Θήβα: Μεγάλη προσέλευση στη Δράση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Για την πρόληψη και την ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού

13 Μαρτίου 2024

του/της Θεοφανία Μίγκου

Έντονη η ανταπόκριση των γυναικών κάθε ηλικίας της Θήβας στην πρόσκληση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την πρόληψη και την ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού που έγινε σήμερα στην Κεντρική Πλατεία της πόλης.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και η Κινητή Ομάδα Υγείας ΕΕΣ Θήβας με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Θηβαίων και τη συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, έστησαν μια κινητή μονάδα ελέγχου και τραπέζια που διεξήχθησαν εκπαιδευτικά σεμινάρια για την εκμάθηση της αυτοεξέτασης των γυναικών μέσα από τη ψηλάφηση ομοιωμάτων μαστών και τους τρόπους που αυτή μπορεί να γίνει.

Η βιωματική εκπαίδευση, η κλινική εξέταση μαστού και η συνταγογράφηση απεικονιστικών εξετάσεων προσυμπτωματικού ελέγχου  (όπου κρίθηκε απαραίτητο) συμπεριλαβάνονταν στη δράση.

Οι προσπάθειες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του πληθυσμού κρίνονται ως επιτακτική ανάγκη ειδικά στην επαρχία.

Παρακάτω αναφέρουμε κάποια από τα συμπτώματα – ενδείξεις που μαρτυρούν καρκίνο του μαστού και αυτά αφορούν στην αλλαγή σχήματος του μαστού, σε μόρφωμα της μασχάλης, ρίκνωση δέρματος, ερυθρότητα δέρματος, όψη «φλοιού πορτοκαλιού» στο στήθος, εισολκή θηλής, έκκριμα θηλής.

Αυτό που τονίστηκε είναι ότι ναι μεν είναι απαραίτητη η μαστογραφία ετησίως για τις γυναίκες άνω των 40 ετών ωστόσο αυτό δεν αρκεί καθότι είναι απαραίτητη η αυτοεξέταση των μαστών από τις ίδιες τις γυναίκες ανά τακτά διαστήματα.

Μέτρα πρόληψης αποτελούν ο ετήσιος κλινικός έλεγχος, η αποφυγή καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ, η υγιεινή διατροφή, η τακτική σωματική άσκηση (περπάτημα), η προστασία από περιβαλλοντικούς κινδύνους (π.χ. έκθεση στον ήλιο) κλπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

16 Απριλίου 2024