Εύβοια: Μάχη των κατοίκων μέσα στις λάσπες, μετά την κακοκαιρία

Κακοκαιρία στην Εύβοια: Τα ρέματα χρειάζονται επισκευές

30 Σεπτεμβρίου 2023

του/της Βασω Δημητράντζου

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Συνεχίζουν να μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι στην Εύβοια μετά και το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας.

Το σκηνικό με λάσπες και όγκους φερτών υλικών επικρατεί σε πολλές περιοχές στην Εύβοια. Τα χωματουργικά μηχανήματα είναι στους δρόμους, ενώ και οι δυνάμεις της πυροσβεστικής προσπαθούν να αποκαταστήσουν -πρόχειρα στην αρχή- την κυκλοφορία στη βόρεια Εύβοια, η οποία διεκόπη λόγω της κακοκαιρίας Elias. Στόχος για την ώρα είναι να επιτευχθεί έστω και μία στοιχειώδης πρόσβαση στην περιοχή. Ήδη, πολλές ζημιές στο ηλεκτρικό δίκτυο έχουν αποκατασταθεί. Εξαιτίας της κακοκαιρίας, τα νερά παρέσυραν εκατοντάδες κολώνες του δικτύου και χρειάστηκαν τα συνεργεία της ΔΕΗ να απλώσουν χιλιόμετρα από καλώδια.

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός προσδιορίζει με σαφήνεια 17 κρίσιμα σημεία του οδικού δικτύου όπου έχουν αναπτυχθεί περισσότερα από 100 μηχανήματα έργων και φορτηγά για να ανοίξουν το οδικό δίκτυο και να επιτραπεί η κυκλοφορία σε δρόμους.

Να σημειωθεί πως από χθες το μεσημέρι έδωσαν σε χρήση τον οδικό άξονα που οδηγεί από τη Χαλκίδα προς την Αιδηψό και που είχε καταρρεύσει ανάμεσα σε Μαντούδι και Προκόπι. Αποκαταστάθηκε πρόχειρα η ζημιά για να διευκολυνθεί η κυκλοφορία. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας «σε πρώτη προτεραιότητα είναι να καθαρίσουν οι πεδινές κοίτες στα ρεύματα, που έχουν μπαζώσει, να αποκατασταθούν ορισμένες κρίσιμες επεμβάσεις και να απομακρυνθούν τα φερτά υλικά από τις καμένες εκτάσεις». Ο Φάνης Σπανός συμπλήρωσε πως «ξεκίνησε και η καταγραφή των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν, κατά προτεραιότητα, καθώς μπροστά μας είναι ο χειμώνας και δεν αποκλείονται ακόμη και οι έντονες βροχοπτώσεις».

Κακοκαιρία στην Εύβοια: Τα ρέματα χρειάζονται επισκευές

Η προσοχή πολλών στρέφεται σε έργα που είχαν γίνει στα ρέματα από τα Δασαρχεία είτε αυτά αφορούν κορμοδέματα είτε αφορούν μικρά τεχνικά, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προσωπικού της διεύθυνσης δασών της Εύβοιας «συγκράτησαν αρκετά από τα υλικά αλλά πλέον θέλουν επισκευές ή ακόμα και συμπληρώσεις για να μπορούν να λειτουργήσουν».

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας Γιώργο Κελαϊδίτη «καταβλήθηκε προσπάθεια να θωρακίσουμε τις ευάλωτες περιοχές της βόρειας Εύβοιας με συνέπεια να αποτρέψουμε, να μετριάσουμε, σε πολλές περιπτώσεις, τις συνέπειες αυτού του φαινομένου». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «αυτές οι παρεμβάσεις δεν ήταν αρκετές για να εμποδίσουν την καταστροφή που υπέστησαν και πολλές περιοχές αλλά και αγροτικές εγκαταστάσεις και επιχειρήσεις».

πηγη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

10 Δεκεμβρίου 2023