Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Με επιστολική ψήφος οι ευρωεκλογές

Όλη η χώρα μία περιφέρεια με σταυρό

30 Νοεμβρίου 2023

του/της Θεοφανία Μίγκου

Την ιστορική απόφαση για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου από τις επερχόμενες ευρωεκλογές ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδριάζει σήμερα, Πέμπτη (30.11.23).

Αναφερόμενος στο ζήτημα των ευρωεκλογών από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για όποιον το επιθυμεί, κάνοντας λόγο για μία ιστορική τομή και ένα σημαντικό βήμα. «Γίνεται το βήμα για να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Εξηγώντας γιατί πήρε αυτή την απόφαση, ο πρωθυπουργός είπε ότι «κάθε εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους όσο μακριά και αν είναι, θα μπορεί να το κάνει από το σπίτι και την πατρίδα του. Το ίδιο, όμως, θα γίνει και για τους συμπολίτες μας εντός Ελλάδος και έτσι θα συμμετέχουν στις εκλογές εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που διαφορετικά δεν θα συμμετείχαν».

Και συνέχισε: «Υπερήλικες, ασθενείς, άτομα με αναπηρία, νέοι που δουλεύουν σεζόν ακόμα και μαθητές ή φοιτητές που έχουν εξετάσεις, θα μπορούν, εφόσον το επιλέξουν, να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο και χωρίς ταλαιπωρία».

Διασφαλίστηκαν, όπως εξήγησε, οι όροι για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος. Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για διεύρυνση της δημοκρατικής διαδικασίας στη χώρα μας, γιατί εδραιώνουν την σταθερότητα. «Η παράταξή μας, η παράταξη της Ευρώπης έχει δείξει τα οφέλη που μπορεί να φέρει στην πατρίδα», είπε. «Απλοποιώντας με την επιστολική ψήφο την εκλογική διαδικασία θα ακούγεται όσο το δυνατόν πιο δυνατά η φωνή της κοινωνίας, ενισχύοντας την δημοκρατική έκφραση, απομονώνοντας ακραίες συμπεριφορές και έτσι γίνεται το βήμα για να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές», επεσήμανε.

Για το σύστημα ανάδειξης των 21 ευρωβουλευτών, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι και στην αναμέτρηση αυτή θα ισχύσει ο σταυρός προτίμησης, γιατί τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχει ο πολίτης και όχι ο αρχηγός κάθε παράταξης μέσω μιας λίστα προσδιορισμένων βουλευτών.

Υπήρξε, είπε, προβληματισμός για να υπάρξει διαίρεση της επικράτειας, «αλλά πιστεύω ότι η ενιαία επικράτεια αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη λύση». «Τα κριτήρια πρέπει να είναι εθνικά μακριά από τοπικές φωνές για να γίνεται πιο δυνατή η φωνή της πατρίδας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

«Στη χώρα προωθούνται πολύ σημαντικές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις», σημείωσε ο ίδιος, ξεκινώντας την τοποθέτησή του στο Υπουργικό κι απαντώντας σε όσους αμφιβάλλουν. Αναφέρθηκε στις αλλαγές στη Δικαιοσύνη, στο νέο καθεστώς για τους δανειολήπτες, το οποίο θα ψηφιστεί την Δευτέρα, αλλά και την επόμενη εβδομάδα θα έχουν ψηφιστεί οι 11 ρυθμίσεις κοινωνικής δικαιοσύνης εναντίον της φοροδιαφυγής, όπως δήλωσε. «Στόχος μας είναι η ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης και τα πρόσθετα έσοδα τα δοθούν στην υγεία και την παιδεία», είπε.

Η ατζέντα του Υπουργικού

Σημειώνεται πως η ατζέντα του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου είναι η εξής:

-Παρουσίαση από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Θάνο Πετραλιά του κρατικού προϋπολογισμού 2024

-Παρουσίαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη του νομοσχεδίου για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την επίτευξη της αστικής ανθεκτικότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και την καταστολή της αυθαίρετης δόμησης

-Παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη του νομοσχεδίου για το εθνικό σύστημα τραύματος

-Παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη ερανιστικών νομοσχεδίων των υπουργείων τους,

-Εισήγηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη σχετικά με την επιλογή προέδρου του ελεγκτικού συνεδρίου,

-Εισήγηση από την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη για την τροποποίηση πράξης υπουργικού συμβουλίου για τη συγκρότηση και λειτουργία της κυβερνητικής επιτροπής για την κοινωνική ένταξη των Ρομά.

Στις 16:30, ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετέχει σε συζήτηση με τον Yossi Matias, αντιπρόεδρο Engineering & Research της Google, σε εκδήλωση για τα 15 χρόνια της Google στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

23 Φεβρουαρίου 2024