Χωρίς προβλήματα η «πρώτη» στα σχολεία της Βοιωτίας

Ομαλά ξεκίνησε στη Βοιωτία η νέα σχολική χρονιά στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Το πρωί στη Λιβαδειά σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και γυμνάσια έγινε ο καθιερωμένος Αγιασμός, οι εκπαιδευτικοί ήταν στις θέσεις τους ενώ οι μαθητές πήραν βιβλία αλλά και το πρόγραμμα των επόμενων ημερών. «Είναι μια μέρα ξεχωριστή για τα σχολεία, για τα παιδιά μας […]

14 Σεπτεμβρίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Ομαλά ξεκίνησε στη Βοιωτία η νέα σχολική χρονιά στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Το πρωί στη Λιβαδειά σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και γυμνάσια έγινε ο καθιερωμένος Αγιασμός, οι εκπαιδευτικοί ήταν στις θέσεις τους ενώ οι μαθητές πήραν βιβλία αλλά και το πρόγραμμα των επόμενων ημερών.

«Είναι μια μέρα ξεχωριστή για τα σχολεία, για τα παιδιά μας για τους εκπαιδευτικούς, για τους γονείς, για όλους μας. Τα παιδιά μας είναι η ελπίδα μας, το αύριο, και ελπίζουμε ότι θα είναι καλύτερο και το πιστεύουμε για την πορεία της κοινωνίας. Οι ευχές μας τους αγκαλιάζουν ολόθερμα», είπε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος και συμπλήρωσε: «Με αγάπη θέλω να τους πω ότι η παιδεία δεν είναι αυτοσκοπός και ξερές γνώσεις, είναι μία συνολική προσπάθεια του ανθρώπου για την κατάκτηση της αλήθειας, της αρετής, της ανθρωπιάς . Όπως ακριβώς διαβάζουμε στα έργα των προγόνων μας και ιδιαίτερα από το σοφό Πλάτωνα, η αληθινή παιδεία είναι η σωστή περιαγωγή της ψυχής, δεν είναι ένα φόρτωμα γνώσεων γιατί σήμερα εκείνοιπου μας ταλαιπωρούν είναι άριστοι επιστήμονες αλλά φαίνεται ένα τους αγγίζουν άλλα πράγματα».

Και κατέληξε: «Εύχομαι λοιπόν η πορεία των παιδιών μας -μαζί με τη χριστιανική καλλιέργεια και το νόημα το ανώτερο που παίρνει για τη ζωή μας η παιδεία με την αλήθεια τη θεϊκή- να είναι όμορφη καταξιωμένη και να μη βρεθούν αύριο στα αδιέξοδα της ζωής. Καλή σχολική χρονιά και ευλογημένη σε όλα τα παιδιά».

Ο Βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Θηβαίος αφού ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά επεσήμανε τη ετοιμότητα των σχολείων με εκπαιδευτικούς και βιβλία.

«Για δεύτερη συνεχή χρονιά και με ακόμα καλύτερους όρους τα σχολεία ξεκινάνε με το σύνολο των εκπαιδευτικών στις θέσεις τους. Οι όποιες ανακατατάξεις θα χρειαστεί να γίνουν στη συνέχεια είναι μία φυσιολογική πορεία που συμβαίνει κάθε χρόνο. Τα τελευταία δύο χρόνια όμως πρέπει να πούμε ότι οι εκπαιδευτικοί και τα βιβλία είναι στα σχολεία και η χρονιά ξεκινά με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις», τόνισε ο κ. Θηβαίος και συμπλήρωσε: «Θέλω να σας πω ότι η μεγάλη μάχη, το στοίχημα της κυβέρνηση στο χώρο της παιδείας έχει να κάνει με την άποψη της ότι η καλυτέρευση της εκπαίδευσης, η αύξηση των δαπανών για την παιδεία, οι προϋποθέσεις για γνώση, είναι μία απάντηση στην πολύμορφη κοινωνική και οικονομική κρίση. Καταλήγοντας σημείωσε ότι βρίσκεται στη διάθεση της εκπαιδευτικής κοινότητας και της αυτοδιοίκησης «για να πάνε τα πράγματα καλύτερα».

