Άμφισσα
Το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς αναβιώνει ο θρύλος του «στοιχειού» που κατεβαίνει από τη συνοικία Χάρμαινα, και τα σκαλιά του Άι Νικόλα μαζί με μεταμφιεσμένους.
Σύμφωνα με την παράδοση το «στοιχειό της Χάρμαινας» προστάτευε τους Ταμπάκηδες, τους βυρσοδέψες, που βρίσκονταν στη Βρύση νύχτα – μέρα ενώ οι πιο παλιοί διηγούνται πως το στοιχειό έβγαινε κάθε Σάββατο βράδυ, κατέβαινε από της «Κολοκυθούς το Ρέμα» και τριγύριζε μουγκρίζοντας και σέρνοντας αλυσίδες.
Νεομαγνησιώτικος γάμος-Λαμία
Στη συνοικία της Νέας Μαγνησίας της Λαμίας, ο Νεομαγνησιώτικος γάμος κάθε Καθαρή Δευτέρα περιγράφει μέσα από κωμικούς διαλόγους, την αρνητική συμπεριφορά των ντόπιων προς τους Μικρασιάτες και τους μεικτούς γάμους. Σε κάποιες στιγμές γίνεται αναφορά στη σύγχρονη ζωή ενώ εμπλέκεται και η πολιτική σάτιρα.
Η χρονική περίοδος που περιγράφεται στο σενάριο του Γάμου, είναι η δεύτερη δεκαετία από την Μικρασιατική τραγωδία.
Αλευρομουτζουρώματα στο Γαλαξίδι
Όταν ανοίξει το Τριώδιο οι κάτοικοι του Γαλαξιδίου, κυκλοφορούν μεταμφιεσμένοι παντού. Ένα από τα καθιερωμένα και διαδεδομένα έθιμα τους είναι την Καθαρή Δευτέρα, το άναμμα φωτιών σε πλατείες και δρόμους, με μουσική, φαγητό, χορό και γλέντι.
Την Καθαρά Δευτέρα, παίζουν τον φημισμένο «αλευροπόλεμο» με βασικό υλικό φυσικά το αλεύρι. Το έθιμο ορίζεται χρονικά πως ξεκίνησε το 1801 και ενώ η πόλη βρισκόταν υπό τουρκική κατοχή, περίμεναν τις Απόκριες για να διασκεδάσουν και να χορέψουν σε κύκλους, ένας κύκλος για τις γυναίκες, ένας για τους άνδρες. Φορούσαν μάσκες ή έβαφαν τα πρόσωπά τους με κάρβουνο. Στο μουντζούρωμα συμμετέχουν κάτοικοι κάθε ηλικίας.
Βλάχικος Γάμος στη Θήβα
Κάθε Καθαρά Δευτέρα γίνεται η αναπαράσταση του Βλάχικου Γάμου στη Θήβα ,ένα έθιμο που φθάνει στις ημέρες μας από το 1830. Οι τσοπάνηδες από τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Ρούμελη άφησαν τον άγριο τόπο τους και βρήκαν γόνιμο έδαφος νότια. Το θέαμα είναι μοναδικό, η γαμήλια πομπή χαρούμενη σκορπά άφθονο κέφι με τη συνοδεία υπέροχης παραδοσιακής μουσικής.
Το γαϊτανάκι είναι μία διαχρονική παράδοση για την Λιβαδειά και γιορτάζεται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Οι κάτοικοι προετοιμάζουν το γαϊτανάκι, φτιάχνοντας άρματα και μασκαράδες σε πομπή καταλήγουν στην κεντρική πλατεία όπου πλέκονται γαϊτανάκια, παρουσιάζονται αποκριάτικα δρώμενα, τραγούδια και παντομίμες . Η βραδιά κορυφώνεται με λαϊκά τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς.
Αμφίκλεια-κοντοσούβλι
Οι Απόκριες στην Αμφίκλεια μυρίζουν κοντοσούβλι όπου κάθε γειτονιά ανάβει τη δική της φωτιά και κουδουνοφόροι ξορκίζουν το κακό για να έρθει η Άνοιξη. Το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας οι εκδηλώσεις κορυφώνονται, με το παραδοσιακό άναμμα της φωτιάς (Χέι), στις γειτονιές του χωριού και φυσικά το μεγάλο Χέϊ, στην πάνω Πλατεία του χωριού, με χορούς κουδουνοφόρων μασκαράδων συνοδεία τύμπανων και πνευστών όργανων.
Την Κυριακή (της Τυρινής) παρασκευάζεται ένα κοντοσούβλι γίγας, μήκους 120 μέτρων, το οποίο δίνει τον τόνο, τη μυρωδιά και την αυθεντική γεύση της Ρούμελης.
Ο χορός της «γκαμήλας» και η παρέλαση αρμάτων στη Λαμία
Η στολισμένη «γκαμήλα» με τον χορό της δίνει τον παραδοσιακό τόνο στο καρναβάλι της Λαμίας. Κατασκευασμένη με διάφορα υλικά και υφαντά την κουβαλούν δυο άνθρωποι . Ξεκινά από την παλαιότερη συνοικία της πόλης τους Αγίους Θεοδώρους όπου φτιάχνεται και το τριήμερο τη Αποκριάς βγαίνει στους δρόμους της Λαμίας ακολουθούμενη από μουσικούς χορεύοντας. Την Κυριακή της Αποκριάς είναι στην κορυφή της παρέλασης αρμάτων του Καρναβαλιού στους κεντρικούς δρόμους της πόλης ενώ επιστρέφει την Καθαρή Δευτέρα στα Κούλουμα της συνοικίας των Αγίων Θεοδώρων κατά την παράδοση ο «πρωτοχορευτής» την “θυσιάζει”το γνωστό “σφάξιμο”της Γκαμήλας.
Την Κυριακή της Αποκριάς, στην Λαμία οργανώνεται Καρναβάλι με παρέλαση αρμάτων και συμμετοχή γκρουπ καρναβαλιστών ενώ την Καθαρά Δευτέρα, στα περισσότερα δημοτικά διαμερίσματα γιορτάζονται παραδοσιακά κούλουμα με δωρεάν εδέσματα ,χορό, μουσική και πέταγμα χαρταετού.