,

Θερινές εκπτώσεις: «Πρεμιέρα» σήμερα – Τα SOS για τους καταναλωτές

«Πρεμιέρα» κάνουν σήμερα, Δευτέρα 8 Ιουλίου, οι θερινές εκπτώσεις, με διάρκεια έως τις 31 Αυγούστου. Φορείς της αγοράς κάνουν λόγο για προσφορές της τάξεως του 30%-50%. Τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν, προαιρετικά, ανοιχτά την Κυριακή 14 Ιουλίου

8 Ιουλίου 2024

του/της Θεοφανία Μίγκου

Σύμφωνα με κύκλους της ΕΣΕΕ, οι θερινές εκπτώσεις, φέτος, χαρακτηρίζονται από το «δίπολο»: καλές ευκαιρίες μεν, αλλά χαμηλές προσδοκίες σε επίπεδο τζίρου. «…Θα προσπαθήσουν αρκετές από τις επιχειρήσεις να κάνουν μεγάλες εκπτώσεις, για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών, που δυστυχώς δεν αναμένεται να είναι υψηλό, εξαιτίας της πίεσης στα εισοδήματά τους», επισήμαναν.

Πρόσθεσαν, ακόμη, πως οι προσδοκίες της αγοράς από τις εκπτώσεις δεν είναι στα επίπεδα που ήταν παλιά. Και αυτό διότι η δυνατότητα κάθε εμπορικής επιχείρησης να κάνει προσφορές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους απομακρύνει το καταναλωτικό κοινό από το θεσμό των εκπτώσεων.

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν, σε σχέση με τα δικαιώματά τους όσον αφορά στην εκπτωτική περίοδο, τα εξής:

Σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής πρέπει να υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή μείωσης τιμής.

Ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος των 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής.

Οταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από 30 ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος που το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά.

Οταν η τιμή μειώνεται, προοδευτικά, κατά τη διάρκεια των 30 ημερών, πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής, ως προγενέστερη τιμή νοείται η τιμή που ίσχυε πριν από την εφαρμογή της πρώτης από τις διαδοχικές μειώσεις τιμών.

Αν η τιμή μειώνεται προοδευτικά κατά τη διάρκεια των 60 ημερών, πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής, ως προγενέστερη τιμή νοείται η τιμή που ίσχυε πριν από την εφαρμογή της πρώτης από τις διαδοχικές μειώσεις τιμών.

Σύμφωνα με το άρθρο 21 ν.4177/2013, σε όσους παραβαίνουν το νόμο περί εκπτώσεων και μειωμένων τιμών επιβάλλεται πρόστιμο ποσού όχι κατώτερου από 5.000 ευρώ και όχι ανώτερου από 3 εκατ. ευρώ.

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί των υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης, από την πλευρά τους, προετοιμάζονται για αυστηρούς ελέγχους στο «μέτωπο» των πλασματικών εκπτώσεων.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων δεν αλλάζει κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, δηλαδή Δευτέρα – Παρασκευή θα είναι ανοιχτά 9 π.μ. – 9 μ.μ., ενώ το Σάββατο 9 π.μ. – 6 μ.μ.

Το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας για την Κυριακή (14/7) είναι από τις 11 π.μ. έως τις 6 μ.μ., ενώ τα πολυκαταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά έως τις 8 μ.μ. Τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσουν με ωράριο που θα αποφασίσει κάθε εταιρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

14 Ιουλίου 2024