Βιομήχανοι Θεσσαλίας – Κεντρικής Ελλάδας: Κάντε κάτι για τον ΕΦΚ

Ελένη Κολιοπούλου, Πρόεδρος Δ.Σ., Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος (φωτο) Την επανεξέταση του ζητήματος της επιβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, θέτει ένας ακόμα επαγγελματικός σύνδεσμος. Αυτή τη φορά, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος στηρίζει σχετικό αίτημα του Κλαδικού Εθνικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελοοινικών Προϊόντων, στέλνοντας υπόμνημά προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης […]

20 Ιουλίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Ελένη Κολιοπούλου, Πρόεδρος Δ.Σ., Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος (φωτο)

Την επανεξέταση του ζητήματος της επιβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, θέτει ένας ακόμα επαγγελματικός σύνδεσμος.

Αυτή τη φορά, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος στηρίζει σχετικό αίτημα του Κλαδικού Εθνικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελοοινικών Προϊόντων, στέλνοντας υπόμνημά προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, και την υφυπουργό Οικονομίας, Κατερίνα Παπανάτσιου.

Ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι, ύστερα από 18 μήνες εφαρμογής του μέτρου, οι επιπτώσεις σε έναν κορυφαίο κλάδο της αγροτικής οικονομίας, ο οποίος απασχολεί σημαντικό αριθμό εργαζομένων, έχει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα και συμβάλλει στα δημόσια έσοδα, είναι ανησυχητικές.

“ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΤΩΣΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ”

Επιπλέον, προστίθεται, παρατηρήθηκε δραματική πτώση των πωλήσεων των οινοποιείων, που διακινούν νόμιμα τα προϊόντα τους, με αποτέλεσμα την πτώση του κύκλου εργασιών τους, απώλεια εσόδων για το ελληνικό Δημόσιο από τον ΦΠΑ και το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και αδυναμία των οινοποιείων για εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους, με άμεση επίπτωση και στους αμπελουργούς.

Στο υπόμνημα τονίζεται ακόμη πως διαπιστώθηκε έξαρση της παραοικονομίας στη διακίνηση του προϊόντος, διότι αν και υπάρχει αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για την καταπολέμησή της, παρατηρείται έλλειψη επαρκών κρατικών μηχανισμών ελέγχου.

Η διοίκηση του Συνδέσμου επισημαίνει, τέλος, ότι οι δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης για κατάργηση του ΕΦΚ ως το τέλος του έτους είναι προς την ορθή κατεύθυνση, ωστόσο, η ασφυκτική κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί στον αμπελοοινικό τομέα, όπως περιγράφεται από τους ίδιους τους εμπλεκόμενους, χρήζει άμεσων ενεργειών, πριν από τη συγκομιδή του 2017.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

1 Οκτωβρίου 2023