Πορτοκαλόπιτα εξωτική με ανανά

Μερίδες: για ταψί 25 X 35 εκ.

9 Μαΐου 2023

του/της Βασω Δημητράντζου

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 25 X 35 εκ.

Για το σιρόπι

Για την πίτα

Διαδικασία

Σιρόπι

  1. Για να φτιάξουμε την εξωτική πορτοκαλόπιτα με ανανά, ξεκινάμε από το σιρόπι.
  2. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη ζάχαρη με το νερό και τους γλυκάνισους σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και, μόλις πάρουν μια βράση και λιώσει η ζάχαρη, αποσύρουμε.
  3. Ρίχνουμε τα σποράκια βανίλιας τον χυμό πορτοκαλιού και την πούλπα ανανά, ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Πίτα

  1. Κόβουμε τα φύλλα σε μικρά ακανόνιστα κομμάτια.
  2. Τα βάζουμε σε ταψί και τα στεγνώνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 90°C για 1 ώρα μέχρι να ξεραθούν, ανακατεύοντάς τα τακτικά.
  3. Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα πορτοκάλια, ολόκληρα, για 1 ώρα, μέχρι να τα διαπερνά εύκολα ένα πιρούνι. Τα στραγγίζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια.
  4. Πολτοποιούμε τα πορτοκάλια στον πολυκόφτη μαζί με τα κομμάτια ανανά μέχρι να γίνουν ένας λείος πουρές.
  5. Τον αδειάζουμε σε μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το ξύσμα, τη ζάχαρη, το σπορέλαιο, το γιαούρτι, τα αυγά, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα και ανακατεύουμε.
  6. Τέλος, ρίχνουμε τα ξερά κομμάτια από τα φύλλα κρούστας και ανακατεύουμε καλά.

Ψήσιμο

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και λαδώνουμε ένα ταψί 25 x 35 εκ.
  2. Αδειάζουμε το μείγμα, ισιώνουμε την επιφάνεια και στολίζουμε με τις ροδέλες ανανά.
  3. Ψήνουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι η πίτα να ροδίσει.
  4. Ξεφουρνίζουμε και περιχύνουμε σταδιακά την καυτή πίτα με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε για τουλάχιστον 30 λεπτά να απορροφήσει καλά το σιρόπι και σερβίρουμε.

πηγη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024