Eργοστάσιο «Γιαννίτσης»: Ποιος έστειλε το mail για αύξηση αποζημίωσης σε περίπτωση φωτιάς

Τις τελευταίες ώρες γίνεται έρευνα στο εργοστάσιο και λαμβάνονται καταθέσεις από τα διοικητικά μέλη της εταιρείας

4 Ιουνίου 2024

του/της Θεοφανία Μίγκου

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση του εργοστασίου στη Λαμία, το οποίο εμπλέκεται στην υπόθεση της τροφικής δηλητηρίασης μαθητών, καθώς ο αποστολέας του mail προς την ασφαλιστική εταιρεία, το οποίο ζητούσε να αυξηθεί το ποσό της αποζημίωσης σε περίπτωση πυρκαγιάς φέρεται να είναι ασφαλιστικός πράκτορας που εκπροσωπεί την εταιρεία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον αστυνομικό συντάκτη των «Νέων» και του «Βήματος», Βασίλη Λαμπρόπουλο, στον φάκελο της υπόθεσης υπάρχουν καταθέσεις των υπάλληλων της ασφαλιστικής εταιρείας που αναφέρουν πως ασφαλιστικός πράκτορας στη Λαμία, ο οποίος εκπροσωπεί το συγκεκριμένο εργοστάσιο, είχε υποβάλλει αίτημα να υπάρξει αύξηση στην αποζημίωση για ασφάλεια πυρός κατά 2,5 εκατομμύρια λίγες ώρες πριν την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο εργοστάσιο.

Το mail παρουσιάστηκε στην ασφαλιστική εταιρεία και δόθηκε κατάθεση από τους πράκτορες και τους υπαλλήλους, οι οποίοι είπαν πως δέχτηκαν το συγκεκριμένο αίτημα.

Εμπρησμός η φωτιά στο εργοστάσιο

Σύμφωνα με αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού η φωτιά στο εργοστάσιο στη Λαμία εκδηλώθηκε από πρόθεση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκθεση της ΔΑΕΕ του Πυροσβεστικού Σώματος κάνει λόγο για εμπρησμό την Κυριακή 19 Μαΐου στο εργοστάσιο. Ήδη έχει ενημερωθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας για τα μέχρι τώρα στοιχεία, ενώ η έρευνα συνεχίζεται με σκοπό να ταυτοποιηθούν τα πρόσωπα πίσω από τη φωτιά.

Τις τελευταίες ώρες γίνεται έρευνα στο εργοστάσιο και λαμβάνονται καταθέσεις από τα διοικητικά μέλη της εταιρείας.

Το χρονικό

Ήταν Κυριακή 19 Μαΐου όταν το εργοστάσιο της εταιρείας «Γιαννίτση» στη βιομηχανική περιοχή της Λαμίας κάηκε ολοσχερώς.

Πρόκειται για το εργοστάσιο που δύο μέρες πριν είχε γίνει γνωστό ότι γεύματά του οδήγησαν στο νοσοκομείο μαθητές δημοτικών σχολείων, λόγω μαζικής τροφικής δηλητηρίασης. Τα κρούσματα ανήλθαν σε 63, από 7 σχολεία της περιοχής. Σε βάρος της εταιρείας ασκήθηκαν πάνω από 30 μηνύσεις από οργισμένους γονείς.

Στα δείγματα από 10 σχολικά γεύματα που έστειλαν στο νοσοκομείο μικρούς μαθητές, έπειτα από έλεγχο εντοπίστηκε το βακτήριο του σταφυλόκοκκου, που προκαλείται συνήθως λόγω ανθυγιεινών πρακτικών χειρισμού των τροφίμων.

Ο ΕΦΕΤ «πάγωσε» μάλιστα προ ημερών την επαναλειτουργία του εργοστασίου.

«Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και ο ΟΠΕΚΑ ανακοινώνουν την αναστολή της διανομής των σχολικών γευμάτων στα δημοτικά σχολεία του Δήμου Λαμιέων μετά την απόφαση του ΕΦΕΤ να αναστείλει τη λειτουργία της αναδόχου εταιρείας με την επωνυμία ‘ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ LOGISTICS Α.Ε’».

Από τη φωτιά, καταστράφηκε ολοσχερώς τόσο ο χώρος αποθήκευσης των πρώτων υλών, όσο και τα γραφεία.

Πέμπτη 16 Μαΐου

63 μαθητές δηλητηριάζονται από γεύματα

Παρασκευή 17 Μαΐου

Η εταιρεία στέλνει e-mail στην ασφαλιστική ζητώντας αύξηση αποζημίωσης σε περίπτωση πυρκαγιάς

Σάββατο 18 Μαΐου

Ο ΕΦΕΤ ανακοινώνει έλεγχο στην εταιρεία για την Δευτέρα 20 Μαΐου

Κυριακή 19 Μαΐου

Εκδήλωση πυρκαγιάς στο εργοστάσιο

Τα στοιχεία που δείχνουν εμπρησμό

Όπως έχει γίνει γνωστό, η αρχική έρευνα της Πυροσβεστικής έδειξε πως η φωτιά ξεκίνησε από την μπροστινή πλευρά ενός φορτηγού, το οποίο ήταν παρκαρισμένο στο κτίριο του εργοστασίου που έπιασε φωτιά και κάηκε ολοσχερώς.

Ωστόσο, οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής φαίνεται να έχουν προβληματιστεί καθώς το φορτηγό φαίνεται να ήταν σχεδόν κολλητά στο κτίριο, σαν κάποιος να ήθελε να το συνδέσει με την πυρκαγιά.

Ένα άλλο στοιχείο είναι το γεγονός πως η φωτιά εξαπλώθηκε και πήρε διαστάσεις πάρα πολύ γρήγορα, παρά ο γεγονός πως το υλικά που έχει το εργοστάσιο δεν ήταν εύφλεκτα.

Για τον λόγο αυτό εξετάζεται αν υπήρχε κάποιος άλλος παράγοντας, όπως κάποια άλλη εύφλεκτη ύλη στον χώρο που να επιτάχυνε την εξάπλωσε της φωτιάς. Να υπήρξε δηλαδή διάχυση βενζίνης ή πετρελαίου και αυτό να ήταν μετά από ανθρώπινη παρέμβαση, οπότε μιλάμε για εμπρησμό. Σημειώνεται πως μαρτυρίες όσων έσπευσαν να σβήσουν την πυρκαγιά, αναφέρουν πως μύριζε έντονα βενζίνη στον χώρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

20 Ιουνίου 2024