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας Αλέκος Καρκάνας ευχήθηκε στους μαθητές, τις οικογένειες τους και τους συναδέλφους του εκπαιδευτικούς καλή σχολική χρονιά με υγεία.

«Τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Βοιωτία ξεκίνησαν όλα κανονικά, έγιναν οι Αγιασμοί, δόθηκαν βιβλία και πρόγραμμα για το επόμενο διάστημα σε ότι αφορά στους καθηγητές η κάλυψη είναι πολύ μεγάλη, υπάρχουν μόνο κάποιες μικρές εξαιρέσεις λόγω αναπληρωτών (από ένας έως τρεις) που λείπουν σε κάποια περιφερειακά σχολεία», είπε μεταξύ άλλων.

Σε ότι αφορά στη λειτουργία του ΕΠΑΛ όπως έκανε γνωστό σήμερα γίνονται οι εγκρίσεις των τμημάτων και την Τετάρτη «θα έχουμε τις τελικές αποφάσεις από το Υπουργείο, εκτιμώ ότι όλα θα πάνε καλά».

Επίσης κάποια τμήματα έχουν ήδη συσταθεί γιατί έγιναν μετεγγραφές μαθητών και αλλαγές τμημάτων.

Τέλος σχετικά με τα παιδιά των προσφύγων στη Λιβαδειά θα φοιτούν στο τμήμα ένταξης του 4ου Γυμνασίου, αν αυθηθούν θα πάνε και σε άλλα σχολεία ενώ στα Οινόφυτα θα συνεχίσει το τίμημα ΔΥΕΚ.

Για την νέα σχολική χρονιά που ξεκίνησε χθες «με όνειρα και ελπίδες», η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά ευχήθηκε «στους μαθητές κάθε βαθμίδας και σε όλη την εκπαιδευτική οικογένεια, υγεία πρόοδο και επιτυχίες» και συμπλήρωσε: «Αγαπητές μαθήτριες και μαθητές, εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία η επένδυση στη γνώση, είναι επένδυση στο μέλλον. Καλή δύναμη και  καλή πρόοδο, σε όλους».

Ακόμα έκανε γνωστό ότι η  Περιφερειακή Ενότητα έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την μετακίνηση όλων των μαθητών και είναι έτοιμη να εξυπηρετήσει κάθε νέο αίτημα.

«Επίσης σαν περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σαν Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας περίπου στα 100 παιδιά της Α’  Δημοτικού έχουν το βάουτσερ των 60 € για την πρώτη τους σχολική ύλη υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Οι αιτήσεις για το συγκεκριμένο βοήθημα θα κατατίθεται στην Ε.Ε. Βοιωτίας μέχρι και την Παρασκευή», πρόσθεσε η κ. Παπαθωμά ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πρόγραμμα που αφορά στη διανομή πρωινού στα σχολεία υπογραμμίζοντας: «Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να σταθούμε δίπλα στον μαθητή και τον γονιό, καλή χρονιά σε όλους».

Η Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου ευχήθηκε καλή και δημιουργική σχολική χρονιά στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς ενώ αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής.

«Ιδιαίτερες ευχές στα «πρωτάκια» που ξεκινούν σήμερα την μαθησιακή τους πορεία, αλλά και στους μαθητές της Γ’ Λυκείου που ολοκληρώνουν φέτος την εκπαίδευσή τους στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και καλούνται να δώσουν την μάχη τους για την εισαγωγή τους στα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό της εκπαιδευτικής κοινότητας προσφέροντας σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων τις καλύτερες δυνατές συνθήκες εκπαίδευσης των μαθητών αλλά και την ανάπτυξη εξωσχολικών δράσεων που συμβάλλουν στην ψυχαγωγία και καλλιέργεια των παιδιών.  Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά», είπε η Δήμαρχος.

Παράλληλα η Γ. Πούλου σημείωσε ότι οι υπηρεσίες του Δήμου είχαν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και τα σχολεία ήταν έτοιμα να υποδεχθούν τους μαθητές καθώς και στις οδικές παρεμβάσεις του γίνονται για καλύτερη πρόσβαση στα σχολεία όπως στο δρόμο για το 6ο Δ.Σ. και στις εγκαταστάσεις με την προσθήκη αιθουσών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

2 Δεκεμβρίου 2023