Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου για την 50η επέτειο του Πολυτεχνείου

Μηνύματα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

17 Νοεμβρίου 2023

του/της Θεοφανία Μίγκου

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Ο πολιτικός κόσμος τίμησε τον αγώνα που έδωσαν οι πολίτες κατά της δικτατορίας.

 

Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας

Σήμερα, στην επέτειο των 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τιμούμε ένα γεγονός σημαντικής ιστορικής σημασίας. 

Από αυτή την κορυφαία αντιδικτατορική πράξη, οφείλουμε να αντλούμε διδάγματα και να εμβαθύνουμε στις αρχές που διαμόρφωσαν το πνεύμα εκείνης της εποχής.

Οι αξίες της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, που αποτελούν το θεμέλιο της κοινωνίας μας,  απαιτούν διαρκή επαγρύπνηση, ενίσχυση, διεύρυνση και εμβάθυνση.

Οφείλουμε, όλοι μας,  να είμαστε ενεργοί θεματοφύλακες σε αυτές τις διαδικασίες.

Με δημοκρατική ενότητα, σεβασμό και αλληλεγγύη, να δημιουργήσουμε μια κοινωνία που να διέπεται από αυτές τις αξίες και να διασφαλίζει ένα ειρηνικό, δίκαιο και βιώσιμο μέλλον για όλους μας.

 

Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Βοιωτίας, Φανή Παπαθωμά

«Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία» Ανδρέας Κάλβος

50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973.

50 χρόνια μετά, το Πολυτεχνείο ζει.

Ο αγώνας της γενιάς του Πολυτεχνείου για δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη,  που οδήγησε στην πτώση της δικτατορίας, παραμένει σημείο αναφοράς,  ότι από το σκοτάδι μπορεί να έρθει το φως.

Δεν ξεχνούμε. Τιμούμε  τη γενιά του Πολυτεχνείου, τις θυσίες που υπέστησαν χωρίς να υπολογίσουν τις συνέπειες για τους εαυτούς τους και συνεχίζουμε με οδηγό το παράδειγμα τους.  

Είναι χρέος  απέναντι στην Πατρίδα μας και την Ιστορία μας, να αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε μορφή αδικίας,  για την  προστασία της Δημοκρατίας , της Ελευθερίας και της Ειρήνης.

Είναι χρέος όλων μας  να τιμάμε τους αγώνες  του λαού μας.

Γιατί  η Δημοκρατία δεν μας χαρίστηκε.

 

Δήμαρχος Χαλκιδέων, Έλενα Βάκα

17 Νοέμβρη, ημέρα τιμής σε όλους εκείνους τους νέους ανθρώπους που πριν 50 χρόνια, έδωσαν ένα ηχηρό μήνυμα για ίσες ευκαιρίες στην ελευθερία, την παιδεία, τη δικαιοσύνη.

Στη νεολαία που αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία, εκείνη που γεννήθηκε στην Ελλάδα, που μας ενώνει και μας οδηγεί πάντα ως πολίτες και ως Έθνος. Τη Δημοκρατία, που οφείλουμε να διατηρούμε πάντα ψηλά, να υπηρετούμε, να προστατεύουμε.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί σύμβολο διαχρονικό και επίκαιρο. Μας εμπνέει και μας υπενθυμίζει ότι, πρέπει να συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε, να διεκδικούμε και να αγωνιζόμαστε για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για ένα καλύτερο μέλλον. Ως φόρο τιμής σε εκείνους που αντιστάθηκαν, ως χρέος απέναντι στα παιδιά μας.

 

Δήμαρχος Αμφίκλειας-Ελάτειας, Αθανασία Στιβακτή

Η ιστορία γράφεται από τους παρόντες. Στη διάρκεια των γεγονότων. Όταν το ρολόι δείχνει “ώρα μηδέν”. Παρών δήλωσαν και οι φοιτητές μίας άλλης εποχής, όταν 50 χρόνια πριν, το ρολόι σήμανε την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Μία κομβική στιγμή της σύγχρονης ελληνικής  ιστορίας, που γράφτηκε με συνθήματα σε πανό και τοίχους, με αίμα σε δρόμους, με μπογιά ανεξίτηλη στη συλλογική μας μνήμη. “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία”.

Δεν θέλει μόνο η αλλαγή αγώνες και θυσίες μα και η διαφύλαξη. Γιατί κάποιες φορές, αντί της μνήμης, υπερισχύει η λήθη. Το μήνυμα της εξέγερσης όμως, που δεν είναι άλλο από την άρνηση κάθε μορφής αυταρχισμού, δεν πρέπει ποτέ να λησμονηθεί.

Αιώνια ευγνωμοσύνη, σεβασμός, τιμή αλλά και… ρίγος από την ασίγαστη φωνή του εκφωνητή: “ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ!”

