Γεωργιάδης: Στα εργοστάσια «θα τσακώνονται ποιος θα πάει την Κυριακή»

Για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ο Αδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε πως θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης

26 Σεπτεμβρίου 2023

του/της Βασω Δημητράντζου

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Στις διατάξεις και σε όσα προβλέπει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από τη Βουλή, αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας, Αδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας παράλληλα στις επικρίσεις που δέχεται.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε τα δημοσιεύματα που προσάπτουν στις διατάξεις του νομοσχεδίου, καταπάτηση του οκταώρου, υπογραμμίζοντας πως δεν έχει αλλάξει κανένα οκτάωρο.

Αυτό που έχει γίνει είναι ότι στην Ευρωπαϊκή οδηγία ορίζεται ότι είναι δικαίωμα του εργαζόμενου όταν τελειώσει τη δουλειά του στον κύριο εργοδότη του, εάν το επιθυμεί, να κάνει σύμβαση και με άλλον εργοδότη και δεν έχει δικαίωμα ο κύριος εργοδότης να τον εμποδίσει. Αυτό που θεσμοθετήσαμε, στην οδηγία είναι γραμμένο ως δικαίωμα του εργαζομένου. Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε ως δεκατριάωρο, σημείωσε.

Δεν μπορεί ο εργοδότης καταχρηστικά να χρησιμοποιήσει αυτό το νόμο για να αποφύγει την πληρωμή υπερωριών. Το έχουμε προβλέψει στην αιτιολογική έκθεση και θα βγει και ειδική εγκύκλιος. Οποιαδήποτε συνδεόμενη καθ’ οιονδήποτε τρόπο εταιρία, απαγορεύεται, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τη δυνατότητα της κυριακάτικης απασχόλησης των εργαζομένων σε ορισμένους κλάδους, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε πως το νομοσχέδιο αυξάνει το εισόδημα των εργαζομένων. Αν σήμερα που μιλάμε κάποιος δουλέψει εκτάκτως την Κυριακή παίρνει συν 75%, ενώ με το νέο νόμο θα παίρνει σύνολο 115% τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, προβλέποντας πως στα εργοστάσια που θα εφαρμοστεί το μέτρο, θα τσακώνονται ποιος θα πάει την Κυριακή γιατί ο κόσμος έχει ανάγκη να αυξήσει τα εισοδήματά του.

Για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ο Αδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε πως θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης. Εχουμε ετοιμάσει με τον κύριο Τσακλόγλου κάποιες διατάξεις που θα μας επιτρέψουν να δώσουμε κατ’ απονομήν αυτόματα χιλιάδες επικουρικές συντάξεις. Εάν προλάβουμε θα το κάνουμε μέσα στο Νοέμβριο. Μέχρι τέλος του χρόνου, ίσως και πάνω από τις μισές επικουρικές θα έχουν εξοφληθεί, εκτίμησε.

Για το λόγο που το ξεπάγωμα των τριετιών δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε πως αν αφήναμε να υπάρξει αυτό που λέτε, η προϋπηρεσία, των 11 ενδιαμέσων ετών θα σήμαινε ότι όσοι έχουν προσληφθεί στη δουλειά τους από τότε μέχρι σήμερα, πρέπει να πάρουν αυτόματα την 1η Ιανουαρίου του 2024, 30% αύξηση. Εσείς πιστεύετε ότι είναι πολλές οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα που θα άντεχαν να δώσουν οριζόντια 30% αύξηση στο προσωπικό τους; Σε βάθος χρόνου θα το δώσουν, διότι βάλαμε τις τριετίες, άρα σε εννιά χρόνια θα δώσουν 30%.

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, για τον οποίο σχολίασε πως η Νέα Δημοκρατία δεν υποτιμά κανέναν πολιτικό της αντίπαλο. Δεν έχω πρόβλημα να το παραδεχθώ, είναι ταλαντούχος.Βέβαια η εκλογή του, δεν σας κρύβω ότι μου έχει δημιουργήσει πολλές απορίες τελικά για τα πραγματικά πιστεύω των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε.

Λέει ο κύριος Κασσελάκης θα τα αλλάξω όλα. Μάλιστα. Και δεν θα σας προδώσω ποτέ. Το δεν θα σας προδώσω ποτέ το έχει πει ο Τσίπρας χίλιες φορές, είναι Τσίπρας με νέοπρόσωπο. Αλλά οκ, το προσπερνάω αυτό δεν πειράζει, ωραία ακούγεται, μια χαρά. Λέει θα τα αλλάξω όλα και η πρώτη του κίνηση είναι δεξί του χέρι ο δικηγόρος του Πολάκη, άρα ο Πολάκης, και αριστερό του χέρι ο κύριος Νίκος Παππάς, πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

πηγη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

8 Δεκεμβρίου 2023