Μητσοτάκης από Ε-65: Τα εργοτάξια δίνουν τη θέση τους στα έργα [βίντεο, φωτογραφίες]

Σε 2 μήνες νωρίτερα παραδόθηκε το έργο του Ε-65

23 Απριλίου 2024

του/της Θεοφανία Μίγκου

Για μια σπουδαία ημέρα για την Στερεά Ελλάδα, την Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για την παράδοση του τμήματος του Αυτοκινητοδρόμου Ε65 Λαμία-Καλαμπάκα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το έργο τεράστιας σημασίας και θύμισε ότι τόσο αυτό όσο και άλλα έργα πέρασαν από 40 κύματα ιδιαίτερα μέσα στην οικονομική κρίση και με σημαντικά τεχνικά προβλήματα και σε χρηματοδοτικό κενό.

«Αν δεν επιμέναμε και δεν κάναμε μια σκληρή διαπραγμάτευση με την Κομισιόν δεν θα είχαμε και το βόρειο τμήμα», τόνισε, το οποίο όπως είπε θα είναι έτοιμο μέσα στα επόμενα δυο χρόνια.

«Η ΝΔ έβαλε και κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη και αγωνίζεται να γίνει η Ελλάδα Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα διεκδικώντας ευρωπαϊκούς πόρους μεταφράζοντάς τα σε απτά έργα μέσω του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης», είπε επίσης ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι έχουν εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης 36 δις σε πόρους και σε άμεσες μεταβιβάσεις, επιχορηγήσεις και δάνεια και το βόρειο τμήμα του Ε65 κατασκευάζεται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Δείτε το βίντεο με απόσπασμα από την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη:

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το 2019 είχε δεσμευθεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα απέραντο εργοτάξιο και τώρα όπως είπε τα εργοτάξια μετατρέπονται σε έργα. Ο δρόμος Πάτρα – Πύργου βαίνει προς ολοκλήρωση, σημείωσε, και ο βόρειος οδικός άξονας της Κρήτης έχει δρομολογηθεί και ως προς την δρομολόγηση και ως προς το σχήμα.

Υπενθυμίζεται ότι με τον νέο αυτοκινητόδρομο Ε65 το ταξίδι από τη Λαμία έως και την Εγνατία Οδό θα διαρκεί μόλις 1 ώρα και 45 λεπτά, η απόσταση Αθήνα-Γρεβενά και Αθήνα-Μέτσοβο θα μειωθεί σε μόλις 4 ώρες και η μετάβαση στην Καστοριά και στην Κοζάνη θα είναι υπόθεση 4,5 ωρών.

Ο Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας – Ε65, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εθνικά έργα με μήκος 182,1 χλμ. και συνολικό προϋπολογισμό 1,397 δισ. ευρώ.

Με την παράδοση των νέων τμημάτων του Ε65, σε κυκλοφορία βρίσκονται 136 χλμ. σύγχρονου κι ασφαλούς αυτοκινητοδρόμου, από Η/Κ με τον αυτοκινητόδρομο Α.Θ.Ε. στο 206,5 χλμ. (αρχή Ε65) έως και Α/Κ Καλαμπάκας, μέσω του οποίου το ταξίδι Αθήνα – Καρδίτσα διαρκεί πλέον 2 ώρες και 35 λεπτά, ενώ το Αθήνα – Τρίκαλα, λιγότερο από 3 ώρες. Επιπλέον, σημαντικοί τουριστικοί προορισμοί όπως τα Μετέωρα και η Λίμνη Πλαστήρα είναι πλέον προσβάσιμοι, γρήγορα, εύκολα και με ασφάλεια.

Με την ολοκλήρωσή του ο αυτοκινητόδρομος Ε65, θα αναμορφώσει τις οδικές μεταφορές προς τη Δυτική Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία, δίνοντας ώθηση στο εμπόριο, τον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή. Με τον Ε65, θα συνδέεται το λιμάνι της Ηγουμενίτσας – που λειτουργεί ως πύλη της Ελλάδας προς την Κεντρική Ευρώπη- με το λιμάνι του Βόλου,  θα διευκολυνθούν οι διεθνείς επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές από την Ελλάδα προς τη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη και θα προσφέρεται μια εναλλακτική διαδρομή, η οποία είναι συντομότερη της υφιστάμενης.

Παράλληλα, θα  μειωθεί κατά περίπου 2 ώρες το συνολικό ταξίδι από το λιμάνι του Πειραιά προς τα δυτικά Βαλκάνια, ενώ με τον Ε65 το ταξίδι από τη Λαμία έως και την Εγνατία Οδό, θα διαρκεί μόλις 1 ώρα και 45 λεπτά, η απόσταση Αθήνα-Γρεβενά και Αθήνα-Μέτσοβο θα μειωθεί σε μόλις 4 ώρες και η μετάβαση στην Καστοριά και στην Κοζάνη θα πραγματοποιείται εντός 4,5 ωρών.

Υπενθυμίζεται, ότι ο αυτοκινητόδρομος Ε65, έχει μήκος 182,1 χλμ. και είναι ένα από τα σημαντικότερα εθνικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,397 δισ. ευρώ. Διαθέτει την αναγκαία χωρητικότητα, ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου 2 λωρίδων κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, συν Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης και κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου σε νέα χάραξη συνδέοντας την Ανατολική με την Δυτική Ελλάδα.

