Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ελάτεια

Η κακοκαιρία "Daniel", που χτύπησε τη χώρα μας, έπληξε και τον Δήμο Αμφίκλειας - Ελάτειας

9 Σεπτεμβρίου 2023

του/της Βασω Δημητράντζου

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Η κακοκαιρία “Daniel”, που χτύπησε τη χώρα μας, έπληξε και τον Δήμο Αμφίκλειας – Ελάτειας και κυρίως τη Δημοτική Κοινότητα Ελάτειας, η οποία κατόπιν αιτήματός μας κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Η σφοδρή βροχόπτωση προκάλεσε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα τα οποία, σε συνδυασμό με το εν εξελίξει έργο αντικατάστασης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της Ελάτειας, δημιούργησαν προβλήματα σε κεντρικά σημεία και δρόμους της Δημοτικής Κοινότητας.

Η κινητοποίηση του Δήμου και των αρμόδιων φορέων υπήρξε άμεση, με όλα τα διαθέσιμα μέσα μας να επιχειρούν από την πρώτη στιγμή. Οι προσπάθειές μας ενισχύθηκαν από ιδιωτικές πρωτοβουλίες, αφού αμέσως έσπευσαν στο πλευρό μας ιδιώτες με μηχανήματα, από όλη την περιοχή, οι οποίοι βοήθησαν στον καθαρισμό δρόμων και ρεμάτων από υλικά επίχωσης και φερτά υλικά που παρέσυρε η ορμή του νερού, ενώ ο εργολάβος του έργου ύδρευσης ξεκίνησε εργασίες αποκατάστασης των υποδομών, από την στιγμή εκδήλωσης του φαινομένου, δουλεύοντας αδιάκοπα.

Η αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της Ελάτειας, που αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων, πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο ανάπτυξης με σημαντικά υγειονομικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη, το οποίο θα λύσει προβλήματα υδροδότησης δεκαετιών. Η υλοποίησή του, όμως, δυστυχώς απαιτεί χρόνο, όπως κάθε έργο υποδομής αντίστοιχου μεγέθους. Αντιλαμβανόμαστε και κατανοούμε την ταλαιπωρία των κατοίκων, όμως σε τόσο μεγάλα και καινοτόμα έργα, των οποίων η ολοκλήρωση απαιτεί σειρά εργασιών, οφείλουμε να κάνουμε όλοι μας υπομονή.

Ένα ακόμη απαραίτητο έργο που αφορά την Ελάτεια είναι και η αντιμετώπιση του σοβαρού πλημμυρικού προβλήματος, για το οποίο έχει ήδη δρομολογηθεί ανάθεση σχετικής μελέτης από ίδιους πόρους και κατόπιν υποβολής της στο επόμενο ΕΣΠΑ για υλοποίηση του έργου.

Η περιοχή μας επλήγη από το χειρότερο καιρικό φαινόμενο των τελευταίων ετών, βιώνοντας μία πρωτοφανή καταστροφή, που κάλυψε με νερό τριπλάσια έκταση από κάθε προηγούμενο αντίστοιχο φαινόμενο. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εθελοντές, ιδιώτες, υπαλλήλους του Δήμου, αυτοδιοικητικούς ιδιαιτέρως τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κο Κουτρομάνο, το Αστυνομικό Τμήμα Αμφίκλειας – Ελάτειας και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αμφίκλειας για την άμεση παρέμβαση και υπεράνθρωπη προσπάθειά τους να αποκαταστήσουν βλάβες και ζημιές. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη μανία της φύσης αλλά και κάθε είδους πρόκληση.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

2 Δεκεμβρίου 2023