Ο Άγιος Χαράλαμπος, η μνήμη του οποίου τιμάται σήμερα Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου ήταν ιερέας στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας.
Υπολογίζεται ότι γεννήθηκε το 89 μ.Χ. Συνελήφθη από τον έπαρχο της Μαγνησίας Λουκιανό, κατά την περίοδο του διωγμού των Χριστιανών (περί το 198 μ.Χ.) που εξαπέλυσε ο αυτοκράτορας Σεπτίμιος Σεβήρος.
Βασανίστηκε σκληρά και αποκεφαλίστηκε σε ηλικία 113 ετών (202 μ.Χ.), πιθανώς στην Αντιόχεια του Μαιάνδρου.
Η μνήμη του τιμάται στις 10 Φεβρουαρίου από την Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία του αποδίδει το προσωνύμιο Ιερομάρτυρας. Την ίδια μέρα επίσης γιορτάζουν οι Άγιοι Πορφύριος και Βάπτος, δύο εκ των στρατιωτών που διατάχθηκαν να τον βασανίσουν και οι οποίοι, βλέποντας το μαρτύριό του, έγιναν Χριστιανοί.
Σύγχρονο Θαύμα Αγίου Χαραλάμπους
Ένα σύγχρονο Θαύμα σε καρδιοπαθή του Αγίου Χαραλάμπους: «Τρέφει ιδιαίτερη ευλάβεια προς τον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Χαράλαμπο, που φρόντισε πρώτα για την σωτηρία της ψυχής της και μετά του σώματος».
Η κ. Ε.Λ. από την Αθήνα το 1992 είχε υποστεί έμφραγμα καρδιάς. Ανησύχησε για την υγεία της και πήγε στην Ελβετία για να χειρουργηθεί σε Νοσοκομείο.
Πριν φύγει της δώρισαν το βιβλίο «το Συναξάρι του Αγίου Χαραλάμπους» και σε όλη τη διαδρομή, καθώς και όλη τη νύκτα στο ξενοδοχείο το διάβαζε και παρακαλούσε τον Άγιο να της σταθεί βοηθός.
Κατά τις 6 το πρωί, μετά από μια άυπνη και αγωνιώδη νύκτα της παρουσιάζεται ο Άγιος Χαράλαμπος, της πιάνει το χέρι και της λέει:
«Γιατί έχεις τόση αγωνία; Εγώ ήλθα να σε βοηθήσω. Πρέπει όμως να διορθώσεις μια αταξία που έκανες στο σπίτι σου.
Γιατί έβγαλες τον Εσταυρωμένο από το δωμάτιο; (Όντως η ανωτέρω κυρία είχε βγάλει ένα παλαιό εσταυρωμένο για να τον αντικαταστήσει με κάποιο καινούργιο κάδρο).
Θα βάλεις -συνέχισε- τον Εσταυρωμένο στην πρέπουσα θέση, και όλα θα πάνε καλά».
Όταν την επομένη η Ε.Λ. εισήχθη στο Νοσοκομείο για προεγχειρητικές εξετάσεις, οι γιατροί της είπαν ότι είναι τελείως υγιής και να επιστρέψει στην Ελλάδα.
Το πρώτο που έκανε ήταν να επισκεφθεί την Ιερά Μονή Αγ. Στεφάνου, όπου φυλάσσεται η Αγία του Κάρα, για να προσκυνήσει και ευχαριστήσει τον Άγιο.
Έκτοτε τρέφει ιδιαίτερη ευλάβεια προς τον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Χαράλαμπο, που φρόντισε πρώτα για την σωτηρία της ψυχής της και μετά του σώματος.
Στον Πύργο υπάρχει ένα μικρό παρεκκλήσιο προς τιμήν του Αγίου Χαράλαμπου, η μνήμη του οποίου τιμάται την Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου.
Η εκκλησιαστική παράδοση λέει πως κατά τη θεμελίωση του ναού του Αγίου βοήθησε και ο γνωστός οπλαρχηγός της επανάστασης Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, καθώς πότιζε το άλογο του σε κοντινή κρήνη.
Ο Άγιος Χαράλαμπος έχει επιτελέσει πολλά θαύματα στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή του Πύργου. Πολύ παλιά είχε σώσει την πόλη από πανώλη, ενώ δεν ήταν λίγα τα παιδιά που είδαν στον ουρανό έναν γέροντα με μακριά λευκη γενειάδα να σπρώχνει με το ραβδί του ένα σύννεφο που αντιπροσωπευε την επιδημία.
Την περίοδο του Ελληνογερμανικού πολέμου ο Άγιος Χαράλαμπος σκέπασε την πόλη του Πύργου με πυκνά σύννεφα σαν πέπλο, εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο τα γερμανικά αεροσκάφη να βομβαρδίσουν την πόλη. Επίσης η προστασία του Αγίου δεν έλειπε και στους καταστροφικούς σεισμούς του 1993 που έπληξαν τον Πύργο.
Ο Άγιος Χαράλαμπος, σύμφωνα πάντα με την Εκκλησία, διαίρεσε τον σεισμό σε τρεις μικρότερους, σώζοντας με αυτόν τον τρόπο την πόλη. Κάτοικοι ανέφεραν ότι είδαν στον ύπνο τους τον Άγιο να τους φανερώνει πως αυτός τους έσωσε.
Επίσης, υπάρχουν αναφορές ότι μετά από λιτανείες της θαυματουργής εικόνας του Αγίου σε περιόδους ανομβρίας, ερχόταν βροχή ανακουφίζοντας τις καλλιέργειες. Ο Άγιος Χαράλαμπος τιμάται στις 10 Φεβρουαρίου με κάθε επισημότητα στον Πύργο. Μετά τη λειτουργία, ακολουθεί η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου στους δρόμους της πόλης.
Ποιος ήταν ο Άγιος Χαράλαμπος
Ο Άγιος Χαράλαμπος (ορθότερα Χαραλάμπης, γεν. του Χαραλάμπους) ήταν ιερέας στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας. Τα στοιχεία που υπάρχουν για τη ζωή του είναι λίγα. Υπολογίζεται ότι γεννήθηκε το 89 μ.Χ.
Συνελήφθη από τον έπαρχο της Μαγνησίας στη Μικρά Ασία Λουκιανό κατά την περίοδο του διωγμού των Χριστιανών (περί το 198 μ.Χ.), που εξαπέλυσε ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Σεπτίμιος Σεβήρος. Βασανίστηκε σκληρά και αποκεφαλίστηκε σε ηλικία 113 ετών (202 μ.Χ.).
Εκτός από τον Άγιο Χαράλαμπο, την ίδια μέρα γιορτάζουν επίσης οι Άγιοι Πορφύριος και Βάπτος, δύο εκ των στρατιωτών που διατάχθηκαν να τον βασανίσουν, και οι οποίοι βλέποντας το μαρτύριο του έγιναν Χριστιανοί.