Στο σφυρί το ξενοδοχείο Δελφίς στην Ερέτρια και η Ελληνικά Σωληνουργεία

Περισσότεροι από 1.500 είναι οι πλειστηριασμοί που έχουν προγραμματιστεί για την εβδομάδα που ξεκινά σήμερα, εκ των οποίων περίπου 170 έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή

15 Απριλίου 2024

του/της Θεοφανία Μίγκου

Από τους πλειστηριασμούς αυτής της εβδομάδας ξεχωρίζουν τα σφυριά για το πλοίο “Πρωτεύς”, τo ξενοδοχείo “Δελφίς” στην Ερέτρια, καθώς και ο μηχανολογικός εξοπλισμός της “Ελληνικά Σωληνουργεία”.

Anes Ferries

Το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο “Πρωτεύς” αναμένεται να βγει στο σφυρί -εφόσον δεν μεσολαβήσει κάποια νέα προσπάθεια αναστολής της διαδικασίας- την Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024. Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος πλειστηριασμός, που στρέφεται εις βάρος της “Ανώνυμος Ναυτιλιακή Εταιρεία Σύμης Α.Ε.” (Anes Ferries), είχε προγραμματιστεί αρχικά για τις 13 Μαρτίου 2024, αλλά τέθηκε σε αναστολή. Επισπεύδουσα αυτή τη φορά είναι η κοινοπραξία “Sea Jets High Speed & ΣΙΑ”, ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς για το πλοίο, το οποίο είναι παροπλισμένο, παραμένει στις 750 χιλ. ευρώ.

Το σφυρί αφορά συγκεκριμένα το υπό ελληνική σημαία πλοίο “Πρωτεύς”. Το πλοίο, είδους Ε/Γ-Ο/Γ κλειστού τύπου, είναι κατασκευασμένο το 1973 από χάλυβα. Είναι ολικού μήκους 87,05 μ., πλάτους 13,35 μ., βάθους από κατάστρωμα 7,97 μ., ολικής χωρητικότητας 1159,85 κόρους και καθαρής χωρητικότητας 612,69 κόρους, ενώ φέρει δύο κύριες μηχανές ΜΕΚ, ιπποδύναμης 2×3000 ΒΗΡ.

Πλειστηριασμοί: Το πλοίο "Πρωτεύς", τα ξενοδοχεία σε Κρήτη και Ερέτρια και η Ελληνικά Σωληνουργεία

Το πλοίο κατασχέθηκε αναγκαστικά με όλα αυτού τα εξαρτήματα, συστατικά, παραρτήματα, παρακολουθήματα, εφόδια και προσαυξήματα, κύρια και βοηθητικά μηχανήματα, και μη έστω και ρητώς κατονομαζόμενα, είτε βρίσκονται εκτός αυτού είτε εντός αυτού και ανήκουν σε αυτό.

Η Anes Ferries δραστηριοποιείται στην ελληνική ακτοπλοΐα από το 1979. Μέχρι το 2006 τα πλοία της εταιρείας δραστηριοποιούνταν αποκλειστικά στην Γραμμή Ρόδου – Σύμης, ενώ το 2006 επέκτεινε τη δραστηριότητά της στη γραμμή Πειραιά – Αίγινα και από το 2013 στις γραμμές των Σποράδων.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας, σήμερα η Anes Ferries δραστηριοποιείται με 4 συνολικά  πλοία στις δρομολογιακές γραμμές των Σποράδων, Πειραιά – Αίγινας και Ρόδου – Σύμης.

Στη χρήση 2022, η εταιρεία εμφάνισε κύκλο εργασιών 4,8 εκατ. ευρώ, από 6,7 εκατ. το 2021, και καθαρές ζημίες 417 χιλ. ευρώ, έναντι ζημιών 484 χιλ. της προηγούμενης χρήσης. Οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρείας ανέρχονται σε 4,5 εκατ. ευρώ.

“Δελφίς”

Ανάμεσα στα σφυριά που έχουν προγραμματιστεί γι’ αυτή την εβδομάδα, και συγκεκριμένα για την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, είναι και το επαναληπτικό για το ιστορικό ξενοδοχείο “Δελφίς” στην Ερέτρια. Για πολλά χρόνια, το ξενοδοχείο αποτελούσε σημείο αναφοράς για την πόλη. Δυστυχώς, όμως, εδώ και πολλά χρόνια, που σταμάτησε να λειτουργεί λόγω οικονομικών προβλημάτων, έχει μεταμορφωθεί σε ένα “φάντασμα”, που προκαλεί προβλήματα μόλυνσης και αισθητικής.

Ο επαναληπτικός πλειστηριασμός στρέφεται κατά της εταιρείας “Εβιάνα Όμιλος Φιλοξενίας Ανώνυμη Ξενοδοχειακή και Τουριστική Εταιρεία”, έχει επισπεύδουσα τη Eurobank και τιμή πρώτης προσφοράς τις 848 χιλ. ευρώ. Η κατάσχεση επιβλήθηκε για 200.000 ευρώ, που αποτελεί μέρος του κεφαλαίου του συνολικού επιταχθέντος ποσού.

Το πενταώροφο ξενοδοχειακό κτίριο, το οποίο είναι ερειπωμένο και εγκαταλελειμμένο, βρίσκεται επί της παραλιακής οδού Αρχαίου Θεάτρου, της οδού Βασιλείου και της οδού Αριστίωνος Απολλωνίδου, εντός του σχεδίου πόλεως Ερέτριας. Όπως αναφέρεται στην έκθεση εκτιμητή, επί της παραλιακής οδού υπάρχουν σε σειρά πολλά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τουριστικά καταλύματα.

