλευτές».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι από την άλλη πλευρά υπάρχει εικόνα σύγχυσης. «Ο ένας λέει όχι στον άλλο, ο άλλος βάζει προϋποθέσεις, ο κ. Βαρουφάκης έχει το πρόγραμμα Δήμητρα. Αυτό είναι αχταρμάς και θα φανεί πολύ σύντομα», πρόσθεσε.

Για το θέμα Κασιδιάρη ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Κάναμε ότι μας επέτρεπε το σύνταγμα για να αποτρέψουμε τους μαχαιροβγάλτες να κατέβουν στις εκλογές. Και το πετύχαμε. Και το κάναμε μόνο με το ΠΑΣΟΚ. Η διάταξη ήταν επαρκής. Η επιχειρηματολογία μας ήταν απόλυτα στέρεη και η νομολογία που έχει χτιστεί κάνει πολύ συγκεκριμένη παρέμβαση. Κάποιοι δεν μπορούν να κρύβουν τη στεναχώρια τους για το γεγονός ότι ο Κασιδιάρης δεν θα κατέβει στις εκλογές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024