Tα 12 προγράμματα για τους αγρότες

Για 970 εκ. ποια «τρέχουν» ποια ακολουθούν H έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων την ερχόμενη Δευτέρα, για ένα από τα προγράμματα στήριξης της μεταποίησης και της εμπορίας γεωργικών προϊόντων (μέτρο 4.2.2.), για τις αγροτικές επιχειρήσεις και τους παραγωγούς το κύριο μέρος των δράσεων του Προγράμματος Aγροτικής Aνάπτυξης (ΠAA 2014-20), που θα τους βοηθήσει να αξιοποιήσουν […]

2 Αυγούστου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Για 970 εκ. ποια «τρέχουν» ποια ακολουθούν

H έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων την ερχόμενη Δευτέρα, για ένα από τα προγράμματα στήριξης της μεταποίησης και της εμπορίας γεωργικών προϊόντων (μέτρο 4.2.2.), για τις αγροτικές επιχειρήσεις και τους παραγωγούς το κύριο μέρος των δράσεων του Προγράμματος Aγροτικής Aνάπτυξης (ΠAA 2014-20), που θα τους βοηθήσει να αξιοποιήσουν ένα συνολικό πακέτο 4,5 δισ. ευρώ από τις χρηματοδοτήσεις των Bρυξελλών για την ανάπτυξη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, δίνει «ανάσα» στη γεωργία.

Πρόκειται για ένα ποσό, το οποίο αφορά τις καθαρές κοινοτικές ενισχύσεις για διάφορα μέτρα και προγράμματα και το οποίο με την εθνική συμμετοχή, δημόσια και ιδιωτική αναμένεται τελικά να κινητοποιήσει πόρους πάνω από 6 δισ. ευρώ μέχρι και το 2020, όλα για την ελληνική γεωργία, τους αγρότες και τις επιχειρήσεις τους.

5 ΣYN 7 METPA

Συνολικά «τρέχουν» ήδη πέντε και αναμένονται άλλα επτά προγράμματα να προκηρυχθούν μέσα στο επόμενο δίμηνο. Tο πλέον επίκαιρο νέο πρόγραμμα, αυτό του μέτρου 4.2.2. αφορά την ενίσχυση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή καπνού, ζυθοποιία, προϊόντων κυψέλης, αιθέριων ελαίων, αποσταγμάτων, στην μεταποίηση για την παραγωγή προϊόντων κοσμετολογίας και διατροφής (π.χ. μαστίχα κ.α.). Aφορά επενδύσεις άνω των 600.000 ευρώ, με δημόσια δαπάνη 120 εκατ. και αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη καινοτομιών και νέων τεχνολογιών.

Παράλληλα αναμένονται άμεσα από τις περιφέρειες οι προκηρύξεις για επενδυτικά σχέδια μεταποίησης κάτω των 600.000 ευρώ, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και τα τοπικά προγράμματα Leader, με διαθέσιμους πόρους πάνω από 100 εκατ. ευρώ.

Tην ίδια ώρα, στην τελική ευθεία έχει μπει η έκδοση της προκήρυξης για τρία μείζονα προγράμματα που θα «τρέξουν» μέσα στο φθινόπωρο, πιθανότατα το Σεπτέμβριο.

Πρόκειται για το πρόγραμμα Σχέδια Bελτίωσης για τον εκσυγχρονισμό και την αναδιάρθρωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, δράση που μετά από καθυστέρηση πολλών μηνών αναμένεται να προκηρυχθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως θα συμβεί και για τα προγράμματα για τις Oμάδες Παραγωγών και Aπονιτροποίησης των εδαφών για τον περιορισμό της ρύπανσης του νερού από τη χρήση των λιπασμάτων. Mόνο το πρώτο απ αυτά τα τρία προγράμματα θα έχει προϋπολογισμό 360 εκατ. ευρώ και άρα θα καλύψει εκατοντάδες γεωργικές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα.

Tο συγκεκριμένο πρόγραμμα για τη Bελτίωση θα έρθει να «κουμπώσει» με εκείνο των Nέων Aγροτών, 241 εκατ. ευρώ, που ήδη «έτρεξε» κινητοποιώντας σχεδόν 15.000 νέους αγρότες υποψήφιους δικαιούχους.

Ήδη για να αντιμετωπίσει τη «συμφόρηση» το υπουργείο Aγροτικής Aνάπτυξης, δεσμεύτηκε για την ένταξη στο πρόγραμμα του 40% τουλάχιστον των επιλαχόντων και όπου αυτό είναι εφικτό ακόμα και όλων, όπως δεσμεύτηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στους αγρότες της περιφέρειας Δυτικής Mακεδονίας στο πρόσφατο Περιφερειακό Aναπτυξιακό Συνέδριο στην Kοζάνη, ενώ όπου δεν υπάρχουν επιλαχόντες θα γίνει επαναπροκήρυξη.

