Συγκλήθηκε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Βοιωτίας

Με δυο θέματα προς συζήτηση

1 Δεκεμβρίου 2023

του/της Θεοφανία Μίγκου

Σύγκληση Σ.Ο.Π.Π. την οποία συγκάλεσε η Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Βοιωτίας, Φανή Παπαθωμά, πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 30/11/2023, για:

1) τον απολογισμό της θερινής περιόδου 2023 και

2) για τον σχεδιασμό και τις δράσεις για την αντιμετώπιση φαινομένων ενόψει του χειμώνα 2023-2024.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης της Π. Ε. Βοιωτίας, Φανή Παπαθωμά, ο Δ/ντης της Πολιτικής Προστασίας Π. Στ.Ε, Ζώης Πολύζος, ο Περιφεριακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Π.Στ.Ε Καραμπέτσος Κων/νος, ο Προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας Βοιωτίας, Μάριος Κακοσαίος, από τη Δ/νση Τεχνικών Έργων η κα Μιχάλη Ελένη, ο Δημάρχος Θηβαίων Αναστασίου Γεώργιος καθώς και ο κος Ζήσης Ευάγγελος, ο Δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας Σταθάς Ιωάννης, από τον δήμο Αλιάρτου-Θεσπιέων η κα Κουτρουμάνου Δήμητρα, από τον Δήμο Τανάγρας ο Ευάγγελος Καρύγιαννης.

Συμμετείχαν, επίσης, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Δ/νσης Βοιωτίας Μπακούμης Ηλίας, ο Διοικητής της  Π/Υ Βοιωτίας Αντιπύραρχος Κων/νος Πούλος, ο Διοικητής της Π.Υ Οινοφύτων, Αντιπύραρχος Γεώργιος Αλωνιάτης, ο Διοικητής της Π.Υ Θήβας Επιπυραγός Βαλάντης Ζαμπέτογλου,από το ΚΕΠΒ ο Αρχιλοχίας Ζάμπας Δημήτριος, από την 114Π.Μ ο Υποσμηναγός Στάθης Αργύριος, από την Βάση Καυσίμων Αντίκυρας Κων/νος Γλυμεντζής, Δ/ντης Δασών Βοιωτίας κος Ιωάννης Γρίβας, από το Δασαρχείο Λιβαδειάς.

Ο Ζουρνής Ιωάννης, από το Δασαρχείο Θήβας, ο Κουτσοβασίλης Κων/νος, Δ/ντής ΔΕΔΔΗΕ Θήβας Συμεών Σιούτας και ο κος Ευάγγελος Μπραούζος από την Α΄βάθμια εκπαίδευση η κα Ευαγγελία Καράβα από την Β’θμια εκπαίδευση ο κος Κυριτσόπουλος Δημήτρης, από την Δν/ση υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας η κα Καϊτατζή Σοφία, από το ΕΚΑΒ ο κος Φελεκίδης Γιώργος από την ΕΦΑ Βοιωτίας η κα Κωστάρα Μαρία, από την Νέα Οδό ο κος Κούνιος Δημήτριος, ο Διευθυντής Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού, Αντώνης Τουρκοχωρίτης, καθώς και εκπρόσωποι Εθελοντικών Οργανώσεων Ε.Δ.Υ.Σ. , Ε.Ε.Ε.Δ και Ερυθρός Σταυρός. Απόντες εκπρόσωποι του Δήμου Λεβαδέων και Δήμου Ορχομενού.

Η Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Βοιωτίας, Φανή Παπαθωμά, μετά την σύσκεψη, δήλωσε τα εξής:

«Η Βοιωτία δοκιμάστηκε για δύο συνεχείς μήνες από δύο μεγάλες φωτιές. Μια μάχη που δόθηκε μαζί με τους αρμόδιους φορείς καθώς και την αυτοδιοίκηση α βαθμού. Ευχαριστώ την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Ελληνική Αστυνομία για την άριστη συνεργασία.

Στην σημερινή σύσκεψη κάναμε τον απολογισμό των ενεργειών μας κατά την θερινή περίοδο 2023, αλλά και τον συντονισμό μας με τους φορείς για τον χειμώνα 2023-2024.                   

 • Συγκλήθηκαν δύο έκτακτα Σ.Ο.Π.Π .κατά τη θερινή περίοδο για την αντιμετώπιση εκδήλωσης πυρκαγιών σε χάρτη επικινδυνότητας κατηγορίας 5 (συναγερμού)
 • Συγκλήθηκαν επίσης δύο Σ.Ο.Π.Π .κατά την εκδήλωση των πλημμυρικών φαινομένων DANIEL  και ELIAS
 • Κατά το πλημμυρικό φαινόμενο DANIEL η Π. Ε. Βοιωτίας χορήγησε 3 βυτία πόσιμου ύδατος στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
 • Κατά το πλημμυρικό φαινόμενο ELIAS αντιμετωπίσαμε με απόλυτο συντονισμό κι επιτυχία την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Διστόμου – Στειρίου – Κυριακίου στη θέση Λάκα του Οσίου Λουκά.
 • Τέθηκαν σε επιφυλακή δύο φορές, σε διάφορα επικίνδυνα σημεία του νομού, οχήματα – μηχανήματα για αντιμετώπιση πιθανής εκδήλωσης πυρκαγιάς.
 • Αντιμετωπίσαμε με επιτυχία 15 περιστατικά πυρκαγιάς, μεσαίας και μικρής έκτασης, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, και τους εμπλεκόμενους φορείς (ΕΛ.ΑΣ., ΟΤΑ, Εθελοντές εντός νομού Βοιωτίας)
 • Εφαρμόστηκε 12 φορές απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και εκδρομέων και πραγματοποιήθηκαν περιπολίες σε συνεργασία με εθελοντικές ομάδες.                                      
 • Έγινε πλήρωση και συντήρηση των υδατοδεξαμενών 40 τόνων για υδροληψία εναέριων μέσων.
 • Προβαίνουμε σε προληπτική συντήρηση όλων των ιδιόκτητων μηχανημάτων μας.
 • Προμήθεια 1.500 ton άλατος και διασπορά σε διάφορα σημεία για έγκαιρο εφοδιασμό
 • Ενημέρωση όλων των υπηρεσιών μας για πλήρη ετοιμότητα
 • Ενεργοποίηση εθελοντικών ομάδων
 • Ενημέρωση κοινού από τα Μ.Μ.Ε

Είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση και σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς,  24 ώρες καθημερινά και σε επιφυλακή ώστε να παρέμβουμε όπου χρειαστεί».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

21 Φεβρουαρίου 2024