,

Ρήγματα που ανησυχούν τους ειδικούς στην Ελλάδα

Όπως τονίζουν σεισμολόγοι η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη στην Ευρώπη και έβδομη στον κόσμο ως προς τη σεισμικότητά της

9 Ιουνίου 2023

του/της Βασω Δημητράντζου

Όπως τονίζουν σεισμολόγοι η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη στην Ευρώπη και έβδομη στον κόσμο ως προς τη σεισμικότητά της, καθώς υπάρχουν διάσπαρτα ρήγματα τόσο στον ηπειρωτικό όσο και στον θαλάσσιο χώρο της. Ορισμένα από αυτά είναι ενεργά, όμως τα περισσότερα παρουσιάζουν μεγάλη περιοδικότητα, ακόμη και εκατοντάδων ετών, στην πρόκληση σεισμών.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους τα ρήγματα τα οποία προβληματίζουν και θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάποιο μεγάλο σεισμό είναι τα εξής:

  • Κορινθιακός Κόλπος
  • Δυτικά της Κεφαλονιάς, Λευκάδας και Ζακύνθου
  • Βορείου Αιγαίου (Ανατολίας)
  • Κατά μήκος του ελληνικού τόξου (Νότια της Κρήτης και Νότια της Ρόδου).

Σχετικά με τον σεισμό που έγινε στην Αταλάντη ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης ανέφερε:

«Έγινε σε μία περιοχή που έως τώρα δεν μας είχε προβληματίσει. Ο τρόπος διάρρηξης (πλάγιο κανονική) δείχνει ότι ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΤΑΛΑΝΤΗ! Κατά πάσα πιθανότητα είναι κλάδος του ρήγματος της Λοκρίδας».

Επιπλέον τόνισε: «Περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη. Είναι επιπόλαιο να προβώ σε εκτιμήσεις τόσο νωρίς. Αρχικά θεωρώ ότι θα κλείσει εδώ το φαινόμενο με αρκετούς μετασεισμούς αλλά θέλει μελέτη. Δεν γνωρίζουμε το σεισμογόνο ρήγμα 100%, μάλλον είναι κλάδος του ρήγματος της Λοκρίδας. Επομένως όχι πανικός, παίρνουμε τα γνωστά μέτρα και θα δούμε την εξέλιξη».

Αναφορικά με τη μετασεισμική ακολουθία ανέφερε ότι είναι φυσιολογική.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ελλάδα προκαλούνται από τις λιγότερες ζημιές παγκοσμίως μετά την έκκληση της σεισμικής ενέργειας, ενώ το ίδιο συμβαίνει και αναφορικά με τον αριθμό των θανάτων, ο οποίος είναι από τους χαμηλότερους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι βασικότερες αιτίες για τα προαναφερθέντα είναι ότι στον ελλαδικό χώρο οι σεισμοί δεν έχουν μεγάλη επιτάχυνση και χαρακτηρίζονται ως «μαλακοί». Ως χώρα διαθέτουμε αρκετά καλούς αντισεισμικούς κανονισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο σχετικά με την κατασκευή των κτιρίων. Πάντως, είναι χαρακτηριστικό πως σε καθημερινή βάση  το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι και ο φορέας που παρατηρεί τη σεισμικότητα της Ελλάδος και συντονίζει το εθνικό σεισμολογικό δίκτυο, που απαρτίζεται πάνω από 300 σεισμολογικούς σταθμούς σε ολόκληρη την επικράτεια, καταγράφει σε φυσιολογικές συνθήκες από 20 μέχρι 30 σεισμούς οι οποίοι δεν γίνονται αισθητοί. Οι συγκεκριμένες δονήσεις καταγράφουν μεγέθη κάτω από 3 Ρίχτερ.

πηγη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024