Αρκεί ένα τοπογραφικό για τακτοποίηση αγροτεμαχίων σε δασικές εκτάσεις

Δεν απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης ένταξης της έκτασης στο ΟΣΔΕ, αλλά ταυτοποίηση της έκτασης μόνο με την προσκόμιση του τοπογραφικού διαγράμματος, σύμφωνα με όσα ορίζει νέα απόφαση η οποία αφορά την τακτοποίηση γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις σε περιοχές των αναρτημένων δασικών χαρτών. Το θέµα έφτασε στις Πύλες και τα Κέντρα Υποδοχής ∆ηλώσεων, όπου […]

14 Ιουλίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Δεν απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης ένταξης της έκτασης στο ΟΣΔΕ, αλλά ταυτοποίηση της έκτασης μόνο με την προσκόμιση του τοπογραφικού διαγράμματος, σύμφωνα με όσα ορίζει νέα απόφαση η οποία αφορά την τακτοποίηση γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις σε περιοχές των αναρτημένων δασικών χαρτών.

Το θέµα έφτασε στις Πύλες και τα Κέντρα Υποδοχής ∆ηλώσεων, όπου υπάρχει τεράστιο πρόβληµα ενεργοποίησης των δηλώσεων και ολοκλήρωσης των ελέγχων και της απασφαλµάτωσης.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την απόφαση, η Δασική Υπηρεσία, θα βεβαιώνει με ενέργειές της και επί της εφαρμογής της ΕΚΧΑ ότι η έκταση είναι ενταγμένη στο ΟΣΔΕ κατά τα χρόνια 2014 έως 2017.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Έκδοση ΚΥΑ Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που αφορά τους αναρτημένους δασικούς χάρτες και την εξυπηρέτηση των αγροτών

Εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β΄ 2355) του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελου Αποστόλου, και του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, η οποία αφορά στην εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν την τακτοποίηση γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις σε περιοχές των αναρτημένων δασικών χαρτών.

Με την ΚΥΑ αυτή καθορίζεται ο τρόπος συνεργασίας της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος του ΥΠΕΝ, της ΕΚΧΑ ΑΕ και του ΟΠΕΚΕΠΕ όσον αφορά τον τρόπο ταυτοποίησης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις και την ενημέρωση των πολιτών που επηρεάζονται από την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Η ΚΥΑ ορίζει τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως φορέα ενημέρωσης των αγροτών που δηλώνουν εκτάσεις στο ΟΣΔΕ και επηρεάζονται από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, τη Γενική Διεύθυνση Δασών και τις Αποκεντρωμένες Δασικές Υπηρεσίες ως φορείς διαχείρισης και υποδοχής των αιτήσεων των αγροτών και την ΕΚΧΑ ως φορέα κατασκευής εφαρμογής που θα βοηθήσει τη Δασική Υπηρεσία για τη γρηγορότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Όπως είχε εξαγγελθεί και τηρώντας τη δέσμευση της κυβέρνησης η ΚΥΑ αυτή εξυπηρετεί καθοριστικά τους αγρότες που θέλουν να τακτοποιήσουν την έκτασή τους και να διασφαλίσουν την επιδότησή τους. Με βάση την ΚΥΑ δεν απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης ένταξης της έκτασης στο ΟΣΔΕ, αλλά ταυτοποίηση της έκτασης μόνο με την προσκόμιση του τοπογραφικού διαγράμματος. Η Δασική Υπηρεσία, θα βεβαιώνει με ενέργειές της και επί της εφαρμογής της ΕΚΧΑ ότι η έκταση είναι ενταγμένη στο ΟΣΔΕ κατά τα χρόνια 2014 έως 2017.

