Ενσίρωση: Τι είναι και πως γίνεται

Η ενσίρωση γίνεται με προσεκτική διαδικασία για να εξασφαλιστεί η ισορροπημένη διατροφή και υγεία των ζώων

24 Μαρτίου 2025

του/της Newsroom

Η ενσίρωση των ζωοτροφών γίνεται κυρίως μέσω της προσθήκης συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών ή πρόσθετων στη διατροφή των ζώων. Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, ανάλογα με τη φύση του θρεπτικού συστατικού και τις ανάγκες των ζώων. Η ενσίρωση γίνεται με προσεκτική διαδικασία για να εξασφαλιστεί η ισορροπημένη διατροφή και υγεία των ζώων.

Πως γίνεται η ενσίρωση;

Τα βήματα για μια αποτελεσματική ενσίρωση είναι τα εξής:

Χορτοκοπή και διάνοιξη λωρίδων

Το χορτάρι ιδανικά πρέπει να κοπεί όταν αρχίζει το στάχυασμα, ώστε να έχει επαρκές περιεχόμενο σε σάκχαρα και να μπορεί να χωνευτεί ευκολότερα από τα ζώα. Προτιμώνται οι ξηρές ημέρες και αποφεύγονται οι βροχερές, καθώς όταν ένα δέμα σφραγίζεται με υπερβολική υγρασία, αναπτύσσονται επιβλαβή βακτήρια, μύκητες και βουτυρικό οξύ που είναι ικανά να απειλήσουν την υγεία των ζώων.

Δεματοποίηση

Τα δέματα πρέπει να σφραγίζονται με ξηρά ουσία μεταξύ 35% και 50% ξηρότητας. Η χαμηλή περιεκτικότητα ξηράς ουσίας αυξάνει το σχηματισμό επιβλαβών βακτηρίων και τοξικών καταλοίπων, ενώ η ξηρότητα άνω του 55% αυξάνει τον κίνδυνο σχηματισμού μούχλας και προκαλεί απώλεια σακχάρων. Όλη η διαδικασία δεματοποίησης πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και σωστά για να μην προκληθούν αλλοιώσεις. Επιπλέον, τα δέματα πρέπει να είναι συμμετρικά, ίσου μεγέθους και καλά συμπιεσμένα, ώστε να είναι σταθερά και να διατηρούν όσο το δυνατόν λιγότερο αέρα. Κατά τη δεματοποίηση, η χρήση του σπάγκου Σιζάλ είναι απαγορευτική, ενώ επιτρέπεται μόνο η χρήση διχτυού από πολυαιθυλένιο ή σπάγκου πολυεθυλενίου.

Τύλιξη

Τα δέματα είναι σημαντικό να τυλίγονται με φιλμ εντός 2 ωρών από τη δεματοποίηση, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος παραμόρφωσης και να αποφευχθεί η χρήση περισσότερου φιλμ από όσο χρειάζεται σε κανονικές συνθήκες. Μετά από 2 ώρες ξεκινάει η διαδικασία της ζύμωσης, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος παραγωγής ενσίρωματος χαμηλότερης ποιότητας.

Εφαρμογή

Είναι σημαντικός ο έλεγχος του αριθμού περιστροφών φιλμ ανά δέμα, που εφαρμόζονται στην τυλιχτική μηχανή, όπως και ο έλεγχος του επιπέδου προτάνυσης. Η υπερβολική προτάνυση εμποδίζει τη σωστή επικάλυψη των στρωμάτων του φιλμ και αυτό θα επιτρέψει στον αέρα να εισέλθει στο δέμα, προκαλώντας σχηματισμό μούχλας και αλλοίωση.

Χειρισμός και αποθήκευση

Είναι πολύ σημαντικό να διεξαχθεί η διαδικασία τύλιξης κοντά στην περιοχή που θα αποθηκευτούν τα δέματα, ώστε να αποφευχθούν οι περιττές κινήσεις που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στον αέρα να εισέλθει στο δέμα. Τα δέματα θα πρέπει να μετακινούνται με προσοχή και άμεσα στον χώρο αποθήκευσής τους, αποφεύγοντας χτυπήματα, τριβές και τρύπες κατά τη μεταφορά. Αυτό περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο να εισέλθει στο δέμα αέρας ή νερό. Ο κακός χειρισμός τυλιγμένου δέματος ενέχει πάντα τον κίνδυνο ζημιάς και αλλοίωσης μέρους ή του συνόλου του δέματος.

https://www.youtube.com/watch?v=1seYs3YbRME&embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Fwww.hellagro.gr%2F&source_ve_path=MjM4NTE

Που βοηθάει η ενσίρωση;

Η ενσίρωση με φιλμ μπορεί να έχει πολλαπλούς σκοπούς και να προσφέρει διάφορα οφέλη, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων:

Πρόσθετη προστασία κατά της διασποράς σκόνης: η διασπορά σκόνης κατά τη μεταφορά και αποθήκευση της ζωοτροφής μπορεί να μειώσει τις απώλειες θρεπτικών συστατικών. Το φιλμ ενσίρωσης προστατεύει τα θρεπτικά συστατικά της ζωοτροφής και διατηρεί την ποιότητα της ζωοτροφής.

Προστασία από την υγρασία: το φιλμ ενσίρωσης μπορεί να λειτουργήσει ως αδιαπέραστο φράγμα, προστατεύοντας τα θρεπτικά συστατικά από την υγρασία, η οποία μπορεί να προκαλέσει αποσύνθεση ή μούχλα.

Βελτίωση της διατηρησιμότητας: η ενσίρωση με φιλμ βελτιώνει τη διατηρησιμότητα της ζωοτροφής, προστατεύοντάς την από το οξυγόνο και άλλες εξωτερικές επιδράσεις που μπορούν να προκαλέσουν αποδιάρθρωση ή απώλεια ποιότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

16 Απριλίου 2025