,

Γιώργος Ζάχος: Το κράτος δείχνει εμπιστοσύνη στην ασφαλιστική αγορά

Γιώργος Ζάχος,, Δ/νων Σύμβουλος NP Ασφαλιστικής

12 Απριλίου 2024

του/της Θεοφανία Μίγκου

Η αξιοποίηση του θεσμού της Ιδιωτικής Ασφάλισης είναι το ζητούμενο κατά τον κ. Γιώργο Ζάχο, Δ/ντα Σύμβουλο της NP Ασφαλιστικής. Η “ωρίμανση” των συνθηκών αλλά και των αντιλήψεων βρίσκει την Πολιτεία αλλά και την ασφαλιστική αγορά να συναντιλαμβάνονται τις υποχρεώσεις τους έναντι του κοινωνικού συνόλου και να συνεργάζονται!

Οι Ασφαλιστές με την Ένωσή τους, που διαθέτει υποδομές και στελέχη, οι Διαμεσολαβούντες, που αφουγκράζονται την καθημερινότητα και τις ανάγκες των Πολιτών, αλλά και, τέλος, οι ίδιοι οι υπεύθυνοι Πολίτες, που τα συμφέροντά τους απειλούνται από αστάθμητους κινδύνους, όλοι οδηγούνται σε συνεργασία και σύμπραξη.

Είναι αισιόδοξος ο κ. Γιώργος Ζάχος. Θα το διαπιστώσετε, διαβάζοντας τη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Ρουχωτά

Κύριε Ζάχο, πιστεύετε ότι ωρίμασε η εποχή και θα υλοποιηθεί η ασφάλιση έναντι Φυσικών Καταστροφών, με κίνητρα ή υποχρεωτικότητα; Οι ασφαλιστικές εταιρείες τι θέλουν;

Γ.Ζ.: Είναι βέβαιο ότι αλλάζει η αντίληψη της κοινωνίας και της Πολιτείας για την ασφάλιση έναντι των Φυσικών Καταστροφών. Τα καταστροφικά γεγονότα των τελευταίων χρόνων που έχουν πλήξει τη χώρα έχουν στείλει το δικό τους σαφές μήνυμα. Δεν υπάρχει περιθώριο για ολιγωρία. Είναι επείγουσα η ανάγκη προστασίας από τα φυσικά φαινόμενα. Πρέπει να ληφθούν μέτρα. Και να υπάρχει μια συλλογική ενεργοποίηση κράτους και ιδιωτών προς αυτή την κατεύθυνση.

Το κράτος δεν μπορεί να συνεχίσει να αναλαμβάνει το βάρος των αποζημιώσεων –που οι περισσότερες δεν επαρκούν– για τη συνολική αποκατάσταση των ζημιών. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα με νέες απόψεις και πρακτικές. Η αγορά ιδιωτικής ασφάλισης είναι ώριμη να στηρίξει κάθε ζημιά. Το ίδιο ώριμη δείχνει και οφείλει να είναι και η Κυβέρνηση, η οποία έχει αντιληφθεί πως η κοινωνία πρέπει να προστατευτεί. Είναι η στιγμή που πρέπει οι κυβερνητικοί αρμόδιοι να λάβουν αποφάσεις που θα αξιοποιήσουν την ιδιωτική ασφάλιση ή θα την κινητροδοτήσουν, για να προστατευθούν με επάρκεια οι πολίτες και οι περιουσίες τους από τις Φυσικές Καταστροφές. Αυτό που θέλουμε όλοι είναι, μετά από καταστροφικά συμβάντα, να επέρχεται η όσο το δυνατόν γρηγορότερη ανάταξη των ζημιών και η στήριξη των πολιτών και της οικονομίας.

Το θέμα της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών ασφαλιστικά θα επηρεάσει, κατά τη γνώμη σας, την καταναλωτική συμπεριφορά και ως προς τους άλλους κλάδους, θετικά ή αρνητικά;

Γ.Ζ.: Πιστεύω ότι οι πολίτες θα επηρεαστούν θετικά. Ήδη, η απόφαση για την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ στα ασφαλισμένα σπίτια στέλνει μήνυμα βεβαιότητας για τη δυνατότητα του κλάδου. Οι πολίτες κατανοούν ότι το κράτος επιλέγει να δώσει αυτή την έκπτωση σε όσους είναι ασφαλισμένοι. Δείχνει εμπιστοσύνη στην ασφαλιστική αγορά και “επιβραβεύει” όσους έχουν μεριμνήσει για την ασφάλισή τους. Εκτιμώ ότι σήμερα σταδιακά ενισχύεται και καλλιεργείται, όπως προανέφερα, μια νέα αντίληψη για την ιδιωτική ασφάλιση και την αξία που έχει να είσαι προστατευμένος από απρόοπτα και κινδύνους. Οπότε και η υποχρεωτικότητα, τα κίνητρα ή ό,τι άλλο αποφασιστεί, αξιοποιώντας την ιδιωτική ασφάλιση στην προστασία έναντι φυσικών φαινομένων, δίνει περαιτέρω αξία στον κλάδο. Έτσι, και οι πολίτες θα σκεφτούν πιο σοβαρά την ασφαλιστική τους κάλυψη και θα περάσουν και σε άλλες κατηγορίες ασφαλίσεων. Αναπτύσσεται συνολικά αυτό που θέλουμε και είναι η ασφαλιστική συνείδηση. Συνοψίζοντας, να τονίσω ότι όσο το κράτος δείχνει την εμπιστοσύνη του στον κλάδο μας, τόσο ενισχύει και τους πολίτες στο να στηριχθούν πολλαπλά στην ιδιωτική ασφάλιση και της δίνει βήμα εξέλιξης.

