Σεμινάρια συλλογής και ταυτοποίησης άγριων μανιταριών

H Mycooperativa διοργανώνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το σεμινάριο αναγνώρισης και συλλογής μανιταριών στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα. Σκοπός του σεμιναρίου είναι η μετάδοση της γνώσης για την ασφαλή ταυτοποίηση των άγριων μανιταριών μέσω διαλέξεων αλλά και πρακτικής εξάσκησης. Στα δάση βελανιδιάς και ελάτης γύρω από τη λίμνη μπορεί κανείς να συναντήσει μεγάλη ποικιλία μανιταριών […]

15 Σεπτεμβρίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

H Mycooperativa διοργανώνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το σεμινάριο αναγνώρισης και συλλογής μανιταριών στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα. Σκοπός του σεμιναρίου είναι η μετάδοση της γνώσης για την ασφαλή ταυτοποίηση των άγριων μανιταριών μέσω διαλέξεων αλλά και πρακτικής εξάσκησης. Στα δάση βελανιδιάς και ελάτης γύρω από τη λίμνη μπορεί κανείς να συναντήσει μεγάλη ποικιλία μανιταριών συμπεριλαμβανομένων και των πιο εκλεκτών βρώσιμων ειδών. Το σεμινάριο απευθύνεται τόσο σε αρχάριους όσο και σε άτομα που συλλέγουν μανιτάρια και επιθυμούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους γύρω από αυτά.

Η διαμονή είναι ελεύθερη μιας και στην περιοχή υπάρχει μεγάλη προσφορά σε δωμάτια, ξενοδοχεία, airBNB αλλά και χώρος για κατασκήνωση γύρω από τη λίμνη (καιρού επιτρέποντος), οπότε ο καθένας μπορεί να επιλέξει να μείνει όπου επιθυμεί.

Στη μεγαλύτερη διάρκεια του σεμιναρίου θα βρισκόμαστε στο δάσος για συλλογή και επίδειξη των κανόνων αναγνώρισης των μανιταριών ενώ θα πραγματοποιηθούν και παρουσιάσεις στις παρακάτω θεματικές ενότητες:

– Εισαγωγή στη μυκητολογία (φυσιολογία, οικολογία, βιοποικιλότητα και χρήσεις των μυκήτων

– Αρχές συλλογής μανιταριών

– Παρουσίαση των βασικών γενών μανιταριών

– Διατροφική αξία μανιταριών

– Φαρμακευτικές ιδιότητες των μανιταριών

Οι παρουσιάσεις θα γίνουν στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νεοχωρίου το οποίο μας παραχωρήθηκε από τον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα.

* Οι παρουσιάσεις θα παρέχονται σε ηλεκτρονική μορφή στους συμμετέχοντες

Οι συμμετέχοντες θα συγκεντρωθούμε την Παρασκευή το απόγευμα στις 20:00-21:00 στο Καφέ Άρτεμις για να γνωριστούμε και να κάνουμε την εισαγωγή στο σεμινάριο. Όσοι δεν τα καταφέρουν την Παρασκευή, θα ξανασυναντηθούμε το Σάββατο το πρωί στις 9:00 στο ίδιο σημείο. Η λήξη του σεμιναρίου και η αναχώρηση μας από την περιοχή υπολογίζεται για την Κυριακή το απόγευμα γύρω στις 18:00..

Οι θέσεις είναι περιορισμένες (μέχρι 30 άτομα) και θα οργανωθεί carpooling για να έρθουμε 4 άτομα σε κάθε αυτοκίνητο και να μειωθούν τα μεταφορικά μας από όποιες πόλεις είναι δυνατόν.

*Το σεμινάριο ενδείκνυται για παιδιά

Υπεύθυνοι διοργάνωσης και διδασκαλίας:

Γιώργος Κουτρώτσιος

Γεωπόνος – Μυκητολόγος

Υπ. Διδάκτορας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ηλίας Πολέμης

Γεωπόνος – Μυκητολόγος

Διδάκτορας – Επιστημονικός Συνεργάτης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Το κόστος του σεμιναρίου ανέρχεται στα 50€ αν η καταβολή των χρημάτων γίνει μέχρι τις 30/9 και 70€ αν γίνει αργότερα.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε στο georgioskoutrotsios@gmail.com

και στο τηλέφωνο 6936815068

Τα σεμινάρια θα συνεχιστούν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως το Βελούχι, τον Παρνασσό και τη Δίρφυ. (Κοιτάξτε το πρόγραμμα κάτω)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

26 Σεπτεμβρίου 2023