Παρουσία του Πρωθυπουργού τα εγκαίνια του Πολεμικού Μουσείου στη Χαλκίδα

Ένα όνειρο δεκαετιών για τον πρ. υφυπουργό και βουλευτή, Αναστ. Λιάσκο, έγινε πραγματικότητα - Στα εγκαίνια παρέστη και ο πρ. Πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς

7 Μαΐου 2023

του/της Newsroom

Το απόγευμα του Σαββάτου, ο Πρωθυπουργός παραβρέθηκε στα εγκαίνια του Πολεμικού Μουσείου Χαλκίδας, ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για τα εκθέματα. Το έργο υλοποιήθηκε από το Πολεμικό Μουσείο, μια ιδέα που ξεκίνησε από το 2008, με την έγκριση του έργου, με προσωπικές προσπάθειες του πρ. βουλευτή Εύβοιας και νυν προέδρου του Επιμελητηρίου, Αναστάσιου Λιάσκου. Να σημειωθεί ότι στα εγκαίνια παραβρέθηκε ο πρ. πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβ. Στεφανής, οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων κ.ά.

Όπως τόνισε κατά την ομιλία του, το παράρτημα αυτό υλοποιήθηκε χωρίς καμία επιβάρυνση του προϋπολογισμού, χάρις σε χορηγίες, συμμετοχή σε προγράμματα ΕΣΠΑ κ.ά. Τα εκθέματα αποτελούν υλικό από την προσωπική συλλογή του κ. Λιάσκου, ενώ στόχο είναι να αποτελέσει ένα ακόμη σημείο εξωστρέφειας της πόλης, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μουσεία που υπάρχουν στην περιοχή.

Ο κ. Αναστ. Λιάσκος, αναφέρθηκε στην εντολή που έλαβε από τον πρωθυπουργό, πριν την ανάληψη των καθηκόντων του, για εκσυγχρονισμό του Πολεμικού Μουσείου και να οδηγηθεί στην εξωστρέφειά του, προσφέροντας τη απαραίτητη γνώση στους νέους και μνήμη στους μεγαλύτερους.

Στη συνέχεια μίλησε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στγος Κων/νος Φλώρος, ο οποίος γεννήθηκε και έζησε στη Χαλκίδα, κάτι που όπως ανέφερε τον γεμίζει περηφάνεια για την λειτουργία του παραρτήματος, το οποίο θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της ιδιαίτερης πατρίδας του. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά είπε, «κατά την είσοδο στο χώρο συνάντησα πολλούς νέους και νέες, από τους οποίους ίσως ξεπηδήσει μετά από μερικές δεκαετίες ο επόμενος ή επόμενη αρχηγός ΓΕΕΘΑ, όπως ο ίδιος».

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Πρωθυπουργού:

«Σεβασμιότατε, κύριε Πρόεδρε, κύριοι Αρχηγοί, κύριε Περιφερειάρχα, κυρία Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι,

Με πολύ μεγάλη χαρά παρευρίσκομαι σήμερα στα εγκαίνια ενός πολύ σημαντικού μουσείου.

Ενός μουσείου που, όπως ακούσαμε, ουσιαστικά αποτελεί το έργο ζωής του Τάσου Λιάσκου, ενός ανθρώπου τον οποίο γνωρίζω πολλά χρόνια. Ξέρω ότι είχε πάντα δύο αγάπες: η πρώτη μεγάλη αγάπη του ήταν η Εύβοια και η δεύτερη μεγάλη του αγάπη ήταν η πολεμική ιστορία και η προσωπική του συλλογή, την οποία και έχτισε εδώ και πολλές δεκαετίες, ξεκινώντας να συλλέγει αντικείμενα ταυτισμένα με την ιστορία του τόπου μας από την ηλικία των 20, αν δεν κάνω λάθος.

Γνωρίζω πόσο δύσκολος είναι πάντα ο αποχωρισμός του συλλέκτη όταν καλείται να δωρίσει την συλλογή του για να εκτεθεί κάπου και πόσο μεγάλη θα ήταν και η απογοήτευσή του που χρειάστηκε να περάσουν παραπάνω από 15 χρόνια για να φτάσει αυτή η μοναδική συλλογή σήμερα να εκτίθεται σε αυτόν τον χώρο, που απ’ όσο έχω ενημερωθεί είχε παραμείνει εδώ και πολύ χρόνο παντελώς αναξιοποίητος.

Αξίζουν, λοιπόν, πολλά συγχαρητήρια στον Τάσο Λιάσκο, όχι μόνο γι΄ αυτή του την κίνηση, αλλά συνολικά για το έργο του ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολεμικού Μουσείου. Εδώ πράγματι επιβεβαιώνεται η ρήση: “ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση”. Και το Πολεμικό Μουσείο ανέπτυξε πάλι μια πολυσχιδή δραστηριότητα και ως προς την βασική του συλλογή, αλλά και ως προς τα παραρτήματά του. Είμαι σίγουρος ότι ο Τάσος έχει ακόμα πολλά να εισφέρει στην έκθεση αντικειμένων που, όπως είπε και ο κ. Αρχηγός, είναι ταυτισμένα με την ιστορία του τόπου και τον αγώνα για ελευθερία.

Από τα πιο μεγάλα εκθέματα, από τα ελικόπτερα, τα τανκς, μέχρι τα πιο μικρά, μέχρι μία χειρόγραφη, ενδεχομένως, επιστολή, κάθε αντικείμενο λέει μια ξεχωριστή ιστορία, και αξίζει πραγματικά αυτή την έκθεση να την δουν όσο το δυνατόν περισσότεροι Χαλκιδαίοι αλλά και επισκέπτες.

Ένας λόγος παραπάνω να επισκέπτεται κανείς την όμορφη Χαλκίδα είναι το μουσείο αυτό, αλλά και μία σημαντική συνεισφορά, θα έλεγα, συνολικά στο δημόσιο χώρο της πόλης, καθώς ο χώρος αυτός θα είναι πια επισκέψιμος με νέα εκθέματα, τα οποία καταλαβαίνω ότι αναμένεται να έρθουν και νομίζω ότι αυτό έχει την δική του ξεχωριστή σημασία.

Καθώς έμπαινα με υποδέχθηκαν κάποια μικρά παιδιά και σκεφτόμουν, κ. Αρχηγέ, ότι ίσως κάποια από τα παιδιά αυτά τα οποία θα δουν αυτή τη συλλογή να εμπνευστούν, να ακολουθήσουν στρατιωτική καριέρα και -πού ξέρετε- σε κάποιες δεκαετίες από τώρα ίσως ο επόμενος ή η επόμενη Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας να προέρχεται κι αυτός ή αυτή από τη Χαλκίδα, εμπνευσμένος ή εμπνευσμένη από αυτό το μουσείο, το οποίο θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν.

Να είστε καλά και πάλι θερμά συγχαρητήρια».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024