Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Τεμπονέρας ανέφερε ότι 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κάτι το οποίο αρνείται ο ΕΦΚΑ.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς λήγει στις 31 Μαΐου η προθεσμία κάλυψης των οφειλών τους.

«Είναι άραγε fake news το γεγονός ότι από την ερχόμενη Πέμπτη μερικές εκατοντάδες χιλιάδες μένουν εκτός φαρμακευτικής περίθαλψης διότι η κυβέρνηση δεν προέβλεψε την παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας για εκείνους οι οποίοι έχουν οφειλές και χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα η μεσαία τάξη στο όνομα της οποίας ορκιζόταν η ΝΔ και ορκίζεται ακόμα προεκλογικά, να απειλείται όχι μόνον όσον αφορά την περιουσία της αλλά και την ίδια την υγεία της τελικά;» σημείωσε ο συντονιστής της εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μέλος της Π.Γ. του κόμματος.

Και συνέχισε: «Ο ΕΦΚΑ λέει ότι πρέπει να πληρώσεις όλες τις εισφορές περί υγείας του 2022 προκειμένου να έχεις παράταση μέχρι το 2024. Σκεφτείτε πώς κάποιος επαγγελματίας αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να πληρώσει τα τρέχοντα και του ζητάει να πληρώσει και αναδρομικές εισφορές για να μπορεί να έχει τι; Το αυτονόητο δικαίωμα στην περίθαλψη».

Ο Δ. Τεμπονέρας υπογράμμισε ότι η ΝΔ είχε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει το σοβαρό αυτό ζήτημα με νόμο. «Νομοθέτησε, αλλά έβαλε έναν ορίζοντα μόνο μέχρι 31/5, με αποτέλεσμα να έχουμε πάρα πολλούς ακάλυπτους αυτή τη στιγμή. Και προσέξτε, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει και Βουλή προκειμένου να λύσει το ζήτημα αυτό» τόνισε.

Τι ανακοίνωσε ο ΕΦΚΑ

Στον απόηχο αυτών των δηλώσεων, ο ΕΦΚΑ δίνει διευκρινίσεις προβαίνοντας στην ακόλουθη ανακοίνωση:

Με αφορμή τη μη έγκυρη ενημέρωση που διακινείται το τελευταίο χρονικό διάστημα και κάνει λόγο για αποκλεισμό των Μη Μισθωτών από την πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από 1η Ιουνίου, εφόσον δεν πληρώσουν ή δε ρυθμίσουν τα χρέη τους στον e-ΕΦΚΑ, η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ υπενθυμίζει για μια ακόμη φορά ότι:

1) Οι Μη Μισθωτοί ασφαλισμένοι του Φορέα, κάνοντας χρήση της ευνοϊκότερης ρύθμισης -που νομοθετήθηκε πέρυσι για πρώτη φορά και είναι σε ισχύ- μπορούν να έχουν ασφαλιστική ικανότητα, καταβάλλοντας ΜΟΝΟΝ το ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές του κλάδου υγείας έτους 2022 και ΟΧΙ εξοφλώντας ολοσχερώς τις εισφορές έτους 2022 ή ρυθμίζοντας τυχόν άλλες οφειλές τους. Ενδεικτικό είναι πως με αυτή την ευεργετική διάταξη διευρύνθηκε κατά 20% ο αριθμός των ασφαλισμένων στους οποίους χορηγήθηκε ασφαλιστική ικανότητα.

2) Η ασφαλιστική ικανότητα των μακροχρόνια ανέργων αλλά και των εργαζομένων ειδικών κατηγοριών και των μελών των οικογενειών τους έχει παραταθεί χωρίς προϋποθέσεις έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, στο πλαίσιο της πρόνοιας που λαμβάνεται παγίως για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ώστε να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Επισημαίνεται ότι από την 1η Ιουνίου 2023 όσοι Μη Μισθωτοί διαπιστώσουν ότι δε διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα, παρά το γεγονός ότι έχουν αποπληρώσει τις κατ’ ελάχιστον αναλογούσες εισφορές εμπρόθεσμα, μπορούν να υποβάλλουν σχετικό αίτημα ηλεκτρονικά -χωρίς την ανάγκη μετάβασης σε υποκατάστημα- στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) στην πλατφόρμα: «Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη Μισθωτών», https://www.efka.gov.gr/el/elegchos-asphalistikes-ikanotetas-me-misthoton και να τους αποδίδεται άμεσα, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι ανασφάλιστοι πολίτες με τον ΑΜΚΑ τους δικαιούνται νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, έχοντας ελεύθερη πρόσβαση στις Δημόσιες Δομές Υγείας. Από τη Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ.

πηγη