Σαν σήμερα: Ο Τσίπρας φιγουράρει στο περιοδικό TIME με τις 100 προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο

Σαν σήμερα 16 Απριλίου: Ο Τσίπρας, 9 χρόνια πριν, μπήκε στο περιοδικό TIME και τη λίστα με τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη

16 Απριλίου 2024

του/της Θεοφανία Μίγκου

Μπορεί πλέον να έχει αποσυρθεί από την πρώτη γραμμή του πολιτικού πεδίου, το 2015 όμως έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Τον Απρίλιο του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας καθόταν ήδη στον πρωθυπουργικό θώκο τέσσερις μήνες, έχοντας καταφέρει να συγκεντρώσει 36,3% στις εκλογές και σχηματίζοντας κυβέρνηση συνεργασίας με τον Πάνο Καμμένο και ενώ βρισκόταν στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ (πρώην Συνασπισμού) από 33 ετών, οπότε και έγινε ο νεότερος αρχηγός πολιτικού κόμματος στην ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας.

Στις 16 Απριλίου του 2015 και ενώ η χώρα βρισκόταν εν μέσω μνημονίων ο Αλέξης Τσίπρας συμπεριλήφθηκε στον ετήσιο κατάλογο του περιοδικού Time με τις 100 προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή σε διεθνή κλίμακα, φιγουράροντας ανάμεσα σε προσωπικότητες όπως οι Πούτιν, Μέρκελ, Ομπάμα και Νετανιάχου.

Το κείμενο που συνόδευε το όνομα του Τσίπρα στη λίστα έφερε την υπογραφή του Πάμπλο Ιγκλέσιας, ηγέτη του ισπανικού κόμματος Podemos, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο του τότε έλληνα πρωθυπουργού:

«Στην τελευταία προεκλογική συγέντρωσή του στην Αθήνα, ο Αλέξης μου είπε, “πρέπει να συναντηθούμε τώρα, αλλά αν δε σε πειράζει, ας το κάνουμε στο σπίτι μου. Θα ήθελα να περάσω λίγο χρόνο με τα παιδιά μου”. Αυτός είναι ο Αλέξης Τσίπρας: ένας οικογενειάρχης που μπορεί να μιλά για πολιτική με τα δύο μικρά παιδιά του να κρέμονται από το λαιμό του. Όταν ήταν ένας από τους ηγέτες της ελληνικής αριστεράς, καταλάβαινε ότι στην πολιτική πρέπει να είσαι φιλόδοξος για να κερδίσεις και ότι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να υπερασπίζεσαι τη χώρα σου. Αυτός ο οπαδός του Παναθηναϊκού, αυτός ο οπαδός της rock & roll που συνήθιζε να μετακινείται με μοτοσικλέτα πριν εκλεγεί πρωθυπουργός, έγινε η ελπίδα των Ελλήνων, που αντιμετωπίζουν τις καταστροφικές επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας που έχουν επιβληθεί στη χώρα τους. Σήμερα είναι ένας υπεύθυνος επικεφαλής μίας κυβέρνησης που έχει εντυπωσιάσει την Ευρώπη με τις διαπραγματευτικές του ικανότητες, που συνδυάζουν σοφία και αρχές. Δεν είναι τυχαίο που οι Έλληνες αξιολογούν την κυβέρνησή του καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη τα τελευταία χρόνια. Ο Αλέξης Τσίπρας αντιπροσωπεύει έναν ευρωπαϊσμό που είναι κοινός σε εμάς που κατανοούμε πως η δημοκρατία στην ήπειρό μας πρέπει να συνδέεται με την ανεξαρτησία και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Λίγους μήνες μετά, ακολούθησε το δημοψήφισμα για τα μέτρα λιτότητας αλλά παρά το «όχι» που έβγαλε το αποτέλεσμα, υπεγράφη και τρίτο μνημόνιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Μαΐου 2024