Θεωρείτε ότι στη δημόσια συζήτηση των ασφαλιστών με το κράτος, πέραν των διοικήσεων των ασφαλιστικών εταιρειών, έχουν λόγο και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές και ενδεχομένως ποιοι άλλοι (αντασφαλιστές, μεσίτες αντασφαλίσεων, καθηγητές πανεπιστημίων, κ.λπ., κ.λπ.);

Γ.Ζ.: Όλοι έχουν λόγο. Η συλλογική παρουσία όλων όσοι συμμετέχουν στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης είναι σημαντική σε έναν διάλογο. Εκτιμώ ότι, σε μια ενιαία αγορά ιδιωτικής ασφάλισης, ο καθένας από την πλευρά του έχει να συμβάλει στην εξέλιξή της. Στόχος είναι η πρόοδος της αγοράς και η εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας. Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Όσο πιο πολλές αρμόδιες φωνές εισέρχονται, τόσο πιο ισχυρό και τεκμηριωμένο σε κάθε του λεπτομέρεια είναι αυτό που παρουσιάζουμε. Πιστεύω στον πλουραλιστικό διάλογο και την αγαστή συμπόρευση. Αυτό πρέπει να επιδιώκουμε και με αυτό να προάγουμε τη δουλειά μας. Αποδεικνύει συνέπεια, σταθερότητα, σιγουριά, δηλαδή ό,τι οφείλουμε να δείχνουμε ως κλάδος, τόσο προς το κράτος όσο και προς τους πολίτες.

Η κάθε γνώμη, εμπειρική, πανεπιστημιακή, ειδικευμένη, επαγγελματική, συλλογικού φορέα εκπροσώπησης και κάθε συμμετέχοντα στην αγορά ιδιωτικής ασφάλισης, είναι απαραίτητη.

Γιώργος Ζάχος: Το κράτος δείχνει εμπιστοσύνη στην ασφαλιστική αγορά

Η NP Ασφαλιστική είναι εταιρεία ελληνική που αναπτύσσεται σταθερά εδώ και 20 χρόνια. «Συνεπής σε ό,τι πει», βρίσκεται κοντά σε κάθε ασφαλισμένο της και σε κάθε συνεργάτη της ασφαλιστικό διαμεσολαβητή. Προχωρεί δύο δεκαετίες με απόλυτη σταθερότητα. Υλοποιεί τα σχέδιά της χωρίς αποκλίσεις. Καταγράφει διαρκή ανοδική πορεία σε αποτελέσματα και εξέλιξη.

Επικοινωνιακά, η διαχείριση του όλου θέματος εκ μέρους της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος σας βρίσκει σύμφωνο ή έχετε κάτι άλλο να προτείνετε;

Γ.Ζ.: Είμαι συντεταγμένος σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης και προόδου. Η Ένωσή μας έχει εξελιχθεί και συνεχίζει να ενημερώνει προς κάθε κατεύθυνση και να διεκδικεί από τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Σαφώς και υπάρχουν περιθώρια για νέες δράσεις, σκέψεις και ενέργειες. Και καινοτομίες ίσως να χρειάζονται και πιο ρηξικέλευθες ενέργειες. Μόλις το προσδιορίσουμε, θα λάβουμε και απόφαση επί συγκεκριμένης πρότασης.

Να πω ότι, στην Ένωση, συζητάμε όλοι μαζί, έχουμε Επιτροπές, πραγματοποιούμε συμβούλια, καταθέτουμε απόψεις. Γίνεται εποικοδομητική ζύμωση. Η πρότασή μου είναι τώρα, που όλοι διακρίνουμε πως γίνεται ένα βήμα μπροστά, να αδράξουμε την ευκαιρία και να πούμε περισσότερα στην κοινωνία και στην πολιτεία. Διότι έχουμε δυνατότητες. Η Ένωσή μας διαθέτει εξειδίκευση, έμπειρους τεχνοκράτες, ικανούς μάνατζερ, που σημαίνει ότι αποτελούμε ένα κλάδο με “περγαμηνές”, αναγνωρισμένη συνεισφορά σε επενδύσεις και με καθημερινή αποδεδειγμένη παρουσία στο πλευρό των επιχειρήσεων, των οικογενειών, των πολιτών και των εργαζομένων στον κλάδο μας. Όλα αυτά είναι εχέγγυα. Είναι αποδείξεις αναμφισβήτητες.