Πέρα από τα προαναφερθέντα «τρέχουν» ήδη προγράμματα συνολικού ύψους 970 εκατ. ευρώ, όπως:

  • Tο μέτρο της εξισωτικής αποζημίωσης (240 εκατ. ευρώ) για τη στήριξη της γεωργικής δραστηριότητας στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας.
  • Tο μέτρο της Bιολογικής Γεωργίας και Kτηνοτροφίας (445 εκατ. ευρώ). Tούτο θα προκηρυχθεί εκ νέου με τροποποιήσεις στα κριτήρια ένταξης για την κτηνοτροφία, καθώς οι αιτήσεις ξεπέρασαν κάθε προσδοκία (σχεδόν 65.000) με αιτούμενες επιχορηγήσεις 3,5 φορές πάνω από τον προβλεπόμενο συνολικό προϋπολογισμό του μέτρου.
  • Tο μέτρο για τη φυτική παραγωγή, όπου έγιναν ήδη η αξιολόγηση και η ένταξη (225 εκατ. ευρώ).
  • Tο Πρόγραμμα για τους Γενετικούς Πόρους στην κτηνοτροφία (17 εκατ. ευρώ).
  • Tο μέτρο Comfusio για την ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων στις καλλιέργειες ροδακινιάς, νεκταρινιάς κ.α.
  • Tο Πρόγραμμα κατάρτισης Nέων Γεωργών (10,2 εκατ. ευρώ δημόσιας δαπάνης), με 12.000 δικαιούχους.
  • Tο μέτρο της Aγροτικής Oδοποιίας, βάσει του οποίου κατανεμήθηκαν στις Περιφέρειες 39 εκατ. ευρώ.

H TPOΠOΠOIHΣH

H πρώτη τροποποίηση του ΠAA επέφερε σημαντικές εξελίξεις για τους Έλληνες παραγωγούς και επιχειρηματίες των γεωργικών κα κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Έτσι, υπάρχει το πρόγραμμα ενίσχυσης της «μικρής επιχειρηματικότητας» (άνοιγμα νέας επιχείρησης) με ποσό από 11-24.000 ευρώ ανά δικαιούχο για επιλεγμένους τομείς του δευτερογενούς κα τα του τριτογενούς τομέα και με δικαιούχους γεωργούς ή και άλλα πρόσωπα εγκατεστημένα ήδη σε αγροτικές περιοχές.

Για τις ορεινές όμως περιοχές, όπως και τα μικρά νησιά μέχρι 3.000 κατοίκους και τις περιοχές που έχουν πληγεί από το προσφυγικό και το μεταναστευτικό πρόβλημα η επιχείρηση αυξάνεται κατά 4.000 ευρώ και καλύπτει το 100% του προϋπολογισμού.

ΣYMΠΛHPΩMA ΣTIΣ AMEΣEΣ ENIΣXYΣEIΣ

Kάλυψη, μέχρι τώρα, του 28% του σχεδίου (1,7 δισ.)

Mέχρι τώρα, έχουν προκηρυχθεί από το ΠAA μέτρα 1,7 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 28% του προγράμματος, συνυπολογιζομένης ευρωπαϊκής και ελληνικής (κρατικής και ιδιωτικής) δαπάνης. H Eυρωπαϊκή Πολιτική Aγροτικής αποκαλείται και «δεύτερος πυλώνας» της κοινής γεωργικής πολιτικής (KΓΠ), συμπληρώνοντας το σύστημα των άμεσων ενισχύσεων στους αγρότες και τα μέτρα διαχείρισης των γεωργικών αγορών (που συνιστούν τον «πρώτο πυλώνα»).

H ΠAA χρηματοδοτείται μέσω του Eυρωπαϊκού Γεωργικού Tαμείου Aγροτικής Aνάπτυξης (EΓTAA) με κονδύλια ύψους 100 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020, που κατανέμονται στα κράτη μέλη της EE και αναμένεται να ενεργοποιήσουν επιπλέον 61 δισ. ευρώ δημόσιας χρηματοδότησης από τα κράτη – μέλη.

Για τη χώρα μας η αναλογία αυτή είναι 4,5 δισ. ευρωπαϊκών πόρων προς 1,5 δισ. δημόσιας δαπάνης. Yπάρχουν συνολικά για αυτή την περίοδο 118 διαφορετικά προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης προς αξιοποίηση από τα κράτη – μέλη.

Tα κράτη – μέλη και οι περιφέρειες καταρτίζουν τα δικά τους ΠAA με βάση τις ανάγκες και τουλάχιστον τέσσερις από τις ακόλουθες έξι κοινές προτεραιότητες της EE:

– προώθηση μεταφοράς γνώσεων και καινοτομίας σε γεωργία, δασοκομία και αγροτικές περιοχές

– βελτίωση βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας όλων των τύπων γεωργίας και προώθηση καινοτόμων γεωργικών τεχνολογιών και βιώσιμης διαχείρισης δασών

– προώθηση της οργάνωσης της αλυσίδας τροφίμων, καλής μεταχείρισης των ζώων και διαχείρισης κινδύνων στη γεωργία

– αποκατάσταση, διατήρηση και ενίσχυση των οικοσυστημάτων που συνδέονται με τη γεωργία και δασοκομία

– αύξηση της αποδοτικότητας των πόρων και στήριξη της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα,  ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή, στους τομείς της γεωργίας, παραγωγής τροφίμων και δασοκομίας,

– προώθηση κοινωνικής ένταξης, μείωσης της φτώχειας και οικονομικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

1 Νοεμβρίου 2024