Τα αντιισταμινικά προκαλούν αύξηση βάρους;

Τα αντιισταμινικά χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία αλλεργιών όπως η αλλεργική ρινίτιδα ή η αλλεργική δερματίτιδα, αλλά μπορεί να ευθύνονται για την αύξηση βάρους;

1 Ιουνίου 2023

του/της Θεοφανία Μίγκου

Είναι γνωστό ότι τα αντιισταμινικά προκαλούν παρενέργειες όπως υπνηλία, αλλά μια λιγότερο γνωστή παρενέργεια είναι ότι μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση βάρους.

Ο λόγος είναι η επίδραση τους στον εγκέφαλο.

Όπως λέει στο verywellhealth.com ο γιατρός James Walker, MD, ορισμένα αντιισταμινικά μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία μιας περιοχής του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος, η οποία παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση της ενεργειακής δαπάνης και της όρεξης. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να αισθάνεστε πιο κουρασμένοι ή πεινασμένοι όταν παίρνετε αυτά τα φάρμακα, καθώς δεν έχετε διάθεση ή αντοχή για σωματική δραστηριότητα.

Ο τύπος του αντιισταμινικού που επιλέγετε και η συχνότητα που το παίρνετε μπορεί να επηρεάσει το βάρος.

Ποια αντιισταμινικά μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους;

Αν και δεν υπάρχουν ειδικές μελέτες που να συγκρίνουν οριστικά την αύξηση βάρους από διαφορετικά αντιισταμινικά, νεότερες γενιές αντιισταμινικών συνήθως συνιστώνται έναντι των φαρμάκων πρώτης γενιάς λόγω του καλύτερου προφίλ ασφάλειας και της έλλειψης ηρεμιστικών επιδράσεων. Οι ειδικοί λένε ότι είναι λιγότερο πιθανό να συμβάλλουν στην αύξηση βάρους.

Η Anne Ellis, MD, καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Queen’s στον Καναδά, εξηγεί ότι τα αντιισταμινικά H1 πρώτης γενιάς, όπως η διφαινυδραμίνη και η χλωροφαινιραμίνη, έχουν δράση στους υποδοχείς σεροτονίνης που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της όρεξης και σε πιθανή αύξηση βάρους.

Αυτός ο τύπος δραστηριότητας δεν παρατηρείται σε μεγάλο βαθμό σε αντιισταμινικά δεύτερης γενιάς, όπως η λοραταδίνη, η σετιριζίνη και η δεσλοραταδίνη —αν και ορισμένες έρευνες έχουν βρει ότι η χρήση αυτών των φαρμάκων συσχετίστηκε με αύξηση βάρους όταν χρησιμοποιήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πώς να μην πάρετε κιλά

Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι πόση αύξηση βάρους μπορεί να προκαλέσουν τα αντιισταμινικά και δεν υπάρχει ακόμη αρκετή έρευνα για να γίνει μια εκτίμηση. Τονίζουν όμως ότι η βραχυπρόθεσμη χρήση αντιισταμινικών γενικά δεν είναι προβληματική. Εάν είναι απαραίτητη η μακροχρόνια χρήση, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας σχετικά με πιθανές παρενέργειες και κινδύνους.

Μπορείτε επίσης να συνεργαστείτε με έναν διαιτολόγο για να δημιουργήσετε μια ισορροπημένη διατροφή και υγιεινό τρόπο ζωής παράλληλα με τη χρήση αντιισταμινικών.

Η ιδανική δίαιτα πρέπει να είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και δημητριακά ολικής αλέσεως, ενώ παράλληλα να είναι χαμηλή σε επεξεργασμένα τρόφιμα. Η προσεκτική διατροφή μπορεί να είναι σημαντική κατά τη λήψη αντιισταμινικών, πρόσθεσε, προκειμένου να γνωρίζουμε καλύτερα τα σημάδια πείνας και πληρότητας.

Επειδή ο ανεπαρκής ύπνος – λιγότερο από έξι ώρες τη νύχτα – συνδέεται με αυξημένη όρεξη και πρόσληψη τροφής, η προτεραιότητα στην ανάπαυση μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιστάθμιση των παρενεργειών των αντιισταμινικών.

Καταλήγοντας, υπήρξαν μελέτες που συνδέουν την αύξηση βάρους με τα αντιισταμινικά, αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την καλύτερη κατανόηση των αλληλεπιδράσεων. Ως επί το πλείστον, η βραχυπρόθεσμη χρήση αντιισταμινικών, ειδικά αντιισταμινικών δεύτερης γενιάς, είναι απίθανο να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές βάρους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

18 Σεπτεμβρίου 2024