,

Τουρκικές εκλογές: Πίσω ο Ερντογάν σε δύο δημοσκοπήσεις

Η εκλογική διαδικασία

11 Μαΐου 2023

του/της Βασω Δημητράντζου

Δύο δημοσκοπήσεις στην Τουρκία δίνουν προβάδισμα στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έναντι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τρία 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες στην γειτονική χώρα.

Συγκεκριμένα, δημοσκόπηση του ινστιτούτου Konda που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα δείχνει τον Τούρκο πρόεδρο να υπολείπεται σε ποσοστό αποδοχής έναντι του κυριότερου αντιπάλου του, του Κιλιτσντάρογλου, κατά περισσότερες από πέντε ποσοστιαίες μονάδες ενόψει των προεδρικών εκλογών της προσεχούς Κυριακής.

Η δημοσκόπηση εμφανίζει τον Ερντογάν να εξασφαλίσει στην πρόθεση ψήφου 43,7% και τον Κιλιτσντάρογλου 49,3%, στερώντας του έτσι την απαιτούμενη πλειοψηφία που χρειάζεται για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναληπτικού γύρου μεταξύ των δύο υποψηφίων στις 29 Μαΐου.

Επιπλέον, νωρίτερα σήμερα ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, μετέδωσε δημοσκόπηση της εταιρείας Metropoll.

Σε αυτή τη δημοσκόπηση ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου φαίνεται να λαμβάνει την πρώτη Κυριακή ποσοστό 49,1%, ενώ ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν λαμβάνει ποσοστό 46,9%.

Όπως ανέφερε ο Μανώλης Κωστίδης, φαίνεται πως υπάρχει τάση να μεγαλώνει η διαφορά υπέρ του Κιλιτσντάρογλου, αλλά αυξάνονται και τα ποσοστά του Ερντογάν. Αυτό σημαίνει ότι μειώνονται τα ποσοστά των μικρών κομμάτων.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την 2η Κυριακή, 51,3% λαμβάνει ο Κιλιτσντάρογλου και 48,7% ο Ερντογάν. 

Η εκλογική διαδικασία

Στην Τουρκία ακολουθείται ένα σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης σύμφωνα με το οποίο οι 600 έδρες της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης κατανέμονται σε κάθε κόμμα κατ’ αναλογία του αριθμού των ψήφων που λαμβάνει. Για την είσοδό τους στην τουρκική Βουλή τα κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 7% των ψήφων.

Σε ό,τι αφορά στις προεδρικές κάλπες οι δημοφιλέστεροι υποψήφιοι είναι δύο. Από τη μία βρίσκεται ο νυν πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και από την άλλη βρίσκεται ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Νικητής θα είναι όποιος καταφέρει να λάβει το 50%+1 των ψήφων στον πρώτο γύρο. Εάν κανείς δεν μπορέσει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία τότε, η Τουρκία θα πάει σε β’ γύρο ο οποίος θα διεξαχθεί, μόνο για τη θέση του προέδρου, την Κυριακή 28 Μαΐου.

Οι κάλπες στη γείτονα θα ανοίξουν στις 8 τοπική ώρα και θα κλείσουν στις πέντε το απόγευμα. Τα εκλογικά αποτελέσματα δεν αναμένονται νωρίτερα από τις εννιά το βράδυ.

Τα πρόσωπα

Πέρα από τον 69χρονο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον 74 ετών Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου υπάρχουν ακόμη δύο υποψήφιοι που «κατεβαίνουν» στην προεδρική κούρσα.

Ο πρώτος ονομάζεται Μουχαρέμ Ινζτέ, και σύμφωνα με τους δημοσκόπους και τους αναλυτές, χαλάει τα σχέδια Κιλιτσντάρογλου για εκλογή από την πρώτη Κυριακή επειδή του κόβει ψήφους και μπορεί εξαιτίας του η εκλογική αναμέτρηση να πάει στον δεύτερο γύρο. Και αυτό γιατί ηγείται του νεοσυσταθέντος Κόμματος Πατρίδας, Memleket ενώ, υπήρξε προεδρικός υποψήφιος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), του οποίου, πλέον, ηγείται ο Κιλιτσντάρογλου.

Το «καρέ» συμπληρώνει ο Σινάν Ογάν ο οποίος προέρχεται από το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης, MHP και βρίσκει στήριξη σε μικρότερα εθνικιστικά κόμματα. Στην πολύ πιθανή περίπτωση του β’ γύρου οι ψηφοφόροι του Ογάν θα μετακινηθούν -εάν προσέλθουν στις κάλπες- και θα επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Από κοινού με τον Ιντζέ παραμένουν πολύ αδύναμοι εκλογικά για να απειλήσουν Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου

πηγη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024