,

Τι συζήτησαν Ζεμπίλης και Τριαντόπουλος για τις αποζημιώσεις της «Θάλειας»

Συνάντηση του Θανάση Ζεμπίλη με τον Χρ. Τριαντόπουλο για τις αποζημιώσεις της «Θάλειας» και της Β. Εύβοιας

5 Σεπτεμβρίου 2023

του/της Θεοφανία Μίγκου

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Στο Υπουργείο κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας συναντήθηκε χθες το απόγευμα ο Βουλευτής Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης με το Υφυπουργό κ. Χρήστο Τριαντόπουλο.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η επίσπευση της διαδικασίας αποζημιώσεων των πληγέντων από τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν την Εύβοια.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις για ζημίες σε στοιχεία του ενεργητικού, όπως εξοπλισμός, πρώτες ύλες, εμπορεύματα κλπ από την κακοκαιρία «Θάλεια», που έπληξε τους Δήμους Χαλκιδέων και Μεσσαπίων Διρφύων, έχουν αποζημιωθεί περίπου 250 επιχειρήσεις και επαγγελματίες αγρότες. Ωστόσο, πολλοί πλημμυροπαθείς κάτοχοι και επαγγελματίες αγρότες δεν έχουν ακόμα εξοφληθεί, παρά το γεγονός ότι τα απαιτούμενα ποσά είναι δεσμευμένα και άμεσα διαθέσιμα από την κρατική αρωγή.

Αυτό οφείλεται στην έλλειψη των απαραίτητων δικαιολογητικών (Πχ, Ε9, δηλώσεις ΟΔΣΕ, εξόφληση ΕΛΓΑ), που θα έπρεπε να συνοδεύουν τις υποβληθείσες αιτήσεις αποζημίωσης. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ζεμπίλης ζήτησε από τον κ. Τριαντόπουλο τον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών της κρατικής αρωγής με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου να συμπληρωθούν οι φάκελοι και να αποζημιωθούν οι πληγέντες. «Είναι άδικο πληγέντες να χάσουν τα χρήματα που δικαιούνται από αβελτηρία των υπηρεσιών» τόνισε ο κ. Ζεμπίλης, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 50 του κανονισμού ΕΕ 651/2014 η επιχορήγηση καταβάλλεται αποκλειστικά εντός 4 ετών από την ημερομηνία εκδήλωσης της θεομηνίας.

Επίσης, ο κ. Ζεμπίλης συζήτησε με τον κ. Τριαντόπουλο θέματα αποζημιώσεων των πυρόπληκτων κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας, καθώς και για την εξέλιξη του προγράμματος αποκαταστάσεων των υποδομών και της ανασυγκρότησης της περιοχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

8 Δεκεμβρίου 2023