Οι ειδικοί προειδοποιούν: «Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί με εξαφάνιση την ανθρωπότητα»

«Η αντιμετώπιση του κινδύνου εξαφάνισης από την τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα μαζί με τις πανδημίες και την απειλή πυρηνικού πολέμου»

30 Μαΐου 2023

του/της Β Δ

Όπως αναφέρει το BBC, δεκάδες ειδικοί συνηγορούν με την προειδοποίηση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Κέντρου για την Ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης. Πρόκειται για δήλωση που στοχεύει να ανοίξει τη δημόσια συζήτηση, αλλά και να παρουσιάσει τη λίστα των ειδικών και δημοσίων προσώπων που λαμβάνουν επίσης σοβαρά υπόψη την αποτροπή της καταστροφικής αυτής έκβασης.«Η αντιμετώπιση του κινδύνου εξαφάνισης από την τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα μαζί με τις πανδημίες και την απειλή πυρηνικού πολέμου», επισημαίνεται.

Ο Geoffrey Hinton, ο επονομαζόμενος «νονός της τεχνητής νοημοσύνης», ο οποίος εξέδωσε μια προειδοποίηση σχετικά με τους κινδύνους από την υπερ-έξυπνη τεχνητή νοημοσύνη. Με τον Hinton συμφωνούν ο διευθύνων σύμβουλος του OpenAI κατασκευαστή ChatGPT, Sam Altman, ο διευθύνων σύμβουλος του Google DeepMind, Demis Hassabis,  και ο Dario Amodei του Anthropic.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι φόβοι ότι η τεχνητή νοημοσύνη εξαλείφει την ανθρωπότητα δεν είναι ρεαλιστικοί και αποσπούν την προσοχή από ζητήματα όπως η προκατάληψη σε συστήματα που αποτελούν ήδη πρόβλημα. Στον αντίποδα, η άποψη ότι οι φόβοι είναι υπερβολικοί.

πηγη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Σεπτεμβρίου 2023