Σαν σήμερα πριν 62 χρόνια η Μέριλιν Μονρόε βρέθηκε νεκρή, ξαπλωμένη γυμνή στο κρεβάτι της, μπρούμυτα, με ένα τηλέφωνο στο ένα χέρι και σκορπισμένα άδεια μπουκάλια από χάπια, σκορπισμένα στο δωμάτιο. Μετά από μια σύντομη έρευνα, η αστυνομία του Λος Άντζελες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατός της «προκλήθηκε από υπερβολική δόση ηρεμιστικών φαρμάκων που χορήγησε μόνη της στον εαυτό της και ότι ο τρόπος θανάτου είναι πιθανώς η αυτοκτονία».
Η Μέριλιν Μονρόε γεννήθηκε ως Νόρμα Τζιν Μόρτενσεν στο Λος Άντζελες την 1η Ιουνίου 1926. Ήταν νόθο παιδί της Γκλάντυς Περλ Μπαίηκερ και άγνωστου πατέρα και μεγάλωσε σε ανάδοχες οικογένειες και σε ορφανοτροφείο ως παιδί, καθώς η μητέρα της νοσηλευόταν συχνά σε ψυχιατρικά ιδρύματα και δεν μπορούσε να την φροντίσει. Στην ηλικία των 16, παντρεύτηκε έναν συνάδελφο από το εργοστάσιο αεροσκαφών, αλλά χώρισαν λίγα χρόνια αργότερα. Το 1944 άρχισε να ασχολείται με το μόντελινγκ και το 1946 υπέγραψε ένα σύντομο συμβόλαιο με την 20th Century Fox, αλλάζοντας και το όνομά της σε Μέριλιν Μονρόε.
Άρχισε να κερδίζει την προσοχή του κοινού το 1950, μετά από μικρούς ρόλους σε ταινίες και η καριέρα της σύντομα απογειώθηκε.
Το 1954 παντρεύτηκε τον διάσημο παίκτη του μπέιζμπολ Τζο ΝτιΜάτζιο, κάτι που έφερε μεγάλη δημοσιότητα, αλλά χώρισαν οκτώ μήνες αργότερα. Το 1955, σπούδασε με τον Lee Strasberg στο Actors Studio στη Νέα Υόρκη και έναν χρόνο μετά παντρεύτηκε τον θεατρικό συγγραφέα Άρθουρ Μίλλερ με τον οποίο χώρισε μία εβδομάδα πριν από την πρεμιέρα της ταινίας δικού του σεναρίου “The Misfits”, στην οποία πρωταγωνιστούσε.
Μέχρι το 1961, η Μέριλιν Μονρόε, που υπέφερε από κατάθλιψη, ήταν υπό την συνεχή φροντίδα ενός ψυχιάτρου. Στους τελευταίους μήνες της ζωής της, η κατάστασή της χειροτέρευσε, παρουσιάζοντας όλο και μεγαλύτερη αστάθεια, ενώ ζούσε απομονωμένη και αποτραβηγμένη από την κοινωνία, ειδικά κατά τους τελευταίους μήνες της ζωής της, στο σπίτι της στο Μπρέντγουντ του Λος Άντζελες.
Τις πρώτες ώρες της 5ης Αυγούστου 1962, η υπηρέτριά της, Eunice Murray, παρατήρησε ότι το φως στο υπνοδωμάτιο της Μονρόε ήταν ακόμα αναμμένο. Ανησυχώντας, προσέγγισε την πόρτα του δωματίου, η οποία ήταν κλειδωμένη, και προσπάθησε να την καλέσει, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση. Πανικόβλητη, κάλεσε τον ψυχίατρο της Μονρόε, τον Δρ. Ραλφ Γκρήνσον, ο οποίος έσπασε ένα παράθυρο για να μπει στο δωμάτιο και τελικά να την βρει νεκρή στο κρεβάτι της.
Κατά την αυτοψία, διαπιστώθηκε ότι η Μονρόε είχε καταναλώσει θανατηφόρα ποσότητα ηρεμιστικών, και ο θάνατός της κρίθηκε ως πιθανή αυτοκτονία. Η ανακάλυψη αυτή συγκλόνισε τον κόσμο και γέννησε πολλές θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τον θάνατό της, οι οποίες παραμένουν ζωντανές μέχρι και σήμερα.
Μια από τις πιο διαδεδομένες θεωρίες υποστηρίζει ότι η Μέριλιν Μονρόε δολοφονήθηκε από τα αδέλφια Τζον και Ρόμπερτ Κένεντι. Η θεωρία αυτή βασίζεται σε φήμες ότι η Μονρόε είχε ερωτικές σχέσεις και με τους δύο και ότι απειλούσε να αποκαλύψει αυτές τις σχέσεις καθώς και άλλα μυστικά της κυβέρνησης που ήξερε. Στις 4 Αυγούστου 1962, ο Ρόμπερτ Κένεντι, τότε γενικός εισαγγελέας στην κυβέρνηση του αδερφού του, βρισκόταν πράγματι στο Λος Άντζελες. Η οικονόμος της Μονρόε, Eunice Murray, το 1985 δήλωσε ότι ο Ρ. Κένεντι είχε επισκεφθεί την Μέριλιν τη νύχτα του θανάτου της και είχε καβγαδίσει μαζί της, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται.
Άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι η μαφία είχε λόγους να σκοτώσει την Μονρόε. Σύμφωνα με αυτήν την εκδοχή, η μαφία ήθελε να εκβιάσει τους Κένεντι ή να τους εκθέσει με τη δημοσιοποίηση των σχέσεων τους με την ηθοποιό. Κάποιοι επίσης πιστεύουν ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, όπως η CIA ή το FBI, εμπλέκονται στον θάνατό της καθώς η Μονρόε θεωρούνταν απειλή για την εθνική ασφάλεια λόγω των πληροφοριών που γνώριζε και της σχέσης της με τους Κένεντι.
Η πιο συμβατική θεωρία λέει ότι ο θάνατος της Μονρόε προήλθε από ιατρική αμέλεια. Υποστηρικτές αυτής της θεωρίας πιστεύουν ότι οι γιατροί της, συμπεριλαμβανομένου του ψυχιάτρου της, της χορήγησαν υπερβολική δόση φαρμάκων είτε ακούσια είτε εσκεμμένα.
Δεκαετίες μετά τον θάνατό της, η Μέριλιν Μονρόε παραμένει ένα σημαντικό πολιτιστικό σύμβολο και ένα από τα μεγαλύτερα pop icons που έχουν υπάρξει ποτέ.
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο
1824: Ο Ελληνικός Στόλος κατατροπώνει τον Οθωμανικό στα στενά της Μυκάλης, ανάμεσα στη Σάμο και τη Μικρά Ασία. Τα ολιγάριθμα ελληνικά πλοία, υπό τους Γεώργιο Σαχτούρη και Ανδρέα Μιαούλη καταφέρνουν να εξαναγκάσουν σε οπισθοχώρηση τα 300 και πλέον, εχθρικά πλοία.
1903: Η Διδασκαλική Ομοσπονδία της Γαλλίας συμφωνεί με την απόφαση της κυβέρνησης να καταργηθεί το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία.
1944: Οι ναζί επιδίδονται σε άλλη μία σφαγή αμάχων στην Βόλα της Πολωνίας. Τουλάχιστον 40.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.
1962: Στη Νότια Αφρική, φυλακίζεται ο ηγέτης του κινήματος κατά του Απαρτχάιντ και μελλοντικός πρόεδρος, Νέλσον Μαντέλα. Θα απελευθερωθεί το 1990.
1966: Οι Beatles κυκλοφορούν το άλμπουμ τους, το «Revolver».
1973: Παλαιστίνιοι κομάντος της τρομοκρατικής οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης» ανοίγουν πυρ στο αεροδρόμιο του Ελληνικού κατά αεροσκάφους της TWA που κατευθύνεται στο Τελ Αβίβ. Τρία άτομα χάνουν τη ζωή τους και 55 τραυματίζονται.
1975: Ο τραγουδιστής των Led Zeppelin, Ρόμπερτ Πλαντ, και η σύζυγός του τραυματίζονται σοβαρά σε αυτοκινητιστικό ατύχημα στη Ρόδο.
1986: Η Γερουσία των ΗΠΑ ψηφίζει το φιλόδοξο αντιπυραυλικό πρόγραμμα του προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν, γνωστό και ως «Πόλεμος των Άστρων».
2021: Οι κάτοικοι στην Αθήνα καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους λόγω του καπνού από τις πυρκαγιές που καίνε στα περίχωρα της πόλης. Περισσότεροι από 500 πυροσβέστες δίνουν μάχη με πυρκαγιά στο όρος Πάρνηθα, ενώ εκκενώνεται το προάστιο Βαρυμπόμπη.
Γεννήσεις
1681 – Βίτους Μπέρινγκ, δανός εξερευνητής, ο πρώτος Ευρωπαίος που έφτασε στην Αλάσκα. Προς τιμήν του, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Σιβηρίας και της Αλάσκας δόθηκε το όνομά του (Bering Strait, Βερίγγειος Πορθμός στα ελληνικά).
1850 – Γκι ντε Μoπασάν, Γάλλος ζωγράφος
1906 – Τζον Χιούστον, Αμερικανός σκηνοθέτης
1930 – Νιλ Άρμστρονγκ, Αμερικανός αστροναύτης
1968 – Μαρίν Λε Πεν, Γαλλίδα πολιτικός
Θάνατοι
1832 – Δημήτριος Υψηλάντης, Έλληνας στρατιωτικός
1895 – Φρίντριχ Ένγκελς, Γερμανός φιλόσοφος
1962 – Μέριλιν Μονρόε, Αμερικανίδα ηθοποιός
1984 – Ρίτσαρντ Μπάρτον, Ουαλός ηθοποιός
2020 – Αγάθωνας Ιακωβίδης, Έλληνας λαϊκός τραγουδιστής