Σαράντα ένα νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας, 91 κρούσματα λοίμωξης του αναπνευστικού και 3 νέα κρούσματα λεπτοσπείρωσης εντοπίστηκαν στη Θεσσαλία σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο του Υπουργείου Υγείας και την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγπηδάκη.
Ελλοχεύει ο κίνδυνος για λεπτοσπείρωση στη Θεσσαλία, δήλωσε σε συνέντευξή της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. Όπως σημειώνει “πολλές φορές εμφανίζεται, όπως μας λένε γιατροί, με ήπια συμπτώματα”.
Η κα. Αγαπηδάκη δήλωσε πως η λεπτόσπειρα μεταδίδεται από ούρα ή ιστούς από μολυσμένα ζώα, όπως είναι τα ποντίκια, τα τρωκτικά όταν έρθουν σε επαφή με το στόμα, τη μύτη, τα μάτια ή ανοικτή πληγή στο δέρμα.
Παράλληλα αναφέρθηκε στο τι να προσέξουν οι πολίτες και τα συμπτώματα της νόσου.
Όπως ανέφερε οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν επαφή με μολυσμένα νερά όταν έχουν ανοιχτές πληγές και είναι σημαντικό να έχουν κατάλληλο ρουχισμό και υποδήματα, να αποφεύγουν να τρώμε αγροτικά προϊόντα, φρούτα και λαχανικά χωρίς να έχουν πλυθεί όπως θα έπρεπε από πλημμυρισμένες περιοχές, να προστατεύουν τα κατοικίδια μας από τις λάσπες.
Τι πρέπει να προσέξετε
Η κλινική εικόνα της νόσου χαρακτηρίζεται από πυρετό, ρίγος, συμπτώματα γρίπης όπως βήχα, πονόλαιμο, μυαλγίες, κεφαλαλγία, εξάνθημα, ακόμα και ίκτερο, εμετούς, διάρροιες και ερυθρότητα στους οφθαλμούς.
Η λεπτόσπειρα εισέρχεται στον οργανισμό μέσω του στόματος, της μύτης, του επιπεφυκότα (της μεμβράνης που καλύπτει εσωτερικά το μάτι και επεκτείνεται κάτω από τα βλέφαρα) και μέσω των μικροτραυματισμών του δέρματος. Ο χρόνος που χρειάζεται για να επωαστεί το βακτήριο που προκαλεί τη λεπτοσπείρωση κυμαίνεται από 3 έως 20 ημέρες και εξαρτάται από τον τρόπο μόλυνσης, τη δόση και τη λοιμογόνο δύναμη του στελέχους της λεπτόσπειρας.
Η λεπτοσπείρωση μπορεί να παρουσιάζει διάφορα συμπτώματα, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις είναι ασυμπτωματική. Τα συμπτώματα αρχίζουν μετά την δεύτερη εβδομάδα.
Η νόσος του Weil, που είναι η σοβαρότερη μορφή της λοίμωξης, αναγνωρίζεται από την εμφάνιση ίκτερου (κίτρινος χρωματισμός του δέρματος) και την εκδήλωση αιμορραγίας από το δέρμα και τον υποδόριο ιστό (δηλαδή κάτω από το δέρμα). Η νόσος μπορεί να καταλήξει και στο θάνατο.