Draghi: Η έξοδος στις αγορές θα πρέπει να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής

Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα πρέπει να γίνει ώστε να υπάρχει διάρκεια και θα πρέπει να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της τράπεζας. “Η δραστηριότητα όσον αφορά τις εκδόσεις χρέους θα πρέπει να είναι […]

20 Ιουλίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα πρέπει να γίνει ώστε να υπάρχει διάρκεια και θα πρέπει να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της τράπεζας.

“Η δραστηριότητα όσον αφορά τις εκδόσεις χρέους θα πρέπει να είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής όπου θα υπάρχει η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος και η επιστροφή [της Ελλάδας στις αγορές] θα πρέπει να είναι με μόνιμο τρόπο”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

“Άρα είναι πρόωρο να μιλάμε για άλλα θέματα”, πρόσθεσε απαντώντας σε ερώτηση για το αν τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της τράπεζας.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε παράλληλα ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και η αξιοπιστία είναι κρίσιμης σημασίας για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη.

“Η ορθή εφαρμογή του προγράμματος και η αξιοπιστία έχουν ιδιαίτερη σημασία για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και πρέπει να σημειώσουμε ότι η εθνική κεντρική τράπεζα έχει εκφράσει κάποια ανησυχία… αν και υπήρξε σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες”, δήλωσε.

Ίσως το Φθινόπωρο η συζήτηση για αλλαγές στη νομισματική πολιτική

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ διεμήνυσε ταυτόχρονα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν σχεδιάζει να τροποποιήσει την πολιτική της τους επόμενους μήνες, εξηγώντας ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει δει ακόμα πειστικά στοιχεία πως ο υποκείμενος πληθωρισμός μπορεί να κινηθεί σε ανοδικό έδαφος.

“Ο πληθωρισμός δεν είναι εκεί που θα θέλαμε”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου. “Πρέπει να επιμένουμε και να έχουμε υπομονή, δεν έχουμε φτάσει εκεί ακόμα”, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε εξάλλου ότι οι αξιωματούχοι συμφώνησαν ομόφωνα να μην υπάρξουν αλλαγές στο guidance και να μην υπάρξει κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία όσον αφορά την διεξαγωγή της συζήτησης για τυχόν αλλαγές στην πολιτική της τράπεζας, εκτιμώντας ότι η συζήτηση θα μπορούσε να γίνει το Φθινόπωρο.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε εξάλλου την εμπιστοσύνη του στα μέτρα της κεντρικής τράπεζας, σημειώνοντας ότι τα μέτρα νομισματικής πολιτικής συνεχίζουν να διασφαλίζουν τις πολύ υποστηρικτικές χρηματοοικονομικές συνθήκες που είναι αναγκαίες για την επιστροφή του πληθωρισμού σε επίπεδα χαμηλότερα, αλλά κοντά στο 2%.

Εμφανίστηκε παράλληλα αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας, σημειώνοντας ότι “οι εισερχόμενες πληροφορίες επιβεβαιώνουν την συνεχιζόμενη ενίσχυση της οικονομικής επέκτασης στην Ευρωζώνη, η οποία διευρύνεται σε κλάδους και περιοχές”.

Αμετάβλητα τα επιτόκια, παραμένει στα €60 δισ. το QE

Η ΕΚΤ διατήρησε σήμερα αμετάβλητη την πολιτική της, με τα βασικά της επιτόκια να παραμένουν στα ιστορικά τους χαμηλά και το πρόγραμμα αγορών ομολόγων στα 60 δισ. ευρώ το μήνα.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Το Διοικητικό Συμβούλιο επανέλαβε ταυτόχρονα ότι αναμένει πως “τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού”.

Όσον αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την πρόθεσή του να συνεχίσει τη διενέργεια καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού, οι οποίες ανέρχονται επί του παρόντος σε 60 δισεκ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2017 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί, και πάντως έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή του για τον πληθωρισμό.

Οι καθαρές αγορές πραγματοποιούνται παράλληλα με την επανεπένδυση ποσών από την εξόφληση τίτλων που έχουν αποκτηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) κατά τη λήξη τους. Εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

26 Σεπτεμβρίου 2023