,

Διαστημική καρτ ποστάλ! Πρωινό στον «κόκκινο» πλανήτη Άρη

Η καρτ ποστάλ μετουσιώνει μια μάλλον καλλιτεχνική προσέγγιση στην αποτύπωση του τοπίου

16 Ιουνίου 2023

του/της Βασω Δημητράντζου

Μετά την ολοκλήρωση μιας σημαντικής ενημέρωσης λογισμικού τον Απρίλιο, το ρόβερ Curiosity της NASA έριξε μια τελευταία ματιά στο “Marker Band Valley” πριν το αφήσει πίσω του, αποτυπώνοντας μια “καρτ ποστάλ” του σκηνικού.

Η καρτ ποστάλ μετουσιώνει μια μάλλον καλλιτεχνική προσέγγιση στην αποτύπωση του τοπίου, με χρώμα που προστίθεται σε δύο ασπρόμαυρες πανοραμικές λήψεις που καταγράφηκαν από τις κάμερες πλοήγησης του Curiosity.

Οι φωτογραφίες ελήφθησαν στις 8 Απριλίου στις 9:20 π.μ. και στις 3:40 μ.μ. τοπική ώρα Άρη, αποτυπώνοντας έναν άρδην διαφορετικό φωτισμό που, όταν συνδυάζεται, κάνει τις λεπτομέρειες στην εικόνα να ξεχωρίζουν.

Το μπλε προστέθηκε σε μέρη της καρτ ποστάλ που τραβήχτηκαν το πρωί και το κίτρινο σε μέρη που τραβήχτηκαν το απόγευμα, όπως ακριβώς έγινε και με μια παρόμοια καρτ ποστάλ που τράβηξε το Curiosity τον Νοέμβριο του 2021.

Στιγμιότυπο οθόνης 2023 06 15 154349

Credits: NASA/JPL-Caltech

Το Curiosity βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Sharp, το οποίο βρίσκεται 3 μίλια (5 χιλιόμετρα) ψηλά στον κρατήρα Gale, όπου το rover εξερευνά από την προσγείωση το 2012.

Σε απόσταση πέρα ​​από τα ίχνη του βρίσκεται το Marker Band Valley, μια ελικοειδής περιοχή το rover ανακάλυψε απροσδόκητα σημάδια μιας αρχαίας λίμνης.

Πιο κάτω (στο κέντρο και ακριβώς δεξιά) υπάρχουν δύο λόφοι – ο “Bolívar” και ο “Deepdale” – ανάμεσα στους οποίους οδήγησε το Curiosity ενώ εξερευνούσε το “Paraitepuy Pass”.

«Όποιος έχει πάει σε ένα εθνικό πάρκο ξέρει ότι το τοπίο φαίνεται διαφορετικό το πρωί από ό,τι το απόγευμα», είπε ο μηχανικός του Curiosity Doug Ellison του Εργαστηρίου Jet Propulsion της NASA στη Νότια Καλιφόρνια, ο οποίος σχεδίασε και επεξεργάστηκε τις εικόνες.

πηγη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

17 Μαΐου 2024