Υπό κατασκευή από την ΤΕΡΝΑ, βρίσκονται τα τελευταία 46 χλμ. του αυτοκινητοδρόμου που θα ξεκινούν από τον Α/Κ Καλαμπάκας και θα φθάνουν έως και την Εγνατία Οδό, δυτικά των Γρεβενών. Για την κατασκευή τους λειτουργούν 2 κεντρικές και 2 υποστηρικτικές εγκαταστάσεις με 780 άτομα προσωπικό και 440 μηχανήματα έργου και φορτηγά.

  • Οι τιμές των διοδίων τελών των νέων σταθμών καθώς και του μετωπικού Τρίκαλων είναι:
Σταθμός Διοδίων Κατηγορία 1 Κατηγορία 2 Κατηγορία 3 Κατηγορία 4
Μετωπικός Λιανοκλαδίου 1,30€ 1,85€ 4,70€ 6,60€
Μετωπικός Τρικάλων 2,05€ 2,95€ 7,45€ 10,45€
Πλευρικός Τρικάλων 0,55€ 0,80€ 2,05€ 2,90€
Πλευρικός Καλαμπάκας 0,60€ 0,90€ 2,25€ 3,15€
  • Κατηγορία 1: Δίκυκλα, τρίκυκλα , Κατηγορία 2: Οχήματα με ή χωρίς ρυμουλκούμενο και ύψος έως 2,20 μ.,  Κατηγορία 3: Οχήματα με 2-3 άξονες με ή χωρίς ρυμουλκούμενο και ύψος πάνω από 2,20 μ., Κατηγορία 4: Οχήματα με 4 ή περισσότερους άξονες με ή χωρίς ρυμουλκούμενο και ύψος από 2,20 μ.

Κατά την τελετή παράδοσης ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριακός Μητσοτάκης  τόνισε ότι:   «Σήμερα είναι πράγματι μία σπουδαία μέρα για τη Στερεά Ελλάδα, για τη Θεσσαλία, για τη Δυτική Μακεδονία, για την Ήπειρο, καθώς παραδίδουμε πια στην κυκλοφορία το μεγαλύτερο τμήμα ενός πολύ σημαντικού δρόμου. Και γνωρίζω πολύ καλά, ειδικά για τη Δυτική Θεσσαλία, για τα Τρίκαλα, για την Καρδίτσα, για την Καλαμπάκα, πόσο σημαντικός είναι αυτός ο δρόμος και πως ουσιαστικά αποτελούσε ένα όνειρο πολλών δεκαετιών επιτέλους να ολοκληρωθεί. Δυόμισι ώρες για να πάει κανείς από την Αθήνα στην Καρδίτσα, τρεις ώρες για να πάει στα Τρίκαλα. Προσβασιμότητα για ένα τόσο όμορφο αλλά και τόσο δοκιμασμένο κομμάτι της πατρίδας μας, τη Δυτική Θεσσαλία. Και βέβαια, οι προοπτικές για τη σύνδεση, όπως είπαμε, με την ολοκλήρωση του έργου, με τη Δυτική Μακεδονία, με την Ήπειρο. Ένας δρόμος πραγματικά τεράστιας αναπτυξιακής σημασίας.»

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας  σημείωσε ότι με τον αυτοκινητόδρομο Ε65 «διευκολύνεται η πρόσβαση στο εξωτερικό, καθώς ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος συνδέεται, μέσω της Εγνατίας Οδού και των καθέτων αξόνων αυτής, με το εξωτερικό», ενώ συμπλήρωσε ότι  «διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, με ταχύτητα, υπευθυνότητα και μεθοδικότητα, ώστε, με αίσθημα ευθύνης, να συμβάλλουμε στην ολόπλευρη ισχυροποίηση της Πατρίδας μας».

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Νίκος Ταχιάος, ανέφερε ότι: «Ο Ε65 θα αποτελέσει “θρυαλλίδα ανάπτυξης” για τις περιοχές που δοκιμάστηκαν πρόσφατα από τις θεομηνίες. Στις φετινές γιορτές, οι ταξιδιώτες του Πάσχα με κατεύθυνση προς Φθιώτιδα και Δυτική Θεσσαλία (στα ορεινά της Καρδίτσας των Τρικάλων στη λίμνη Πλαστήρα) θα  έχουν τη δυνατότητα να κυκλοφορήσουν σε αυτά τα νέα τμήματα του αυτοκινητόδρομου με μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια.»

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κ. Γιώργος Περιστέρης σημείωσε: «Ο αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος Ε65 ήταν σχεδιασμένος εξαρχής να συμπληρώνει ένα δίκτυο αυτοκινητοδρόμων, το οποίο προσέφερε εναλλακτικές διαδρομές. Είναι η πιο οικονομική, γρήγορη και αποτελεσματική οδική αρτηρία, ώστε να έρθει κάποιος από τη δυτική-βορειοδυτική, κεντρική Μακεδονία ή από την κεντρική Ελλάδα προς την Αθήνα κι αντίστροφα. Σήμερα παραδίδεται στην κυκλοφορία το νότιο τμήμα ολόκληρο και σημαντικό μέρος του βόρειου τμήματος. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, όπως κάνουμε πάντα, για να επιταχύνουμε και την παράδοση του βόρειου τμήματος. Ελπίζουμε του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέρμα του, που είναι το σημείο που συναντάει το βορειοδυτικό κομμάτι της Εγνατίας.»

Δείτε φωτογραφίες:

 

       

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

13 Ιουνίου 2024