Αύγουστος στην επτάπυλη και επτάλοφη Θήβα

Θήβα, πόλη  πανάρχαια  και  σεβαστή  στην ιστορία και την παράδοση, γενέτειρα του μυθικού  Ηρακλή,  του  Διόνυσου,  του στρατηγού  Επαμεινώνδα, του  ποιητή Πίνδαρου, της Αντιγόνης & του Οιδίποδα, κάθε  χρόνο  στις  23  Αυγούστου (εννιάμερα  της  Παναγίας)  διεξάγεται εμποροπανήγυρη, παράλληλα  με  την πανήγυρη του Μητροπολιτικού Ναού της πόλης των Θηβών, που είναι αφιερωμένος στην Παναγία και η […]

8 Αυγούστου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Θήβα, πόλη  πανάρχαια  και  σεβαστή  στην ιστορία και την παράδοση, γενέτειρα του μυθικού  Ηρακλή,  του  Διόνυσου,  του στρατηγού  Επαμεινώνδα, του  ποιητή Πίνδαρου, της Αντιγόνης & του Οιδίποδα, κάθε  χρόνο  στις  23  Αυγούστου (εννιάμερα  της  Παναγίας)  διεξάγεται εμποροπανήγυρη, παράλληλα  με  την πανήγυρη του Μητροπολιτικού Ναού της πόλης των Θηβών, που είναι αφιερωμένος στην Παναγία και η οποία διαρκεί μέχρι τις 29 Αυγούστου.

Εκείνες  τις  μέρες  η  πόλη  της  Θήβας  σφύζει  από  ζωή!  Εκατοντάδες έμποροι  στήνουν  τις  πραμάτειες  τους  (είδη  ένδυσης -υπόδησης, κοσμήματα, είδη οικιακής χρήσης, κουδούνια και παραδοσιακά είδη δώρων, βιβλία κ.λ.π.) στα παραπήγματα που κατασκευάζει ο Δήμος και χιλιάδες δημότες και επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να βρουν προϊόντα σε πολύ καλές τιμές! Φέτος  η  εμποροπανήγυρη  διεξάγεται στην περιοχή  των  Αγ. Θεοδώρων Θήβας.

Το έθιμο της γουρουνοπούλας

Ένα  έθιμο  που  συνδυάζεται  με  την εμποροπανήγυρη και έχει ριζώσει σ’ αυτόν τον τόπο είναι και η σουβλιστή Γουρουνοπούλα! Οι  σούβλες  σε  εστιατόρια  και  ταβέρνες «παίρνουν φωτιά» από το πρωί μέχρι το βράδυ με  ντόπιο γουρουνόπουλο,  αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομικής ταυτότητας του τόπου. Ο Δήμος Θηβαίων σας προσκαλεί σ’ένα πολιτιστικό και γαστρονομικό ταξίδι στα μέσα του Αυγούστου!

Πινδάρεια

Παράλληλα  πραγματοποιείται  και  η έναρξη  των  καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων   «ΠΙΝΔΑΡΕΙΑ», που περιλαμβάνουν καθημερινά παραστάσεις με παραδοσιακούς χορούς, θέατρο, τραγούδι και γενικά πολιτιστικά δρώμενα, κυρίως στην κεντρική πλατεία της πόλης των Θηβών και στο υπαίθριο θέατρο Μοσχοποδίου.

Τέλος, μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψη σας στη Θήβα :

Mε  μία ξενάγηση  στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών, το  οποίο  διαθέτει εκθεσιακό χώρο εμβαδού 1.000 τ.μ. και στεγάζει πλήθος αντικειμένων, αντιπροσωπευτικών     των χιλιετιών   της   συνεχούς ανθρώπινης  δραστηριότητας στη  Βοιωτία. Η έκθεση διαρθρώνεται  σε  συνολικά δεκαοκτώ  ενότητες,  έντεκα  από  τις  οποίες  ακολουθούν χρονολογική σειρά από την Παλαιολιθική περίοδο έως και την ίδρυση  του  νέου  Ελληνικού  κράτους  και  παρουσιάζεται διαχρονικά  ο  πολιτισμός,  η  καθημερινή  ζωή,  η  πολιτική  και κοινωνική  εξέλιξη  στη  Βοιωτία.  Σε  εξειδικευμένες  ενότητες παρουσιάζεται η ιστορία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών και των πρώτων αρχαιολογικών ερευνών στην περιοχή, οι μύθοι που σχετίζονται  με  τη  Βοιωτία  και  η  πνευματική  ακτινοβολία  της Βοιωτίας από την αρχαιότητα έως και τη σύγχρονη εποχή, με ιδιαίτερη  αναφορά  στις  τραγωδίες  του  θηβαϊκού  μυθολογικού κύκλου.

Ο Δήμος Θηβαίων σας προσκαλεί σ’ ένα πολιτιστικό και γαστρονομικό ταξίδι στα μέσα του Αυγούστου!

Με  μία βόλτα  ή διαμονή     στους παραλιακούς οικισμούς  του  Δήμου, που βρέχονται από τη θάλασσα      του Κορινθιακού  κόλπου. Ο Άγιος Βασιλείος, το Καλαμάκι, η Λιβαδόστρα, ο Άγιος Νικολάος, η  Αλυκή,  ο  Άγιος  Ιωάννης  και  το  Σαράντι, θα  σας  μείνουν αξέχαστοι! Αξίζει να κολυμπήστε στα κρυστάλλινα νερά τους και να κλείσετε ευχάριστα τις Αυγουστιάτικες διακοπές σας!

Πληροφορίες: Η Θήβα απέχει από την Αθήνα μόλις 71 χλμ, από την Χαλκίδα 36 χλμ και από την Λαμία129 χλμ.

Από την Αθήνα ακολουθείτε την Νέα Εθνική Οδό και στρίβεται είτε στην πρώτη έξοδο δεξιά για «Θήβα-Νοσοκομείο Θήβας», είτε στην αμέσως επόμενη για Θήβα.

Από τηΧαλκίδα είτε ακολουθείτε την οδό Χαλκίδα –Σχηματάρι και μετά για Λαμία μέσω Νέας Εθνικής Οδού,  είτε μέσω Ριτσώνας (Χαλκίδα-Ριτσώνα-Θήβα).

Από τη Λαμία ακολουθείτε την Νέα Εθνική Οδό προς Αθήνα, έξοδος Θήβα.

Τηλ. Δήμου Θηβαίων: 2262350600, 601, 652, 627 Πληροφορίες

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

23 Μαΐου 2024