Συνοπτικά, με βάση και τις προηγούμενες διατάξεις που νομοθετήθηκαν πρόσφατα, ισχύουν τα εξής:

Εφόσον η έκταση έχει χαρακτηριστεί ΔΑ ή ΧΑ (και δεν είναι ιδιωτικό χορτολίβαδο), τότε οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν έως τις 27/7/2017 να υποβάλλουν αίτηση ατελώς στο Δασαρχείο της περιοχής τους:

  • είτε για εξαγορά της έκτασης εφόσον η εκχέρσωση έχει γίνει προ του 1975,
  • είτε για χρήση (έγκριση επέμβασης) της έκτασης εφόσον η εκχέρσωση έχει γίνει μέχρι το 2007

1) Εάν αιτηθούν την εξαγορά, τότε θα χρειαστεί να υποβάλλουν στο Δασαρχείο:

  • Αίτηση εξαγοράς
  • Τοπογραφικό διάγραμμα με συντεταγμένες κορυφών, βασιζόμενες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87)
  • Αποδεικτικό χρήσης της έκτασης προ του 1975

2) Εάν αιτηθούν τη χρήση (έγκριση επέμβασης), τότε θα χρειαστεί να υποβάλλεις στο Δασαρχείο:

  • Αίτηση χρήσης (έγκριση επέμβασης)
  • Τοπογραφικό διάγραμμα με συντεταγμένες κορυφών, βασιζόμενες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87)

Από τα ανωτέρω, και παρά τα κινδυνολογικά δημοσιεύματα,  προκύπτει ότι όλες οι αιτήσεις είναι ατελώς, δηλαδή χωρίς κόστος για τους αγρότες, και ότι διασφαλίζονται όλες οι επιδοτήσεις, δηλαδή υποστηρίζεται ο αγροτικός κόσμος και το περιβάλλον και αποκαθίσταται η κανονικότητα.

Την τελευταία ώρα οι διασταυρώσεις δασικών χαρτών με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ

Λίγο πριν τη λήξη της προθεσμίας στις 27 Ιουλίου, ξεκινούν οι διασταυρώσεις των δασικών χαρτών με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ των παραγωγών, με νέα υπουργική απόφαση, την ώρα που κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι από το καθεστώς των άμεσων ενισχύσεων περί τους 130.000 αγρότες.

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας Agrenda, τα στοιχεία των παραπάνω παραγωγών που υπέβαλαν δήλωση ΟΣ∆Ε 2017 δεν κουµπώνουν µε τους δασικούς χάρτες και τα όσα προβλέπονται στους αντίστοιχους νόµους 4462/2017 και 4467/2017.

Η νέα απόφαση αφορά στις περιοχές στις οποίες έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες, στους οποίους οι εκτάσεις εμφαίνονται ως «δασικές ή χορτολιβαδικές στην παλαιότερη αεροφωτογράφιση» και «άλλης μορφής στην πλέον πρόσφατη αεροφωτογράφιση» (ΔΑ ή ΧΑ) στον πρωτεύοντα χαρακτηρισμό και ως αναδασωτέες (ΑΝ) στον πρωτεύοντα χαρακτηρισμό και ταυτόχρονα ως «δασικές ή χορτολιβαδικές στην παλαιότερη αεροφωτογράφιση» και «άλλης μορφής στην πλέον πρόσφατη αεροφωτογράφιση» (ΔΑ ή ΧΑ) στον δευτερεύοντα χαρακτηρισμό.

Στο πλαίσιο ελέγχου και ενημέρωσης των κατόχων εκτάσεων η Διεύθυνση Δασικών Έργων και Υποδομών της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος θα δώσε στον ΟΠΕΚΕΠΕ το ψηφιακό περίγραμμα των δασικού εν γένει χαρακτήρα εκτάσεων για τις περιοχές στις οποίες αναρτήθηκαν δασικοί χάρτες.

Εν συνεχεία ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα αποστείλει στη Διεύθυνση Δασικών Έργων και Υποδομών της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος και στην ΕΚΧΑ Α.Ε. το γεωχωρικό περίγραμμα του συνόλου των εκτάσεων που έχουν δηλωθεί με Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) στο (ΟΣΔΕ) το τρέχον (2017) και ενοποιημένο για τα τρία τελευταία έτη (2014-2015-2016), όπως τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από το Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων (LPIS) του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, θα ενημερώσει τους δικαιούχους που έχουν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ), οι οποίοι εμφαίνονται να εμπίπτουν, σύμφωνα με το αρχείο της Διεύθυνσης Δασικών Έργων και Υποδομών της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος, στις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας, με οποιονδήποτε χαρακτηρισμό, να απευθυνθούν στα Σημεία Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών (ΣΥΑΔΧ) ή τη Δασική Υπηρεσία προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν,

Σύμφωνα με την απόφαση ισχύουν τα εξής:

