Συναγερμός για το επιβλαβές έντομο Spodoptera frugiperda στην Εύβοια

Το πολυφάγο έντομο Spodoptera frugiperda έχει εμφανιστεί στην Εύβοια και «πονοκεφαλιάζει» τους παραγωγούς

4 Απριλίου 2024

του/της Θεοφανία Μίγκου

Νέα προβλήματα προστέθηκαν στους παραγωγούς της Εύβοιας μετά την επιβεβαιωμένη εμφάνιση του εντόμου Spodoptera frugiperda.

Ο εν λόγω επιβλαβής οργανισμός είναι ένα εξαιρετικά πολυφάγο λεπιδόπτερο, το οποίο προκαλεί σημαντικές ζημιές σε μεγάλος εύρος καλλιεργειών (καλαμπόκι, βαμβάκι, κράμβες, μηδική, ντομάτα, καλλωπιστικά φυτά κ.ά.) και αποτελεί επιβλαβή οργανισμό καραντίνας για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως έγινε γνωστό, τον Ιανουάριο του 2023 ανακοινώθηκε η πρώτη διαπίστωση της παρουσίας του Spodoptera frugiperda στην Κύπρο, ενώ πρόσφατα (σ.σ. καλοκαίρι 2023) επιβεβαιώθηκε η παρουσία του στη χώρα μας, στις ΠΕ Λακωνίας, Ανατολικής Αττικής και Λασιθίου, στο Δίκτυο Φερομονικών Παγίδων του Εθνικού Προγράμματος Επισκοπήσεων.

Τι λέει η ΔΑΟΚ

Από τη ΔΑΟΚ Βοιωτίας, η Παναγιώτα Μάμαλη μάς ενημερώνει ότι «πρόκειται για μία πεταλούδα που προσβάλλει πιο πολύ τους καρπούς στις πιπεριές και στις μελιτζάνες. Πιο συγκεκριμένα, η προνύμφη της τρέφεται με το φύλλωμα ή τον καρπό. Επίσης, στοχεύει στα χρυσάνθεμα, το καλαμπόκι και άλλα είδη φυτών».

Σύμφωνα με τον κα Μάμαλη, το έντομο έχει εντοπισθεί σε διάφορες περιοχές της Εύβοιας.

Συστήνεται συστηματικός έλεγχος των καλλιεργειών για τη διαπίστωση τυχόν συμπτωμάτων και άμεση ενημέρωση του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού ελέγχου της Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. ΒΟΙΩΤΙΑΣ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο της Υπηρεσίας 22613- 50175.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

23 Μαΐου 2024