Ορνιθοπαρατηρητές από όλον τον κόσμο στη Λέσβο

Δράσεις παρατήρησης και δακτυλίωσης πουλιών στους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου

21 Σεπτεμβρίου 2023

του/της Βασω Δημητράντζου

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Οι υγρότοποι της δυτικής Λέσβου όπως είναι γνωστό αποτελούν πόλο έλξης για τους Έλληνες αλλά ιδίως για πολλούς ξένους ορνιθοπαρατηρήτες από όλον τον κόσμο, που κατακλύζουν τους υγροτόπους χάρη στην αξιόλογη ορνιθοπανίδα και τα ιδιαίτερα είδη πουλιών που φιλοξενούνται αυτό το διάστημα, την φθινοπωρινής μετανάστευσης.

Μέχρι τώρα πραγματοποιήθηκαν τέσσερις εξορμήσεις στον ποταμό Τσιχλιώντα, στον ποταμό Τάψα της Φανερωμένης στο Σίγρι και στο Ψαραπόταμο στην Σκάλα Ερεσού. Οι συμμετέχοντες γνώρισαν τους υγροτόπους αλλά και τα είδη πουλιών που κατοικούν σ’ αυτούς, με τη βοήθεια της μεθόδου της δακτυλίωσης.

Παρατηρήθηκαν πολλά μεταναστευτικά μικρόπουλα όπως Κιτρινοσουσουράδες, Θαμνοφυλλοσκόποι, Καλαμοποταμίδες, Ψαθοποταμίδες, Καστανολαίμηδες και άλλα που καταφεύγουν στην πυκνή βλάστηση των εκβολών των χειμάρρων για ξεκούραση και αναζήτηση τροφής.

Ας σημειωθεί ότι μέσα στο φθινόπωρο πρόκειται να πραγματοποιηθούν ακόμη περισσότερες εκδηλώσεις παρατήρησης των πουλιών κατά την φθινοπωρινή μετανάστευση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

10 Δεκεμβρίου 2023