Μοναδικές εικόνες του Άρη από την αποστολή MAVEN

Η σημαντικότερη ανακάλυψη της αποστολής MAVEN μέχρι στιγμής είναι ότι ο Ήλιος είναι η αιτία για τις αφιλόξενες συνθήκες που επικρατούν στον Άρη όπου τις νύχτες η θερμοκρασία φθάνει έως και τους 140 βαθμούς Κελσίου κάτω από το μηδέν

23 Ιουνίου 2023

του/της Βασω Δημητράντζου

Μπορεί τα διαστημόπλοια που έχουν επισκεφτεί τον Άρη καθώς και ο στόλος των επιστημονικών δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη να έχουν στείλει ένα μεγάλο αριθμό φωτογραφιών του όμως η NASA έδωσε στη δημοσιότητα δύο νέες πραγματικά μοναδικές εικόνες. Πρόκειται για φωτογραφίες του Κόκκινου Πλανήτη που κατέγραψε το σκάφος της αποστολής MAVEN με το όργανο υπεριώδους φασματοσκοπία IUVS. Σε αυτές τις εικόνες το όζον στην ατμόσφαιρα του Άρη εμφανίζεται με βυσσινί χρώμα ενώ τα σύννεφα και η ομίχλη εμφανίζονται λευκά ή μπλε. Η επιφάνεια μπορεί να φαίνεται πράσινη ή με απόχρωση ανοικτού καφέ προς το κίτρινο.

Η πρώτη εικόνα τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου του νότιου ημισφαιρίου. Ένας από τους βαθύτερους κρατήρες του Άρη, ο Argyre Basin, εμφανίζεται κάτω αριστερά γεμάτος με ατμοσφαιρική ομίχλη (που απεικονίζεται εδώ ως απαλό ροζ). Τα βαθιά φαράγγια του Valles Marineris εμφανίζονται πάνω αριστερά γεμάτα με σύννεφα. Η παγοκάλυψη στο Νότιο Πόλο είναι ορατή και έχει συρρικνωθεί από τις αυξημένες θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Η αυξημένη θερμοκρασία το καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο και θύελλες σκόνης οδηγούν τους υδρατμούς σε πολύ μεγάλα υψόμετρα, εξηγώντας την ανακάλυψη του MAVEN για αυξημένη απώλεια υδρογόνου από τον Άρη αυτή την εποχή του χρόνου.

πηγή φωτό NASA/LASP/CU Boulder

Η δεύτερη εικόνα αφορά το βόρειο ημισφαίριο του Άρη και καταγράφηκε όταν ο πλανήτη βρισκόταν στο πιο απομακρυσμένο σημείο της τροχιάς του από τον Ήλιο. Οι ταχέως μεταβαλλόμενες συνθήκες στο Βόρειο Πόλο προκαλούν άφθονα λευκά σύννεφα. Τα τεράστια φαράγγια του Valles Marineris διακρίνονται με ανοικτόχρωμη απόχρωση κάτω αριστερά, μαζί με πολλούς κρατήρες. Το όζον, που αποτυπώνεται σε απόχρωση ματζέντα (κόκκινο-μωβ), έχει συσσωρευτεί στο Βόρειο Πόλο τα ψυχρά βράδια του χειμώνα. Το όζον εξαφανίζεται στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της άνοιξης από χημικές αντιδράσεις με υδρατμούς που περιορίζονται σε χαμηλά υψόμετρα της ατμόσφαιρας τη συγκεκριμένη εποχή του χρόνου.

πηγή φωτό NASA/LASP/CU Boulder

Η σημαντικότερη ανακάλυψη της αποστολής MAVEN μέχρι στιγμής είναι ότι ο Ήλιος είναι η αιτία για τις αφιλόξενες συνθήκες που επικρατούν στον Άρη όπου τις νύχτες η θερμοκρασία φθάνει έως και τους 140 βαθμούς Κελσίου κάτω από το μηδέν και η επιφάνεια του είναι μια απέραντη έρημος με το νερό να βρίσκεται σε παγωμένη μορφή στο υπέδαφος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η αποστολή ο ηλιακός άνεμος συρρικνώνει συνεχώς την ατμόσφαιρα του πλανήτη δημιουργώντας έτσι το ακραίο περιβάλλον σε αυτόν.

πηγη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

15 Μαΐου 2024