 

Δήμαρχος Λαμιέων, Θύμιος Καραΐσκος

«Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία», οι «ασυμβίβαστες» λέξεις της εξεγερμένης νεολαίας και του λαού που αντηχούν ακόμη και σήμερα, 50 χρόνια μετά από την αιματοβαμμένη εξέγερση των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, για μια «ελεύθερη», μια καλύτερη Ελλάδα.

Οι αγώνες για την προάσπιση των διαχρονικών αξιών απέναντι στο δικτατορικό καθεστώς, αποτελούν παράδειγμα αγώνων, αυταπάρνησης και κυριότερα στάση ζωής, για όλους εμάς, για τις νεότερες γενιές, για Ελευθερία και Δημοκρατία.

Πολυτεχνείο, ένας «φάρος» αισιοδοξίας και ελπίδας μα πάνω απ’ όλα ένα μήνυμα για την ίδια τη ζωή που δεν «ξεθωριάζει» στο πέρασμα του χρόνου… 

 

Πρώην Δήμαρχος Λαμιέων, Νίκος Σταυρογιάννης

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι το σύμβολο και η παρακαταθήκη των αγώνων της νεολαίας μας για Ελευθερία, Δημοκρατία και ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Τιμούμε όλους όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για αξίες, αρχές και ιδανικά την περίοδο της δικτατορίας.

Είναι χρέος όλων μας να μεταλαμπαδεύσουμε στις νεότερες γενιές το διαχρονικό μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Σήμερα δε, που η αμφισβήτηση είναι δικαιολογημένη για τα όσα συνέβησαν και συμβαίνουν στην Πατρίδα μας στο μισό σχεδόν αιώνα της μεταπολιτευτικής περιόδου, η κοινωνία μας έχει ανάγκη το όραμα, τη θέληση και την τόλμη των νέων εκείνης της εποχής.

Μόνο έτσι μπορούμε να δρομολογήσουμε μια διαφορετική πορεία, που μπορεί να μας οδηγήσει στη πραγματική πρόοδο για την πλειοψηφία του Λαού μας, μέσα από το δρόμο της ουσιαστικής δημοκρατίας, με πραγματική συμμετοχή των πολιτών, κοινωνική δικαιοσύνη και ευκαιρίες για ένα καλύτερο μέλλον για τη νέα γενιά.

 

Ν.Ε ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Μισό αιώνα μετά, το Πολυτεχνείο ζει στη συλλογική μνήμη
Τίποτα δεν χαρίζεται στο λαό, εάν ο ίδιος δεν το διεκδικήσει
Μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ένα γεγονός-σταθμό στους αγώνες του λαού για Δημοκρατία και Ελευθερία. Ένα γεγονός που έμελλε να καθορίσει την Ιστορία της χώρας, θέτοντας τα θεμέλια για την ανατροπή της δικτατορίας των Συνταγματαρχών και τη μεταπολίτευση.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν υπήρξε μόνο μία μαζική εναντίωση των νέων της εποχής απέναντι στο ολοκληρωτικό καθεστώς της 21ης Απριλίου. Ήταν επίσης ένα κίνημα διεκδίκησης μιας καλύτερης ζωής και μιας δικαιότερης κοινωνίας, ένα αίτημα που εκφράστηκε ξεκάθαρα μέσα από το ιστορικό σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία».
Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου παραμένουν σήμερα απολύτως ζωντανά. Σε μια συνθήκη που ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας δυσκολεύεται να έχει πρόσβαση σε βασικά αγαθά, εξαιτίας μιας πολιτικής εξουσίας που στηρίζει τα συμφέροντα των λίγων αντί των πολλών. Σε μια συνθήκη που οι ατομικές ελευθερίες και η προστασία της ιδιωτικής ζωής των πολιτών είναι σε κίνδυνο, εξαιτίας νέων δικτύων επιτήρησης και παρακολουθήσεων.
Την ίδια στιγμή, ο αντιιμπεριαλιστικός χαρακτήρας της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι τραγικά επίκαιρος, τις ημέρες που γινόμαστε μάρτυρες μίας ακόμη αιματοχυσίας στη Μέση Ανατολή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καλεί όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μνήμης και διαμαρτυρίας.
Όσο και αν κάποιοι επιθυμούν να διαστρεβλώνουν τα γεγονότα του 1973 και να συσκοτίζουν τα μηνύματα της ιστορικής εξέγερσης, το Πολυτεχνείο πλανάται σαν σκιά τα τελευταία 50 χρόνια πάνω από την Ιστορία, για να θυμίζει ότι τίποτα δεν χαρίζεται στο λαό, εάν ο ίδιος δεν το διεκδικήσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

10 Δεκεμβρίου 2023