Νέες επενδύσεις από μεγάλους ομίλους επιχειρήσεων

Πολλές επενδύσεις αφορούν τη δημιουργία βιομηχανικών εγκαταστάσεων, προκειμένου οι επιχειρήσεις να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στις διεθνείς αγορές. Ύστερα από μια πικρή και άνυδρη διετία, οι επιχειρήσεις ανασυντάσσονται αφήνοντας πίσω το Grexit και την πολιτική αστάθεια. Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και η εξασφάλιση της δόσης των 8,8 δισ. ευρώ στις 15 Ιουνίου 2017, αλλά […]

15 Αυγούστου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Πολλές επενδύσεις αφορούν τη δημιουργία βιομηχανικών εγκαταστάσεων, προκειμένου οι επιχειρήσεις να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στις διεθνείς αγορές.

Ύστερα από μια πικρή και άνυδρη διετία, οι επιχειρήσεις ανασυντάσσονται αφήνοντας πίσω το Grexit και την πολιτική αστάθεια. Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και η εξασφάλιση της δόσης των 8,8 δισ. ευρώ στις 15 Ιουνίου 2017, αλλά και η έκδοση του 5ετούς ομολόγου στις 26 Ιουλίου 2017, επανέφεραν μία σχετική ηρεμία στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας.

Όπως δηλώνουν πρόεδροι μεγάλων εισηγμένων ομίλων «ήταν μία δύσκολη στιγμή να κλείνεις διεθνείς συμφωνίες και από τη μία ώρα που διαρκούσε η συνάντηση με τον ξένο πελάτη, τα 50 λεπτά να αφιερώνονται στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της Ελλάδας και στο αν έχει απομακρυνθεί το επενδυτικό ρίσκο της χώρας». Διατηρώντας χαμηλούς τόνους, αυτό το καλοκαίρι μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας προωθούν αθόρυβα τα επενδυτικά τους σχέδια, προσπαθώντας να κερδίσουν τον χαμένο χρόνο των μνημονίων.

Για το τελευταίο τετράμηνο της χρονιάς (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2017) που υπολείπεται, αρκετές εισηγμένες αναμένεται να υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια που θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ και αποτελούν την έναρξη πολυετών επενδύσεων με ορίζοντα το 2021.

Οι επενδύσεις περιλαμβάνουν τη δημιουργία βιομηχανικών εγκαταστάσεων, προκειμένου οι επιχειρήσεις να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στις διεθνείς αγορές, αλλά και να πετύχουν τη διείσδυση σε νέες χώρες. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται και επιχειρήσεις που έχουν την παραγωγική τους δραστηριότητα στην Στερεά Ελλάδα.

Οι επενδυτικές κινήσεις που είναι σε εξέλιξη μέχρι και το τέλος του 2017, είναι οι εξής:

  • Ο όμιλος Jumbo προετοιμάζεται για το άνοιγμα ενός νέου καταστήματος στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ επεξεργάζεται το άνοιγμα καταστημάτων σε νησιωτικές περιοχές, όπως η Μυτιλήνη και η Αίγινα. Ταυτόχρονα, μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο, θα λειτουργήσουν ακόμη δύο καταστήματα στη Ρουμανία, ενώ ετοιμάζεται και η είσοδος του ομίλου στη Βοσνία.
  • Ο όμιλος Σαράντη διευρύνει την παρουσία του στην Πορτογαλία με την είσοδο των προϊόντων της στη μεγαλύτερη πορτογαλική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Sanoe, που ελέγχει το 52% του πορτογαλικού λιανεμπορίου. Επίσης, η διοίκηση του ομίλου Σαράντη εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς επιχείρησης, ενώ οι επενδύσεις θα προσεγγίσουν τα 8 εκατ. ευρώ το β΄ εξάμηνο του 2017 και ολόκληρο το 2018.
  • Ο όμιλος Nexans –θυγατρική του γαλλικού ομίλου Alcatel– ολοκληρώνει το προσεχές φθινόπωρο επένδυση 3 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο της Αγίας Μαρίνας Φθιώτιδας, που θα αφορά νέα γραμμή παραγωγής καλωδίων για την αγορά της Γερμανίας.
  • Ο όμιλος ΟΤΕ υλοποιεί φέτος ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 700 εκατ. μέχρι τα μέσα του 2018 με επίκεντρο τα δίκτυα νέας γενιάς, τις οπτικές ίνες και το περιεχόμενο για τη συνδρομητική τηλεόραση. Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων θα διατεθεί για δίκτυα νέας γενιάς, VDSL και vectoring, καθώς και για την ενίσχυση του περιεχομένου της Cosmote TV.

Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι για να ωριμάσει μια επένδυση που αφορά βιομηχανική παραγωγή, απαιτούνται τουλάχιστον 12-18 μήνες, αφού, για παράδειγμα, η παραγγελία γραμμών παραγωγής χρειάζεται ακόμη και ένα χρόνο, ενώ η έναρξη της παραγωγής μπορεί να απαιτήσει από 4 έως 8 μήνες.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Παρουσίαση του εργοστασίου στα Οινόφυτα Βοιωτίας

Η εταιρία ΓΡ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΑΒΕΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. ανακοινώνει τα ακόλουθα: «Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2007, η παρουσίαση του εργοστασίου του Ομίλου Σαράντη στα Οινόφυτα Βοιωτίας προς το επενδυτικό κοινό καθώς και συνεργάτες της Εταιρείας. Η εκδήλωση περιέλαβε ξενάγηση στις παραγωγικές εγκαταστάσεις και το διανεμητικό κέντρο του Ομίλου από τον Group Supply Chain Director του Ομίλου, Κο Δημήτρη Παπανικολάου, τον Technical Director του εργοστασίου, Κο Ηλία Φιλίππου, καθώς και την Group Logistics & Supply Chain Projects Director, κα Κάτια Γεωργουλάκη. Την ξενάγηση ακολούθησε ενημέρωση σχετικά με τα αποτελέσματα εννεαμήνου 2007, απο τον Chief Financial Officer του Ομίλου, κο Κωνσταντίνο Ροζακέα. Συγκεκριμένα, μέσα σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 40.000 τ.μ. το εργοστάσιο και το διανεμητικό κέντρο καταλαμβάνουν έκταση 10.000 τ.μ. και 15.000 τ.μ. αντίστοιχα. Το εργοστάσιο των Οινοφύτων εξυπηρετεί όχι μόνο την αγορά της Ελλάδας αλλά και τις υπόλοιπες χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται ο Όμιλος. Παράλληλα, ο Όμιλος διαθέτει εργοστάσιο και στην Πολωνία η οποία εξυπηρετεί την τοπική αγορά αλλά και γειτονικές χώρες. Το εργοστάσιο λειτουργεί βάσει προηγμένων τεχνολογιών υποδομής κάνοντας χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και φυσικού αερίου, ενώ εφαρμόζει πλήρως την ισχύουσα νομοθεσία σε θέματα ποιότητας και ασφάλειας χρησιμοποιώντας τα πλέον σύγχρονα συστήματα. Σημειώνεται, ότι η παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου ανέρχεται φέτος σε 17 εκατ. τεμάχια στην κατηγορία των καλλυντικών και 20 εκατ. τεμάχια στην κατηγορία των προϊόντων οικιακής χρήσης. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι η μέση παραγωγική δυνατότητα ανέρχεται στα 70-75%, ενώ ο όγκος παραγωγής μπορεί να αυξηθεί, εως και 40 εκατ. τεμάχια για τα καλλυντικά, χωρίς σημαντική επένδυση λόγω της ευελιξίας που προσφέρουν τα προηγμένα συστήματα παραγωγής. Υπενθυμίζεται ότι στο χαρτοφυλάκιο των ιδιοπαραγόμενων προϊόντων του Ομίλου περιλαμβάνονται τα αρωματικά προϊόντα STR8, C-THRU, BU, MUSTANG, τα αντηλιακά προϊόντα CARROTEN, το σαμπουάν ORZENE καθώς και τα προϊόντα οικιακής χρήσης SANITAS, FINO, CAMEL, κ.α. Αξίζει να αναφερθεί ότι μέρος της στρατηγικής του Ομίλου είναι η περαιτέρω ενίσχυση στις αγορές που δραστηριοποιείται μέσω της ανάπτυξης των ιδιοπαραγόμενων προϊόντων του.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024