ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ : Το πρώτο πράσινο εταιρικό ομόλογο

Πρεμιέρα από την Δευτέρα 17 έως και Τετάρτη 19 Ιουλίου, κάνει η πρώτη πράσινη εταιρική ομολογιακή έκδοση, ύψους 60 εκατ. ευρώ, της μεγαλύτερης εταιρείας στον χώρο των ΑΠΕ στην Ελλάδα, της Τέρνας Ενεργειακής, με τον πρόεδρο Γιώργο Περιστέρη . Η έκδοση θα είναι προσβάσιμη και σε μικροεπενδυτές, καθώς θα προσφερθούν έως 60.000 ομολογίες αξίας 1.000 […]

13 Ιουλίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Πρεμιέρα από την Δευτέρα 17 έως και Τετάρτη 19 Ιουλίου, κάνει η πρώτη πράσινη εταιρική ομολογιακή έκδοση, ύψους 60 εκατ. ευρώ, της μεγαλύτερης εταιρείας στον χώρο των ΑΠΕ στην Ελλάδα, της Τέρνας Ενεργειακής, με τον πρόεδρο Γιώργο Περιστέρη .

Η έκδοση θα είναι προσβάσιμη και σε μικροεπενδυτές, καθώς θα προσφερθούν έως 60.000 ομολογίες αξίας 1.000 ευρώ η κάθε μία, ενώ η έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου για το Κοινό Ομολογιακό Δάνειο (ΚΟΔ) από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προγραμματίστηκε για την Τετάρτη 12 Ιουλίου, με τη διάρκεια της προσφοράς να είναι τρεις εργάσιμες ημέρες και το εύρος απόδοσης να   ανακοινώνεται την Παρασκευή 14 Ιουλίου.

Το ΚΟΔ της Τέρνα Ενεργειακή,   είναι επί της ουσίας ένα πράσινο ομόλογο , green bond, καθώς τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν θα χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας στην «πράσινη»οικονομία και συγκεκριμένα στους τομείς των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ και περιβάλλοντος , σε έργα διαχείρισης απορριμμάτων.

Να σημειωθεί, πως μετά από συνολικές επενδύσεις άνω των 600 εκατ. ευρώ την πενταετία 2012 – 2016, η   εταιρία  σχεδιάζει νέες επενδύσεις συνολικής αξίας περί τα 500 εκατ. ευρώ για την τριετία 2017 – 2019. Οι επενδύσεις αυτές αφορούν τον χώρο των ΑΠΕ στην Ελλάδα , με αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 44 MW στις Περιφέρειες Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας και το εξωτερικό , σε αιολικό πάρκο στις ΗΠΑ συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 159,6 MW.

Παράλληλα, άμεσος στόχος της εταιρείας είναι να υπερβεί το 1 GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι τις αρχές του 2018, ενώ μέρος του επενδυτικού προγράμματος που προωθεί η εταιρεία αφορά και τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, τομέα στον οποίο αναμένεται τις επόμενες ημέρες η υπογραφή της ΣΔΙΤ με την Περιφέρεια  Ηπείρου και θα ακολουθήσει  η ΣΔΙΤ με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ταυτοχρόνως, η εταιρεία έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για τη σταδιακή ωρίμανση και της νέας γενιάς επενδύσεων, που θα ακολουθήσουν αυτές της τριετίας 2017 – 2019. Κυρίαρχη θέση σε αυτές κατέχουν οι επενδύσεις στον χώρο της αποθήκευσης ενέργειας μέσω αντλησοταμιεύσεων σε Αμφιλοχία και Κρήτη (Αμάρι), συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 800 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τον ιδανικό τρόπο για αποθήκευση ενέργειας για τη χώρα μας, καθώς συνδυάζουν παραγωγή πράσινης ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, αποθήκευση ενέργειας και έργα εξαιρετικά αυξημένης εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Φυσικά, θα συνεχιστούν οι επενδύσεις και στον τομέα της αιολικής ενέργειας, όπου προωθούνται σημαντικά έργα, όπως στην Κρήτη και τη Νότια Εύβοια.

Η Τέρνα Ενεργειακή,   στοχεύει μετά την επίτευξη του στόχου του 1 GW μέσα στο 2018, να επιτύχει τα επόμενα χρόνια διπλασιασμό της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος στα επίπεδα των 2 GW,   πρωταγωνιστώντας εδώ και 20 χρόνια στον χώρο των ΑΠΕ ,   συμμετέχοντας από θέση ισχύος στην επανάσταση της καθαρής ενέργειας που βρίσκεται παγκοσμίως σε εξέλιξη, προωθώντας πρωτοποριακά έργα. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγεται ο αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 73,2 MW στη νησίδα του Αγίου Γεωργίου, που ολοκληρώθηκε πέρυσι κι αποτελεί την μεγαλύτερη υλοποιημένη επένδυση στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ στην Ελλάδα, ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Με συνεχείς επενδύσεις ακόμη και κατά την περίοδο της κρίσης, η εταιρεία διαθέτει σήμερα συνολική εγκατεστημένη ισχύ 738 MW, εκ των οποίων 468 MW  στην Ελλάδα, 138 MW στις Ηνωμένες Πολιτείες, 102 MW στην Πολωνία και 30 MW στη Βουλγαρία. Μάλιστα, ολοκληρώνοντας τους επόμενους μήνες νέα αιολικά πάρκα που κατασκευάζει στην Ελλάδα και το εξωτερικό  θα επιτύχει  τον στόχο των 1000 MW (1GW) εγκατεστημένης ισχύος μέχρι τις αρχές του 2018.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες  διαθέτοντας συνολικές αδειοδοτήσεις 500 MW, η εταιρία κατασκευάζει ήδη το δεύτερο αιολικό της πάρκο (Fluvanna Ι), ισχύος 155 MW και ύψους επένδυσης 250 εκατ. δολαρίων, για την υλοποίηση του οποίου έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από διεθνείς τράπεζες και επενδυτικούς οργανισμούς. Η   εταιρεία συγκαταλέγεται στις ελάχιστες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν επιτύχει χρηματοδότηση από την θεσμική Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), ενώ παράλληλα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη και διεθνών επενδυτικών funds  όπως η York Capital Management που είναι πλέον μέτοχος του Ομίλου , έχοντας επενδύσει συνολικά στις εταιρείες 100 εκατ. ευρώ.

Επίσης, εγκρίθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) η χρηματοδότηση ενός  νέου επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας στην Κεντρική Ελλάδα για την κατασκευή τριών αιολικών πάρκων συνολικής δυναμικότητας περίπου 50 MW. Υπό αξιολόγηση από την ΕΤΕπ, στο πλαίσιο του πακέτου Γιουνκέρ, βρίσκονται επίσης και άλλα μεγάλα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η κατασκευή των καινοτόμων έργων αντλησοταμίευσης για την «αποθήκευση» ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 680 MW στην Αμφιλοχία, ένας υβριδικός σταθμός ισχύος 50 MW με αιολικό πάρκο 89 MW στην Κρήτη και αιολικά πάρκα 153 MW στην Νότιο Εύβοια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

16 Ιουλίου 2024