Συνάντηση για τον απολογισμό του έργου του ΕΛΓΑ στην Π.Ε. Εύβοιας

Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας

6 Μαΐου 2023

του/της Β Δ

Συνάντηση με θέμα τη λειτουργία και τα αποτελέσματα του μηχανισμού στήριξης του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, ιδιαίτερα κατόπιν των μεγάλων φυσικών καταστροφών που έπληξαν τον Νομό τα τελευταία τρία χρόνια, πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 5 Μαΐου 2023, στην έδρα της Π.Ε. Εύβοιας τη Χαλκίδα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος και κλιμάκιο στελεχών του Οργανισμού, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Αλιευτικής Πολιτικής Στερεάς Ελλάδας Κώστας Αποστολόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών – Επικοινωνιών Στερεάς Ελλάδας Δημήτρης Βουρδάνος και υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Εύβοιας.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, οι συμμετέχοντες τοποθετήθηκαν σχετικά με την πορεία των θεμάτων αρμοδιότητάς τους και αναδείχθηκαν ζητήματα όπως:

    • H ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα με την οποία ο ΕΛΓΑ αποζημίωσε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο τα τελευταία τρία χρόνια, με το ποσό των αποζημιώσεων στον Νομό να ξεπερνά τα 6.800.000 ευρώ.
    • Ο σημαντικός ρόλος του νέου, πρόσθετου πλαισίου Ενισχύσεων Κρατικής Αρωγής που δημιουργήθηκε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του έτους 2021 για να υποστηρίξει ζημιές που προκλήθηκαν τόσο σε πάγιο και έγγειο κεφάλαιο, αγροτικό εξοπλισμό, αγροκτηνοτροφικές κτηριακές εγκαταστάσεις κλπ. όσο και σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Σημειώνεται ότι μέσα στο 2022 χορηγήθηκαν προκαταβολές έναντι επιχορηγήσεων σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και σε μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ύψους 10.000.000 ευρώ.
    • Η επίλυση των προβλημάτων που αφορούν στις αποζημιώσεις αγροτών από φυσικές καταστροφές που ακόμα βρίσκονται σε εκκρεμότητα, μεταξύ των οποίων οι αποζημιώσεις Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (Κ.Ο.Ε.) που πρέπει η Πολιτεία σύντομα να ολοκληρώσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

21 Σεπτεμβρίου 2023