“Καταργήστε τώρα τον ΕΦΚ – Το ελληνικό αμπέλι θα καταρρεύσει”

Στο συμπέρασμα ότι, εάν δεν καταργηθεί ο ΕΦΚ στο κρασί τώρα και όχι μέχρι το τέλος του χρόνου, ο κλάδος της αμπελοοινικής οικονομίας της χώρας θα καταρρεύσει οριστικά και αμετάκλητα, οδηγείται η Κεντρική Συνεταιριστική Οργάνωση Αμπελοοινικών Προϊόντων. Όπως υποστηρίζει η Ένωση, θα πληγεί ο αμπελουργικός κόσμος της Ελλάδας, και οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί της χώρας, που […]

30 Αυγούστου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Στο συμπέρασμα ότι, εάν δεν καταργηθεί ο ΕΦΚ στο κρασί τώρα και όχι μέχρι το τέλος του χρόνου, ο κλάδος της αμπελοοινικής οικονομίας της χώρας θα καταρρεύσει οριστικά και αμετάκλητα, οδηγείται η Κεντρική Συνεταιριστική Οργάνωση Αμπελοοινικών Προϊόντων.

Όπως υποστηρίζει η Ένωση, θα πληγεί ο αμπελουργικός κόσμος της Ελλάδας, και οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί της χώρας, που συνεχίζουν να λειτουργούν έξω απ΄τα κυκλώματα της παραβατικότητας και της παρανομίας, που έχουν γίνει πλέον καθεστώς στην αμπελοοινική αγορά.

Σημειώνεται ότι στις 25 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση της ΚΕΟΣΟΕ και, όπως αναφέρεται, αυτό το συμπέρασμα αποτυπώνει ανάγλυφα τη θλιβερή πραγματικότητα, μακριά από πολιτικαντισμούς, λαϊκισμούς και μεγαλοστομίες.

“Ή μηδενίζεται σήμερα ο ΕΦΚ στο κρασί ή αφανίζεται αύριο η ελληνική αμπελουργία”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ, Χρήστος Γ. Μάρκου, μετά το τέλος της σύσκεψης.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΕΟΣΟΕ

Σε ψήφισμα, που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, αναφέρεται – μεταξύ άλλων – ότι:

“Οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί της χώρας διαπίστωσαν ότι σήμερα επικρατούν οι πλέον στρεβλές και άναρχες συνθήκες στην ιστορία της εσωτερικής αμπελοοινικής αγοράς, οι οποίες έχουν ήδη δραματικές επιπτώσεις στη βιωσιμότητα πολλών οινοποιείων, κυρίως συνεταιριστικών, αφού:

  • παρατηρείται ότι τα παράνομα οινοποιεία που παραλαμβάνουν και διακινούν οίνους χωρίς παραστατικά έχουν αυξηθεί και ότι η παραβατική μεθοδολογία τους, είναι περισσότερο οργανωμένη το δεύτερο χρόνο επιβολής του ΕΦΚ στο κρασί • τα αποθέματα αρκετών συνεταιριστικών οινοποιείων είναι υψηλά ως αποτέλεσμα της εμπορικής τους δυσπραγίας, δεδομένου ότι δεν μπορούν να ανταγωνισθούν τους παράνομα διακινούμενους οίνους από οινοποιεία που τους διαθέτουν σχεδόν στη μισή τιμή
  • το νέο φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς των αγροτών καθιστά ευάλωτους τους αμπελουργούς έναντι των παράνομων κυκλωμάτων, τα οποία επιζητούν να προμηθευτούν την σταφυλική παραγωγή χωρίς φορολογικά παραστατικά.

Ο συνδυασμός των ανωτέρω παραγόντων πλήττει πλέον εξοντωτικά τα συνεταιριστικά οινοποιεία, τα οποία εξάντλησαν τα περιθώρια επιβίωσής τους, αφού πλέον δε μπορούν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά εξαιτίας της καθιέρωσης του παράνομου εμπορίου οίνου, ως κύριας μεθόδου συναλλαγών στην αμπελοοινική αγορά”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024