Στο ετήσιο μνημόσυνο του πατρός του ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο προεξάρχων Μητροπολίτης Φθιώτιδος, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στην σύνδεση της Θεομητορικής εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

21 Απριλίου 2024

του/της Newsroom

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024, τελέσθηκε το ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Πέτρου Βολιώτη, κατά σάρκα πατρός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, στην πατρίδα του, τα Ασπρόγεια της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς.

Το πρωί του Σαββάτου του Ακαθίστου Ύμνου, τελέσθηκε ο Όρθρος και εν συνεχεία το Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών και συλλειτουργούντος του οικείου Ποιμενάρχου κ. Καλλινίκου, στον Ιερό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ασπρογείων.

Τους δύο Αρχιερείς πλαισίωσαν οι πρωτοπρεσβύτεροι π. Φώτιος Λεβέντης, π. Κωνσταντίνος Ιωάννου, π. Σάββας Βασιλειάδης και οι Διάκονοι π. Νικόλαος Πολυζώης και π. Παντελεήμων Δόνες.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο προεξάρχων Μητροπολίτης Φθιώτιδος, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στην σύνδεση της Θεομητορικής εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, με τον Ακάθιστο Ύμνο, ο οποίος είναι συνέχεια της μεγάλης εορτής.

Είπε ότι πάντοτε ο Ελληνικός Λαός κατέφευγε και θα καταφεύγει στην Υπέρμαχο Στρατηγό του Γένους, για να βρίσκει την ειρήνη και την λύση “εκ παντοίων κινδύνων”.

Ανέφερε δε την ευχή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ. Ιερωνύμου, ο οποίος με μία φράση ιδιαίτερης βαρύτητας, όπως κάθε φορά, έδωσε το στίγμα της προσευχής και της επικαιρότητας, λέγοντας “Σας εύχομαι ειρηνικό Πάσχα”.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών είπε ότι η ειρήνη είναι πολυπόθητη, αφού οι κίνδυνοι δεν είναι μόνο εξωτερικοί, αλλά και εσωτερικοί για τον άνθρωπο. Γι΄αυτό και όλη η πατερική, νηπτική και ασκητική παράδοση της Εκκλησίας μας και όλη η πνευματική ζωή, αποβλέπουν στο να νικήσουμε τα πάθη του εγωισμού, της φιλαυτίας και της ιδιοτέλειας. “Όλα αυτά, είπε ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, θα νικηθούν με την εσωτερική εργασία του ανθρώπου και την αγάπη προς τον συγχωριανό του, τον συντοπίτη του και γενικότερα τον συνάνθρωπο του”.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι ο άνθρωπος αποπροσανατολίζεται από τους πραγματικούς κινδύνους και δημιουργεί εικονικούς και ψεύτικους και πάνω σε αυτούς γενιώνται οι φονταμελισμοί, οι φυλετισμοί, οι εθνοφυλετισμοί και η τρομοκρατία και έτσι καταστρέφονται οι μικρές πολιτείες.

Όμως τόνισε ότι όλοι οι άνθρωποι όπου και αν βρεθούν, θα λαχταρούν τις ρίζες τους και τις μικρές οικίες τους στα χωριά και τις πατρίδες τους.

Κατέληξε δε παρομοιάζοντας την λαχτάρα των ανθρώπων να επιστρέψουν από τις μεγάλες χώρες πίσω στα χωριά, με την λαχτάρα των χριστιανών να επιστρέψουν στην Ουράνια πατρίδα και με την μετάνοια να επιστρέψουν στην γενέθλια γη κοντά στον Δημιουργό τους.

Πριν την απόλυση της Θείας Ευχαριστίας, τελέσθηκε το ετήσιο ιερό μνημόσυνο του μακαριστού Πέτρου Βολιώτη, του θείου του Χρήστου Νάτση και άλλων χωριανών.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος, καλοσώρισε τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος στην πατρίδα του και στο χωριό του, τα “ηρωικά” Ασπρόγεια, όπου συγκεντρώθηκε το εκκλησίασμα για να προσευχηθεί για τον αείμνηστο Πέτρο Βολιώτη και για να τον ευχαριστήσει για τον υιό του Συμεών, Μητροπολίτη Φθιώτιδος, ο οποίος είναι καύχημα για τα Ασπρόγεια και την Καστοριά και λαμπρύνει την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο κ. Καλλίνικος είπε ότι ο αείμνηστος Πέτρος Βολιώτης χαρακτηριζόταν για την αρχοντική του αγάπη και για την ισορροπημένη λογική του, όπως οι δύο αυτές αρετές ορίζονται αγίως στην παράδοσή μας, αναφέροντας χαρακτηριστικά λόγια του Αγίου Παϊσίου και του Αγίου Γρηγορίου του Σιναΐτη. Και πρόσθεσε ότι για την ανάπαυση της ψυχής του, προσεύχονται όχι μόνο όσοι βρίσκονται στον Ναό, αλλά όλοι οι χριστιανοί που παρακολούθησαν το Ιερό Μνημόσυνο από τον τοπικό Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητρόπολης, που εκτιμούσαν τον αείμνηστο Πετρο ως άνθρωπο και ως διδάσκαλο.

Ακολούθως ο Σεβ. κ. Συμεών, ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη της Καστοριάς κ. Καλλίνικο για την συλλειτουργία και την συμπροσευχή στο Ιερό Μνημόσυνο των προγόνων του, καθώς και την αγάπη που δείχνει μέσα στην Ποιμαντική του μέριμνα για το χωριό του, τα Ασπρόγεια.

Στη συνέχεια τόνισε, ότι τα χωριά όπως αυτά, τα ηρωικά ορεινά χωριά της Καστοριάς, είναι αυτά, που κράτησαν, κρατούν και θα κρατούν τις παραδόσεις και την αγάπη για τον Χριστό και την Εκκλησία Του, για την Πατρίδα μας και για την οικογένεια.

Τέλος, πρόσφερε στον Μητροπολίτη Καστοριάς συμβολικά δώρα, για να δέεται για τα Ασπρόγεια και να ευλογεί το χωριό και την Μητροπολιτική του Επαρχία.

Μετά το πέρας των ακολουθιών, προσφέρθηκε από τους συγγενείς πρωινό κέρασμα στην αίθουσα του παλαιού σχολείου του χωριού και γεύμα σε εστιατόριο της περιοχής.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα Ασπρόγεια, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστοριάς και η συνοδεία του, επισκέφτηκαν την Ιερά Μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου Κλεισούρας, όπου προσκύνησε την ιερά Εικόνα της της Παναγίας της Κλεισουριώτισσης και τα Ιερά Λείψανα της Οσίας Σοφίας και είχε την ευκαιρία να συζητήσει με την Ηγουμένη της Μονής Γερόντισσα Εφραιμία και τις μοναχές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

23 Μαΐου 2024