Στη Βουλή των Εφήβων η 17χρονη , Ελπίδα Παπαδοπούλου

Ξεχωριστή εμπειρία για την μαθήτρια του Λυκείου Καρπενησίου, Ελπίδα Παπαδοπούλου, που εκπροσώπησε τον νομό Ευρυτανίας στις εργασίες της ΚΒ΄ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων. Ο ρόλος της ήταν ενεργός, καθώς παρουσίασε τις ιδέες της για το περιβάλλον και ήταν μία μεταξύ των 300 Έφηβων Βουλευτών που συμμετείχαν στην εφετινή Σύνοδο, που διεξήχθη από τις 6 […]

17 Ιουλίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Ξεχωριστή εμπειρία για την μαθήτρια του Λυκείου Καρπενησίου, Ελπίδα Παπαδοπούλου, που εκπροσώπησε τον νομό Ευρυτανίας στις εργασίες της ΚΒ΄ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων.

Ο ρόλος της ήταν ενεργός, καθώς παρουσίασε τις ιδέες της για το περιβάλλον και ήταν μία μεταξύ των 300 Έφηβων Βουλευτών που συμμετείχαν στην εφετινή Σύνοδο, που διεξήχθη από τις 6 έως τις 10 Ιουλίου.

Την τελευταία ημέρα οι έφηβοι βουλευτές συγκροτημένοι σε ομάδες, οι οποίες λειτούργησαν το προηγούμενο διάστημα, προσήλθαν στην αίθουσα της Ολομέλειας προκειμένου να καταθέσουν τα συμπεράσματα που προέκυψαν μέσα από τις συζητήσεις πάνω στις έξι θεματικές ενότητες με τις οποίες ασχολήθηκαν.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η 17χρονη Ελπίδα Παπαδοπούλου, «μέσα από βιωματικά εργαστήρια και συζητήσεις με ειδικούς η κάθε ομάδα προβληματιζόταν για το θέμα και έγινε προσπάθεια να προτείνουμε εμείς οι μαθητές ιδέες οι οποίες θα αμβλύνουν ή έστω θα μειώσουν το πρόβλημα. Ήταν μοναδικό το γεγονός ότι δόθηκε η δυνατότητα να εκφράσουμε τους προβληματισμούς μας στο βωμό της δημοκρατίας».

Η μαθήτρια του ΓΕΛ, μάλιστα, είχε την ευκαιρία να ανέβει στο βήμα της Ολομέλειας και να αναπτύξει εισήγηση με θέμα το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. «Αυτό που θα θυμάμαι πάντα είναι ότι είχα την ευκαιρία να εκπροσωπώ την ομάδα μου στο βήμα, παρουσιάζοντας στην ολομέλεια της βουλής τα θέματα με τα οποία ασχοληθήκαμε», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Η Ελπίδα περιέγραψε με μελανά χρώματα την καταστροφή που έχει προκαλέσει η ανθρώπινη δραστηριότητα στο περιβάλλον, υπογράμμισε δε ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για τη νέα γενιά και η τεχνολογία μπορεί να γίνει σύμμαχος στην προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως η διάδοση της χρήσης των φωτοβολταϊκών συστημάτων και των ανεμογεννητριών. Μίλησε, ακόμα, για εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας και την ανάγκη για εντατικοποίηση της ανακύκλωσης.

Οφείλουμε να κινητοποιηθούμε, αρχικά σε προσωπικό και στη συνέχεια σε συλλογικό επίπεδο, ανέφερε μεταξύ άλλων. «Πρέπει να κατανοήσουμε την αναγκαιότητα προστασίας του περιβάλλοντος ως ένα καθολικό πρόβλημα και να προβούμε σε δράσεις (…)», επεσήμανε και ολοκλήρωσε την ομιλία της υπεραμυνόμενη του δικαιώματος «…των επόμενων γενιών να ζουν σε ένα καθαρότερο φυσικό περιβάλλον».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024