Μάρτιν Σουλτς: Αν εκλεγώ θα διακόψω τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ- Τουρκίας

Η κατηγορηματική δήλωση του υποψηφίου των σοσιαλδημοκρατών αποτυπώνει τις κακές σχέσεις Τουρκίας- Γερμανίας Ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σούλτς δήλωσε στη διάρκεια της αποψινής τηλεμαχίας του με τη συντηρητική καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ πως, αν εκλεγεί καγκελάριος της Γερμανίας, θα διακόψει τις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας με την ΕΕ. Το debate βρίσκεται σε εξέλιξη […]

3 Σεπτεμβρίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Η κατηγορηματική δήλωση του υποψηφίου των σοσιαλδημοκρατών αποτυπώνει τις κακές σχέσεις Τουρκίας- Γερμανίας

Ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σούλτς δήλωσε στη διάρκεια της αποψινής τηλεμαχίας του με τη συντηρητική καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ πως, αν εκλεγεί καγκελάριος της Γερμανίας, θα διακόψει τις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας με την ΕΕ.

Το debate βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 9.15 το βράδυ ώρα Ελλάδας και σύμφωνα με τις πρώτες εντυπώσεις, η κ. Μέρκελ ελίσσεται, ενώ πιο άμεσος στις απαντήσεις του έχει εμφανισθεί ο υποψήφιος καγκελάριος των σοσιαλδημοκρατών.

Η κατηγορηματική δήλωση του Μάρτιν Σουλτς για την Τουρκία αποτυπώνει και το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι σχέσεις των δύο χωρών, μετά τις συλλήψεις πολιτών που έχουν και γερμανική υπηκοότητα από το καθεστώς Ερντογάν.

Χλιαρή προεκλογική περίοδος

Τρεις εβδομάδες πριν τις βουλευτικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου η τηλεμαχία μεταξύ Μέρκελ και Σουλτς θεωρείται από πολλούς η αποκορύφωση ενός «χλιαρού» προεκλογικού αγώνα. Την ίδια στιγμή ωστόσο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Emnid για την εφημερίδα Bild am Sonntag, το 52% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η τηλεμαχία θα επηρεάσει ελάχιστα την έκβαση των εκλογών. Μόλις το 10% θεωρεί ότι το ντιμπέιτ θα καθορίσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Infratest dimap μεταξύ των οπαδών των κομμάτων δείχνει ότι το 88% των οπαδών των Χριστιανοδημοκρατών θεωρούν ότι νικήτρια από την τηλεοπτική αναμέτρηση θα αναδειχθεί η Άγκελα Μέρκελ. Σε αντίθεση, πολλοί λιγότεροι υποστηρικτές των Σοσιαλδημοκρατών πιστεύουν ότι ο Μαρτιν Σουλτς θα επικρατήσει στην τηλεμαχία. Για τους περισσότερους ερωτηθέντες όμως η τηλεμαχία είναι η τελευταία μεγάλη ευκαιρία του υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς να συσπειρώσει τους οπαδούς του κόμματός του.

Σύμφωνα με τον γενικό εντεταλμένο του γερμανικού ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Infratest dimap Ράινχαρντ Σλίνκερτ, οι ψηφοφόροι των Χριστιανοδημοκρατών έχουν υψηλές προσδοκίες από την τηλεοπτική αναμέτρηση και περιμένουν από την καγκελάριο «να αποδείξει τι πραγματικά αξίζει». Από την πλευρά του ο αντίπαλός της Μάρτιν Σουλτς «έχει την δυνατότητα να εντυπωσιάσει το τηλεοπτικό κοινό», καταλήγει ο γερμανός ειδικός.

Ο Σουλτς πρέπει να αποκλείσει μια συνέχεια του μεγάλου συνασπισμού

Παρά το άνετο προβάδισμα των συντηρητικών της Ανγκελας Μέρκελ στις δημοσκοπήσεις με περίπου 14%-17%, οι Σοσιαλδημοκράτες εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι ο υποψήφιος τους Μάρτιν Σουλτς «θα κάνει την ανατροπή» στα 90 λεπτά που θα διαρκέσει η τηλεμαχία. Ελπίζουν μάλιστα στο γεγονός ότι περίπου ένας στους δύο ψηφοφόρους θα πειστεί να ψηφίσει τους Σοσιαλδημοκράτες

Σε εκδήλωση του περιοδικού Forum ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας εκτίμησε ότι μετά την τηλεμαχία σήμερα ο προεκλογικός αγώνα θα «πάρει τα πάνω του» στην τελική ευθεία μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι το ντιμπέιτ θα αναδείξει τις διαφορές μεταξύ των δύο υποψηφίων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του κόμματος Η Αριστερά δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι «η μόνη ελπίδα του Μάρτιν Σουλτς να αναδειχθεί νικητής στην κόντρα με την Μέρκελ είναι να αποκλείσει κατηγορηματικά μια συνέχιση της συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικών. Με αφορμή την σημερινή τηλεοπτική αναμέτρηση Μέρκελ-Σουλτς η υποψήφια των Πρασίνων για την καγκελαρία επιτέθηκε στην Άγκελα Μέρκελ λέγοντας ότι η καγκελάριος «καμώνεται την πράσινη πολιτικό, στην πραγματικότητα όμως αποσύρεται σιωπηλά από την κλιματική συμφωνία του Παρισιού». Πρόκειται για «προαναγγελθέν σκάνδαλο», υπογράμμισε η Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαΐου 2023