Το υπερ-όσπριο που ρίχνει χοληστερόλη και σάκχαρο

Τα φασόλια θεωρούνται θαυματουργά όσπρια, ωστόσο πολλοί τα αποφεύγουν επειδή προκαλούν ενοχλητικό φούσκωμα - Δείτε πώς θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα

28 Νοεμβρίου 2024

του/της Θεοφανία Μίγκου

Ενδεχομένως, η σκέψη που σας εμποδίζει να γεύεστε συχνότερα τα φασόλια, δεν είναι το φούσκωμα που προκαλεί.

«Τα φασόλια ανήκουν σε μια μοναδική κατηγορία υπερτροφής, επειδή αποτελούν πηγή πρωτεϊνών, αλλά είναι ταυτόχρονα και σύνθετοι υδατάνθρακες», σύμφωνα με τη Δρ. Mopelola Adeyemo, κλινικός διατροφολόγος στο UCLA Health στο Λος Άντζελες.

«Μόνο μισό φλιτζάνι μαύρα φασόλια περιέχει 8 γραμμάρια φυτικών ινών. Αυτό είναι περίπου το 25% των συνολικών φυτικών ινών που χρειάζεστε την ημέρα», συμπληρώνει η δρ Adeyemo.

Ας σημειώσουμε επίσης ότι τα όσπρια αυτά είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Επίσης μισό φλιτζάνι φασολιών περιλαμβάνει 300- 500 χιλιοστόγραμμα καλίου το οποίο παίζει ζωτικό ρόλο στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Τα συγκεκριμένα όσπρια περιέχουν ακόμη «γενναίες» ποσότητες χαλκού, φυλλικού οξέος, σιδήρου, μαγνησίου και βιταμίνης Β6.

Τα καλά δεν σταματούν εδώ, καθώς σύμφωνα με το ειδικό, «οι φυτικές ίνες των φασολιών, μειώνουν την ποσότητα χοληστερόλης που περιέχει κατά την κατανάλωση του φαγητούτο σάκχαρο στο αίμα, αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα, προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου και βοηθούν στην διατήρηση του βάρους». Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση φασολιών συνδέεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος και μικρότερη περιφέρεια μέσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

6 Δεκεμβρίου 2024