Άρθρο 1

Η παρούσα κοινή υπουργική απόφαση αφορά στις περιοχές στις οποίες έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες, στους οποίους οι εκτάσεις εμφαίνονται:

α. ως «δασικές ή χορτολιβαδικές στην παλαιότερη αεροφωτογράφιση» και «άλλης μορφής στην πλέον πρόσφατη αεροφωτογράφιση» (ΔΑ ή ΧΑ) στον πρωτεύοντα χαρακτηρισμό και

β. ως αναδασωτέες (ΑΝ) στον πρωτεύοντα χαρακτηρισμό και ταυτόχρονα ως «δασικές ή χορτολιβαδικές στην παλαιότερη αεροφωτογράφιση» και «άλλης μορφής στην πλέον πρόσφατη αεροφωτογράφιση» (ΔΑ ή ΧΑ) στον δευτερεύοντα χαρακτηρισμό.

Άρθρο 2

Στο πλαίσιο ελέγχου και ενημέρωσης των κατόχων εκτάσεων των παρ. 5-14 του άρθρου 47 και του άρθρου 47Β του ν. 998/1979 όπως ισχύει, η Διεύθυνση Δασικών Έργων και Υποδομών της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος χορηγεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ το ψηφιακό περίγραμμα των δασικού εν γένει χαρακτήρα εκτάσεων για τις περιοχές στις οποίες αναρτήθηκαν δασικοί χάρτες. Εν συνεχεία ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποστέλλει στην Διεύθυνση Δασικών Έργων και Υποδομών της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος και στην ΕΚΧΑ Α.Ε. το γεωχωρικό περίγραμμα του συνόλου των εκτάσεων που έχουν δηλωθεί με Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) στο (ΟΣΔΕ) α) το τρέχον (2017) και β) ενοποιημένο για τα τρία τελευταία έτη (2014-2015-2016), όπως τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από το Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων (LPIS) του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Άρθρο 3

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ενημερώνει με κάθε πρόσφορο μέσο τους δικαιούχους που έχουν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ), οι οποίοι εμφαίνονται να εμπίπτουν, σύμφωνα με το αρχείο της Διεύθυνσης Δασικών Έργων και Υποδομών της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος, στις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας, με οποιονδήποτε χαρακτηρισμό, να απευθυνθούν στα Σημεία Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών (ΣΥΑΔΧ) ή τη Δασική Υπηρεσία προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν, κατά τα οριζόμενα στο νόμο.

Άρθρο 4

Για την εφαρμογή των άρθρων 47 (παρ. 5-14) ή 47Β του ν. 998/1979 όπως ισχύει, εν σχέση με τον αποδιδόμενο χαρακτηρισμό των εκτάσεων στο δασικό χάρτη σύμφωνα με το άρθρο 1 της παρούσας, συντάσσεται από τους αιτούντες εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα της  έκτασης αυτής με συντεταγμένες κορυφών βασισμένες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς ΕΓΣΑ 87, στο οποίο αποτυπώνεται η θέση, τα όρια και το εμβαδόν της έκτασης.

Άρθρο 5

Η ΕΚΧΑ δημιουργεί εφαρμογή, στην οποία έχει πρόσβαση η Δασική Υπηρεσία, προκειμένου η τελευταία να διαπιστώνει μέσω της εφαρμογής αυτής εάν το, κατά το άρθρο 4 της παρούσας, εξαρτημένο τοπογραφικό που προσκομίζεται και αφορά στην έκταση για υπαγωγή αυτής στα άρθρα 47 (παρ. 5-14) ή 47Β του ν. 998/1979 όπως ισχύει, περιέχεται εντός του ευρύτερου γεωχωρικού περιγράμματος των εκτάσεων που έχουν ενταχθεί στο ΟΣΔΕ, τόσο κατά το τρέχον έτος όσο και σε ένα τουλάχιστον έτος εκ της τελευταίας τριετίας (2014-2015-2016), κατά την έννοια της παραγράφου 10 του άρθρου 17 του ν. 3889/2010.

Το διαβιβαστικό με το οποίο αποστέλλονται, σύμφωνα με το ανωτέρω άρθρο 2 της παρούσας, τα γεωχωρικά στοιχεία του ΟΣΔΕ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, συνιστά την απαιτούμενη βεβαίωση, που αφορά συνολικά στις εκτάσεις που έχουν δηλωθεί με Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) στο ΟΣΔΕ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024