πιν

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια “πολυώροφη οικοδομή [ξενοδοχείο] μετά του οικοπέδου της, εκτάσεως 901,95 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στην Δ.Κ. Ερέτριας, της Δ.Ε. Ερέτριας, του Δήμου Ερέτριας και εντός του σχεδίου της πόλεως αυτής από το έτος 1834 και είναι άρτιο και οικοδομήσιμο”.

Επί του ανωτέρω οικοπέδου υπάρχει πολυώροφη οικοδομή που αποτελείται από ισόγειο, επιφανείας 669,10 τ.μ., πρώτο όροφο επιφανείας 669,10 τ.μ., δεύτερο όροφο επιφανείας 669,10τ.μ., τρίτο όροφο επιφανείας 669,10 τ.μ., τέταρτο όροφο επιφανείας 669,10 τ.μ. και απόληξη κλιμακοστασίου επιφανείας 25,00τ.μ. Στην επιτρεπόμενη δόμηση δεν προσμετρούνται τα βοηθητικά κλιμακοστάσια, οι έξοδοι πυρασφάλειας και η απόληξη κλιμακοστασίου, το δε εμβαδόν της δόμησης που έχει υλοποιηθεί αν αφαιρεθούν οι προαναφερόμενοι βοηθητικοί χώροι [267,5 τ.μ.] είναι 3.102 τ.μ.

Όπως προκύπτει από την εξωτερική αυτοψία, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν 24 δωμάτια ανά όροφο, δηλαδή συνολικά 96 δωμάτια. Το κτίριο βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση, καθώς έχουν αποξηλωθεί όλα τα εξωτερικά κουφώματα, ενώ όσα έχουν μείνει είναι σκουριασμένα με σπασμένα τζάμια, υπάρχουν έντονες φθορές και υγρασία στα επιχρίσματα και ελαιοχρωματισμούς, κατεστραμμένα δάπεδα κ.λπ. Όπως αναφέρεται στο απόσπασμα της κατασχετήριας έκθεσης, το κτίριο πιθανόν έχρηζε στατικής ενίσχυσης καθώς είχε αφαιρεθεί η επικάλυψη των υποστυλωμάτων οπλισμένου σκυροδέματος, ώστε να ελεγχθεί ο χαλύβδινος οπλισμός, ενώ στη συνέχεια το συγκεκριμένο τμήμα των υποστυλωμάτων έχει ξανακαλυφθεί. Το στοιχείο αυτό και με δεδομένη την μεγάλη ηλικία της κατασκευής αποκαλύπτει παράγοντες που πιθανόν καθιστούν το κτίριο ευάλωτο σε σεισμούς κ.ά. και το καθιστούν εξαιρετικά επισφαλές. Προκειμένου το ακίνητο να αξιοποιηθεί χρήζει ριζικής εκτεταμένης ανακαίνισης και πιθανόν απαιτηθούν ενισχύσεις στον φέροντα οργανισμό λόγω της άσχημης κατάστασής του, εργασίες οι οποίες απαιτούν μεγάλο οικονομικό κόστος και ρίσκο. Σημειώνεται ότι σύμφωνα τις παλαιότερες εκτιμήσεις, είχε προταθεί αξιοποίηση του ακινήτου με την μετατροπή του σε κτίριο διαμερισμάτων και καταστημάτων.

Ελληνικά Σωληνουργεία

Τέλος, για την ερχόμενη Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, έχει οριστεί το νέο σφυρί για τον μηχανολογικό εξοπλισμό της βιομηχανίας “Ελληνικά Σωληνουργεία” στην περιοχή της Χαλκίδας.

Ο επικείμενος πλειστηριασμός έχει επισπεύδουσα τη σύνδικο πτώχευσης, ενώ η τιμή εκκίνησης έχει “ψαλιδιστεί” στις 640 χιλ. ευρώ, από 803.500 ευρώ που ήταν στον πλειστηριασμό της 7ης Φεβρουαρίου, ο οποίος κηρύχθηκε άγονος. Για τον εξοπλισμό της βιομηχανίας είχε προγραμματιστεί ένας πλειστηριασμός και για τις 30 Νοεμβρίου, ο οποίος τέθηκε σε αναστολή, ενώ είχαν προηγηθεί άλλα δύο σφυριά, τον Ιούλιο του 2023 και στις αρχές του Νοεμβρίου 2023, με τιμή εκκίνησης στα 1.607.000 ευρώ και 1.205.250 ευρώ αντίστοιχα, όμως και οι δύο αυτοί πλειστηριασμοί ολοκληρώθηκαν χωρίς να βρεθεί πλειοδότης.

Η “Ελληνικά Σωληνουργεία” ιδρύθηκε από την οικογένεια Τσαούσογλου, αλλά το 1994 πέρασε στα χέρια της Μηχανικής της οικογένειας Εμφιετζόγλου. Αν και κατέγραφε ικανοποιητικές πωλήσεις, τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης οδήγησαν τα Ελληνικά Σωληνουργεία σε δεινή θέση και οικονομικό αδιέξοδο, έχοντας σαν αποτέλεσμα να μπει οριστικό λουκέτο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

22 Μαΐου 2024