Τι μπορεί να κάνουμε από άγνοια και δεν μπορούμε να χάσουμε κιλά

Η προσπάθεια για απώλεια βάρους με έναν υγιή, μακροπρόθεσμο και βιώσιμο τρόπο δεν είναι πάντα απλή διαδικασία. Δείτε τι πρέπει να προσέχετε.

4 Μαΐου 2023

του/της Θεοφανία Μίγκου

“Τροφές όπως ξηροί καρποί, βούτυρο ξηρών καρπών, χούμους και αβοκάντο είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και σας κάνουν καλό στην υγεία. Αλλά περιέχουν περισσότερες θερμίδες από άλλους υδατάνθρακες ή πρωτεΐνες”, λέει η διατροφολόγος δρ. Amy Goodson.

«Πολλοί νομίζουν ότι άπαξ και κάποιες τροφές είναι υγιεινές, δεν έχει σημασία τι ποσότητες τρώνε, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Οι σωστές μερίδες το κλειδί για την επιτυχή απώλεια βάρους”.

Δεν τρώτε αρκετή πρωτεΐνη

Η κατανάλωση αρκετής πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι απαραίτητη για τη γενική υγεία σας, ειδικά εάν θέλετε να χάσετε βάρος.

“Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την απώλεια βάρους, επειδή βοηθά στην αποβολή λίπους και στην οικοδόμηση άπαχων μυών, αλλά δυστυχώς, πολλοί τρώνε γεύματα που δεν έχουν αρκετή πρωτεΐνη”, λέει η διατροφολόγος δρ. Courtney D’Angelo.

Αυτό το λάθος της μη κατανάλωσης αρκετής πρωτεΐνης συχνά προέρχεται από ανθρώπους που είτε πιστεύουν ότι θα τους προσδώσει πολύ σωματικό όγκο, κάτι που δεν είναι αλήθεια, είτε απλά δεν είναι σίγουροι πώς να λαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα.

“Οι συστάσεις μου για τις πηγές πρωτεΐνης είναι στήθος κοτόπουλου, μπιφτέκι γαλοπούλας, λουκάνικο κοτόπουλου, ψάρι ή ένα χοιρινό φιλέτο”, λέει η δρ. D’Angelo. “Πιθανότατα, αφού καταναλώσετε την πηγή πρωτεΐνης σας, θα είστε λιγότερο επιρρεπείς στην κατανάλωση ανθυγιεινών σνακ ή συνοδευτικών που είναι γεμάτα με υψηλές θερμίδες, ζάχαρη, επεξεργασμένα δημητριακά και ούτω καθεξής”.

Μαγειρεύετε με πολύ λάδι

Ο τύπος και η ποσότητα λαδιού που χρησιμοποιείτε μπορεί να έχει ύπουλο αντίκτυπο στους στόχους σας για απώλεια βάρους.

“Το λάδι είναι ένα από εκείνα τα συστατικά που κάνουν την πυκνότητα των θερμίδων ενός γεύματος να αυξάνεται σημαντικά”, λέει η διατροφολόγος δρ. Trista Best.

Μπορείτε να μειώσετε την πρόσληψη λαδιού (και την επακόλουθη πρόσληψη θερμίδων) μετρώντας πόση ποσότητα θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Μία ιδέα είναι να χρησιμοποιείτε ένα δοχείο ψεκασμού λαδιού αντί να ρίχνετε λάδι από το μπουκάλι.

Το μαγείρεμα χωρίς λάδι είναι επίσης μια επιλογή. «Για παράδειγμα, όταν σοτάρετε λαχανικά, συνήθως το κάνετε με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή βούτυρο. Ωστόσο, το σοτάρισμα με νερό είναι εξίσου αποτελεσματικό χωρίς να κάνει ένα κατά τα άλλα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά πιάτο να είναι πυκνό σε θερμίδες», λέει η δρ. Best.

Πηγή: iatropedia

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024