Ανάρπαστα φέτος στις ξένες αγορές τα λιγοστά κελυφωτά φιστίκια

Με θετικούς οιωνούς για τις τιµές παραγωγού ξεκίνησε η συγκοµιδή κελυφωτού φιστικιού στη χώρα µας. Με τα έως τώρα δεδοµένα προκύπτει ότι η υπάρχουσα σοδειά θα πληρωθεί ακριβά για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον, είναι σηµαντικά µειωµένη η εγχώρια παραγωγή την ώρα που η ζήτηση από τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ιταλίας παραµένει σε […]

30 Αυγούστου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Με θετικούς οιωνούς για τις τιµές παραγωγού ξεκίνησε η συγκοµιδή κελυφωτού φιστικιού στη χώρα µας. Με τα έως τώρα δεδοµένα προκύπτει ότι η υπάρχουσα σοδειά θα πληρωθεί ακριβά για δύο κυρίως λόγους:

Πρώτον, είναι σηµαντικά µειωµένη η εγχώρια παραγωγή την ώρα που η ζήτηση από τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ιταλίας παραµένει σε υψηλά επίπεδα, καθώς το φιστίκι χρησιµοποιείται πολύ στη ζαχαροπλαστική.

∆εύτερον, µειώσεις στην παραγωγή αναµένουν και οι βασικοί ανταγωνιστές µας, δηλαδή Τουρκία και ΗΠΑ. Ενώ, στο Ιράν αν και προβλέπεται ότι θα έχει µια παραγωγική χρονιά, το προϊόν του θα αργήσει να φτάσει στην Ευρώπη, καθώς εντοπίζονται ποιοτικά θέµατα.

Συγκεκριµένα, στις αρχές Αυγούστου εντοπίστηκε σαλµονέλα σε φορτία φιστικιών µε κέλυφος προέλευσης Ιράν συνολικού βάρους 24.000 κιλών στον Πειραιά και οι αρχές προχώρησαν στην απαγόρευση εισαγωγής τους.

Μείον 13% διεθνώς

Συνολικά, αναµένεται πτώση κατά 13% στη διεθνή παραγωγή φιστικιού στους 613.235 τόνους έναντι των 703.700 τόνων που ήταν πέρσι, σύµφωνα µε τα στοιχεία που παρουσίασε ο ∆ιεθνής Οργανισµός ξηρών καρπών και αποξηραµένων φρούτων (INC) στο συνέδριο που πραγµατοποιήθηκε στην πόλη Τσενάι της Ινδίας το διάστηµα από 19-21 Μαΐου 2017.

Αύξηση φυτεύσεων κάθε χρόνο

Το πρώτο χέρι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και ήδη έχει ξεκινήσει το δεύτερο σε Αίγινα, Φθιώτιδα, Στεφανοβίκειο Βόλου µέχρι και τη Νίκαια της Λάρισας. Στις τελευταίες περιοχές η καλλιέργεια φιστικιού γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη καθώς φυτεύονται περίπου από 30.000-40.000 δέντρα κάθε.

«Η παραγωγή αναµένεται να είναι µειωµένη από 50%-60% σε σχέση µε πέρσι λόγω του καιρού (αρρώστιες λόγω βροχών, παγετός άνοιξης και καύσωνας στις αρχές καλοκαιριού», σηµειώνει ο Χρήστος Κουκουτσέλος, πρόεδρος του Α.Σ. Στεφανοβικείου Μαγνησίας και προσθέτει ότι «στην περιοχή µας τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια αναπτύσσεται διαρκώς, καθώς κάθε χρόνο φυτεύονται µε φιστικιές 200-350 στρέµµατα».

Για τη δυσκολότερη σεζόν των τελευταίων χρόνων στο φιστίκι λόγω του καιρού, έκανε λόγω ο Μάκης Μπούργος από τον Α.Σ. Φιστικοπαραγωγών Μάκρης Φθιώτιδας. «Ο καύσωνας αφυδάτωσε εν µέρει τους καρπούς και από την πλευρά που τα έβλεπε ο ήλιος κάηκε η ψίχα. Ποτίζουµε συνεχώς για να στηρίξουµε τα δέντρα», αναφέρει ο ίδιος. Το πρόβληµα µε τον καύσωνα επιβεβαιώνει και ο παραγωγός Γιώργος Θυµογιάννης που καλλιεργεί 230 στρέµµατα στη Λαµία και έχει βάλει και δοκιµαστικά 10 στρέµµατα µε πεκάν. Όσον αφορά τις φετινές τιµές ο ίδιος τονίζει ότι συνήθως τον Οκτώβριο µετά και την έκθεση τροφίµων και ποτών Anuga στη Γερµανία ανακοινώνονται επίσηµα.  «Με δεδοµένη τη µείωση παραγωγής σε Αµερική και Τουρκία, περιµένουµε κάτι καλύτερο στις τιµές από πέρσι που ήταν γύρω από τα 7-7,50 ευρώ το κιλό για το ανοικτό και στα 5,50-6,50 για το κλειστό», σηµειώνει ο παραγωγός από τη Λαµία.

Τέλος, από την πλευρά του ο παραγωγός Σωτήρης Κουσκουρίδας από το Στεφανοβίκειο που στέλνει µέρος της παραγωγής του σε Κύπρο, Πολωνία, Βέλγιο και Γερµανία παρατηρεί ότι: «περιµέναµε τη µείωση στην παραγωγή αλλά δεν βοήθησε και ο καιρός φέτος. ∆εν έχουµε θέµατα ποιότητα αλλά προώθησης του προϊόντος στο εξωτερικό. Πρέπει να ανοιχτούµε έξω όχι µόνο για να πετυχαίνουµε καλύτερες τιµές αλλά και γιατί η εγχώρια αγορά και η διάθεση µέσω εµπόρων αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

11 Ιουλίου 2024