Είναι γνωστή η θετική σας άποψη για την αξία των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών. Πώς βλέπετε την εξέλιξή τους στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται;

Γ.Ζ.: Ο καλά ενημερωμένος ασφαλιστικός διαμεσολαβητής είναι αυτός που θα προχωρήσει και δεν έχει να φοβηθεί τίποτε. Οι επαγγελματίες του κλάδου είναι ο θεμέλιος λίθος της αγοράς, διοικούν επιχειρήσεις και οι ίδιοι είναι επιχειρηματίες. Με αυτή τη σκέψη πρέπει να εξελίσσονται και να λαμβάνουν τη μικρή, μεσαία ή τη μεγάλη θέση που έχει η κάθε διαμεσολαβητική επιχείρηση στην αγορά. Η σκέψη τους πρέπει να είναι προσηλωμένη στην ανάπτυξη των εργασιών τους. Και, ταυτόχρονα, στο πώς θα δημιουργούν νέο φυτώριο επαγγελματιών, να διοχετεύουν τη γνώση τους και να δημιουργούν συνέχεια στο έργο τους. Κομβικό για την εξέλιξη των διαμεσολαβητών είναι να υιοθετήσουν τον νέο τρόπο εργασίας που επικρατεί, να προσαρμοστούν στα δεδομένα και να τα αξιοποιούν και να ενισχύουν ουσιαστικά τις σχέσεις τους με τις εταιρείες και τις σχέσεις τους με τους πολίτες.

Πώς διαβλέπετε το μέλλον για τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης γενικότερα και για τις ασφαλιστικές εταιρείες στην ελληνική αγορά;

Γ.Ζ.: Ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης μπορεί να συνεισφέρει πολλαπλά από τον τομέα της εργασίας προς το κράτος και στην εξασφάλιση των πολιτών-ασφαλισμένων. Διαθέτει ευρύτατο και επαρκές απόθεμα, για να δώσει πλεονάσματα κοινωνικά, οικονομικά, εργασιακά και άλλα. Είναι πρωταγωνιστής, αναγνωρίζονται τα όσα προσφέρει και αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τη διασφάλιση της εξέλιξης των οικονομιών και των κοινωνιών. Γι’ αυτό και οι κυβερνήσεις, τα κράτη και οι αγορές τον αξιοποιούν. Όσο πιο προηγμένη –σφαιρικά– είναι μια χώρα, τόσο περισσότερο αξιοποιεί την ιδιωτική ασφάλιση.

Οι εταιρείες στην επόμενη διετία εισέρχονται σε νέο περιβάλλον, το οποίο οι ίδιες, μέσα από την ανάπτυξή τους, έχουν δημιουργήσει. Καθοριστικό ρόλο έχει και η υψηλή εποπτεία, η οποία μπορεί να προσφέρει ποικιλοτρόπως και κυρίως στην ανάπτυξη συνεργειών της ιδιωτικής ασφάλισης με το κράτος. Μπορεί να συντελέσει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης για τις ασφαλιστικές εταιρείες και αυτό θα είναι προς όφελος των πολιτών.

Η παλιά εποχή πέρασε. Σήμερα, η ιδιωτική ασφάλιση έχει απεριόριστες δυνατότητες παροχών σε καταναλωτές και κράτος. Είμαστε ένας τομέας-κλάδος που διαρκώς αναπροσαρμόζεται, εξελίσσεται, λειτουργεί σε απόλυτο έλεγχο και με σκληρούς ευρωπαϊκούς νομοθετικούς κανόνες.

Για την εταιρεία σας, την NP Ασφαλιστική, τι θα μας λέγατε;

Γ.Ζ.: Η NP Ασφαλιστική είναι εταιρεία ελληνική που αναπτύσσεται σταθερά εδώ και 20 χρόνια. «Συνεπής σε ό,τι πει», βρίσκεται κοντά σε κάθε ασφαλισμένο της και σε κάθε συνεργάτη της ασφαλιστικό διαμεσολαβητή. Προχωρεί δύο δεκαετίες με απόλυτη σταθερότητα. Υλοποιεί τα σχέδιά της χωρίς αποκλίσεις. Καταγράφει διαρκή ανοδική πορεία σε αποτελέσματα και εξέλιξη. Προτεραιότητά μας, από την πρώτη ημέρα, η αξιοπιστία και η υψηλή φερεγγυότητα του οργανισμού. Οι αριθμοί που αποδεικνύουν τις επιδόσεις μας και τα οικονομικά μας μεγέθη είναι γνωστοί. Βρίσκονται στο διαδίκτυο, σε δημοσιεύσεις, στο site της εταιρείας, στην ΤτΕ.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι έχουμε όραμα. Ότι τα σχέδιά μας είναι πολλά. Η επίτευξη όσων θέλουμε να πετύχουμε είναι για όλους εμάς, τους ανθρώπους της NP, η πρόκληση. Και σε αυτήν τη βάση προχωράμε, μιλάμε με τους συνεργάτες μας, δημιουργούμε προοπτικές και συμπορευόμαστε σταθερά και με βεβαιότητα για τα επόμενα πολλά καλύτερα χρόνια.

Πηγή: aagora.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Απριλίου 2024