Οδηγός για την Άνδρο: Κυκλαδίτικα τοπία, φυσικό κάλλος, μοναδική ιστορία

Η Άνδρος συνδυάζει τα κλασικά τοπία των Κυκλάδων με τα χωριά που στολίζουν τις πλαγιές και μια εύφορη φύση γεμάτη ποτάμια, πηγές και πλούσια βλάστηση

24 Μαΐου 2024

του/της Θεοφανία Μίγκου

Αυτό το μεγάλο νησί του Αιγαίου δεν έχει τον κοσμοπολιτισμό και τη φήμη της Μυκόνου ή της Σαντορίνης.

Εδώ θα έρθουν όσοι αγαπούν το trekking, τις απομονωμένες παραλίες, τις εξερευνήσεις, τις εκτός δρόμου περιπέτειες στους χωματόδρομους.

Η Άνδρος συνδυάζει τα κλασικά τοπία των Κυκλάδων με τα χωριά που στολίζουν τις πλαγιές και μια εύφορη φύση γεμάτη ποτάμια, πηγές και πλούσια βλάστηση. Όσο για τη Χώρα της, αντικατοπτρίζει την πλούσια ναυτική της ιστορία και είναι μοναδική στο Αιγαίο.

Χώρα Άνδρου. Κόρθι. Μπατσί-Γαύριο: Η Άνδρος είναι χωρισμένη στα τρία και κάθε τμήμα του μεγάλου νησιού έχει διαφορετικό παρελθόν, παρόν, αρχιτεκτονική – έως και μορφολογία. Όλα μαζί συνθέτουν τη μοναδικότητά της. Η Χώρα της Άνδρου φημίζεται για τη ναυτική της παράδοση, το κάλλος, τον πολιτισμό, τα μουσεία της. Ο πλούτος των εφοπλιστών και των καπεταναίων που έζησαν στην πόλη αποτυπώνεται στα εντυπωσιακά δημόσια κτίρια και στα σπίτια με τα νεοκλασικά χαρακτηριστικά -που, όμως, κατοικούνται μόνο τα καλοκαίρια. Στο νησί υπάρχουν πολλά ακόμη να θαυμάσει κανείς. Τα χωριά που ασπρίζουν στις ράχες της ενδοχώρας, τους αμμώδεις όρμους με τα πρασινογάλανα πεντακάθαρα νερά που προσκαλούν για μπάνιο και θαλάσσια σπορ, κι έναν ασυνήθιστο, για τις Κυκλάδες, συνδυασμό τοπίων: Άλλοτε είναι άγονα κι άλλοτε τόσο κατάφυτα, γεμάτα πηγές και ποτάμια, ώστε να θυμίζουν το Πήλιο.

Σε όλα τα σημεία της Άνδρου θα βρει κανείς κάτι να ανακαλύψει: Eρείπια αρχαίων πόλεων με σημαντική ιστορία, πέτρινα γεφύρια, ενετικά κάστρα και πύργους, ιστορικές μονές, ξερολιθιές, νερόμυλους, περιστεριώνες, ξωκλήσια και απομονωμένους όρμους για βουτιές. Πολλά από αυτά θα τα δείτε από κοντά κάνοντας διαδρομές με 4Χ4 σε κακοτράχαλους χωματόδρομους, ή περπατώντας. Η Άνδρος φημίζεται πλέον διεθνώς για το πολύ καλά οργανωμένο δικτύου μονοπατιών της που έχει βραβευτεί και πιστοποιηθεί σε μεγάλο τμήμα του.

Info

Η Άνδρος είναι το βορειότερο νησί των Κυκλάδων και δεύτερο σε έκταση μετά τη Νάξο απέχει μόλις δύο ώρες από το λιμάνι της Ραφήνας. Ένας στενός πορθμός τη χωρίζει από τη γειτονική της Τήνο.

Πηγή: travel.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

18 Ιουνίου 2024